Milionarul Marian Iancu pierde la CEDO procesul deschis statului roman: Se plangea ca ultimul termen din proces a durat 10 ore

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 04 Februarie 2020, ora 12:26
6592 citiri
Milionarul Marian Iancu pierde la CEDO procesul deschis statului roman: Se plangea ca ultimul termen din proces a durat 10 ore
Foto: Hepta (Arhiva)

Fostul patron al Poli Timisoara, Marian Iancu, condamnat la 14 ani de inchisoare in dosarul RAFO-Carom, a pierdut procesul deschis Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). Decizia a fost luata in unanimitate.

Milionarul s-a plans judecatorilor europeni de "conditiile inumane" la care acesta a fost supus la data de 4 iunie 2015, timp de zece ore, la Curtea de Apel Bucuresti. Acuzatiile se prescriau pe 9 iunie 2015.

A fost o sedinta maraton, in care magistratii Curtii de Apel Bucuresti au incercat sa judece acest caz inainte ca infractiunile de care era acuzat Marian Iancu sa se precrie.

Scandal in sala de judecata

Sedinta a fost intrerupta atunci pentru ca Marian Iancu sa fie scos din sala. Marian Iancu se afla in boxa arestatilor, deoarece executa pedeapsa primita in alt dosar separat din ancheta Rafo, in care fusese condamnat la 13 ani si 8 luni de inchisoare cu executare pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

Afaceristul a luat cuvantul pentru a sustine doua cereri de recuzare, una a completului si cealalta a procurorului, dar completul nu a fost de acord. Marian Iancu i-a amintit insa presedintelui de complet ca a depus o plangere penala la Parchet impotriva acestuia pentru abuz in serviciu.

Dupa ce i s-a atras atentia, fara succes, ca trebuie sa isi pastreze calmul, s-a dispus suspendarea sedintei pentru ca Marian Iancu sa fie scos din sala de judecata. Dupa discutii purtate intre omul de afaceri si garda de la Administratia Nationala a Penitenciarelor, Iancu a fost de acord sa fie incatusat si scos din sala de judecata.

Dosarul RAFO-Carom a fost unul dintre cele mai lungi procese de crima organizata, inselaciune si spalare de bani din Romania postdecembrista.

La finalul procesului, in iunie, Marian Iancu a fost condamnat la 14 ani de inchisoare in dosarul RAFO-Carom, dupa ce a fost gasit vinovat de inselaciune si spalare de bani.

Decizia luata de Curtea de Apel Bucuresti a fost definitiva si a venit cu doar o zi inainte ca faptele din dosar sa se prescrie.

Plangerea la CEDO

Dupa condamnare, Marian Iancu s-a plans la CEDO.

Omul de afaceri considera ca completul de judecatori care a audiat apelul sau nu indeplinea conditiile unui "tribunal impartial" in sensul articolului 6 * 1 al Conventiei.

Acesta sustine ca judecatorul Alexandru Mihalcea nu putea fi considerat impartial deoarece a participat anterior in completul care l-a condamnat pentru infractiuni similare in procedurile anterioare.

Magistratul a facut parte din doua completuri de judecata care l-au condamnat pe Marian Iancu. Trebuie spus ca inainte de a intra in componenta celui de-al doilea complet, Alexandru Mihalcea a facut cerere de abtinere, dar aceasta a fost respinsa.

Intrebarile lui Marian Iancu

"A fost supus reclamantul, la data de 4 iunie 2015, unui tratament inuman sau degradant, incalcandu-se astfel articolul 3 al Conventiei, in perioada in care a fost exclus de la audierea in cadrul Curtii de Apel Bucuresti?

Avand in vedere faptul ca cererea de abtinere de la judecarea cauzei depusa de judecatorul M.M.A. a fost respinsa, a indeplinit completul care a audiat apelul reclamantului impotriva condamnarii sale conditiile unui tribunal impartial in sensul articolului 6*1 al Conventiei?."

Verdictul CEDO de marti: Nu a fost incalcat articolul 6 * 1 din Conventie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Marian Iancu CEDO, #Marian Iancu proces, #Marian Iancu judecatori , #inchisoare
Comentarii