Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Editorial: Sportul, ultima reduta

Autor:
Vineri, 05 Septembrie 2008, ora 08:54
1623 citiri
Editorial: Sportul, ultima reduta

Cand i-am vazut pe suporterii timisoreni in strada am avut sentimentul pe care-l ai dupa ce traversezi cateva hectare de desert si mesteci in dinti un kil de nisip in timp ce sufletul insetat striga dupa o oaza, si iti pica din cer o vadra de apa.

Nu intereseaza cine i-a scos in strada, nu intereseaza daca Marian Iancu le-a dat o bere si le-a promis ca le face pensii private. Cine vrea sa trezeasca poporul cu mici avantaje are la indemana aceleasi mijloace.

Dar nu sunt suficienti banii. Trebuie ca in cuibul pieptului sa mai existe pasarea cantatoare care, desi bolnava, sa gaseasca resurse sa-si slobozeasca ultimul tril, si odata cu el, declaratia de libertate.

Iar suporterii au gasit-o. Si nici nu au facut eforturi mari s-o destepte, deoarece in inima pasarii se cuibarise, se pare, ultima frontiera a sperantei - nu iesi in strada fara sa ai o farama de incredere.

Drogati sau nu - dar cine-i impiedica pe politicieni sa faca la fel? - , timisorenii si-au gasit ultima reduta, si par decisi sa o apere cu orice pret. Nu inghit ciudatenia petrecuta la clubul lor de fotbal, si si-au slobozit supararea in strada, decisi s-o lipeasca acolo pana cineva le va da satisfactie. Si, ce frumos, poate se vor urca in trenuri si vor bate la usa lui Mircea Sandu, pe care-l vor lua de guler si-l vor scuipa sanatos intre ochi.

Nu se va schimba nimic, nu cred ca mai sunt sanse ca Poli cea veche sa-si recapete numele si palmaresul. Dar poate ca protestul suporterilor ii va pune pe romani pe ganduri. Mai ales ca, intr-un acces patimas, exaltare sau nu, un timisorean a anuntat ca "se va merge pana la capat, ca la revolutie".

Desigur ca se poate discuta despre faptul ca ti se sperie creierul atunci cand Marian Iancu vorbeste despre coruptie. Desigur ca multi dintre suporteri sunt niste animale care-si invart existenta in jurul pumnului, doarece nu au destule resurse intelectuale sa-si transforme pornirile violente in activitati aducatoare de pace si bunastare.

Desigur ca strada nu e o solutie intr-o democratie consolidata. Insa Romania nu este decat o ciudatenie, unde mecanismele si institutiile functioneaza atat de prost incat nici nu merita sa te raportezi la ele, decat daca vrei sa te duci cu pluta.

Un exemplu al bizarului care ne inghite: presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, s-a suparat pe Comisia Europeana in chestiunea Justitie-DNA si a afirmat, stropind ecranul, ca este pentru prima oara cand CE isi permite sa bata la fund un parlament national. Da, e pentru prima oara, dar asta nu inseamna decat ca i-am scos din sarite. Ceea ce, sa fim cinstiti, ne pricepem de minune.

... Cu toata vadra de apa, am si un sentiment de tristete. Romanii nu mai au in inima nici o cheita care sa le deschida dorinta de-a se revolta. Porcaria care li se deruleaza in fata ochilor, faptul ca demnitarii nu pot ajunge in instanta decat daca se autodenunta, jumulirea banilor publici de catre clienti de-ai politicienilor, saracia care este atat de profunda incat paralizeaza orice gand sanatos nu sunt destule pentru a spune "destul!".

Iar daca sportul, pana la urma o distractie, este singura intamplare in stare sa trezeasca mintea, atunci haideti cu toti pe stadioane, poate, intr-o zi, ne vin idei!

Cristian Mihai Chis

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Doi polițiști din Botoșani au primit o pedeapsă „atipică” pentru fapte de corupție. Întrucât au luat mită cinci kilograme de caș, judecătorii i-au obligat să dea înapoi banii pe...
#sport, #reduta, #Timisoara, #Marian Iancu, #DNA , #stiri Marian Iancu