Ziare.com

Marian Iancu, 10 ani de inchisoare in dosarul RAFO

de Constantin Pescaru
Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 17:09

   

Marian Iancu, 10 ani de inchisoare in dosarul RAFO
Patronul Politehnica Timisoara, Marian Iancu, a primit o pedeapsa de 10 ani in cazul dosarului RAFO, in care a fost acuzat de spalare de bani.

Aceasta decizie acordata de Tribunalul Bucuresti nu este definitiva si poate fi atacata in instanta, conform RTV.

In acelasi dosar au mai fost judecati fratele lui Marian Iancu, Octavian, care a fost condamnat la 9 ani de inchisoare, si fostul sef al companianei VGB, Constantin Margarit, care a primit o pedeapsa de 8 ani.

Ei au fost acuzati ca prin grupul de firme RAFO au adus un prejudiciu de peste un trilion de lei vechi.

Iancu: e o eroare, facem recurs

Marian Iancu s-a aparat, spunand ca va ataca aceasta decizie la Curtea de Apel.

"Este o eroare judiciara, avocatii o vor indrepta la Curtea de Apel, nu are nicio legatura cu RAFO. Este vorba despre niste societati comerciale, probabil ca erau mai multe nume de Iancu acolo si probabil ca a fost o confuzie. Are legatura cu alte societati, dar eu nu sunt intr-o nicio instanta in legatura cu rafinaria RAFO Onesti.

Este o eroare judiciara, eu n-am nicio legatura cu societatile alea. Avocatii mei vor indrepta greseala asta judiciara. Si pe mine m-a deranjat, dar asta este. Trebuie sa verific daca are vreo legatura cu dosarul in care am fost arestat preventiv acum cativa ani", a declarat Marian Iancu, la Sport.ro.

Un dosar cu o istorie bogata

In perioada martie 2000-decembrie 2003, Alexandru Iancu, Octavian Iancu, Constantin Margarit si Mazhar Kadri Basaran, in calitate de administratori ai firmei SC VGB IMPEX SRL Bucuresti, au coordonat si determinat incheierea fictiva a unor documente de achizitii a unor produse petroliere, emise pentru aceasta societate de sapte societati comerciale, asimilate ca si comportament "firmelor fantoma".

Din probele administrate a rezultat ca SC VGB IMPEX SRL Bucuresti detinea in proprietate o cantitate de peste 156 de tone de uleiuri minerale, cu o valoare de 3,6 trilioane de lei vechi, marfa de provenienta ilicita, pentru a carei justificare in vederea punerii in vinzare, a fost necesara emiterea facturilor fiscale, cuprinzand date nereale, de catre firmele fantoma, controlate si coordonate de fratii Iancu si Constantin Margarit si Mazhar Kadri Basaran, catre SC VGB IMPEX SRL Bucuresti.

Ulterior emiterii acestor facturi cuprinzand date nereale, SC VGB IMPEX SRL Bucuresti a procedat la inregistrarea in contabilitate a acestora, determinand in acest fel modificarea taxelor si impozitelor datorate bugetului de stat, prin inregistrarea in contabilitate a unor cheltuieli ce nu au la baza operatiuni comerciale reale, cauzand un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 1.100 miliarde de lei vechi.

Cei trei au fost arestati in seara de 14 februarie 2005, ei fiind eliberati in acelasi an, la 24 iunie, de catre Curtea de Apel Bucuresti, care a apreciat ca cei trei pot fi cercetati de procurori in stare de libertate.

Ultimul termen al procesului s-a judecat, la Tribunalul Bucuresti, pe 28 septembrie. De atunci, pronuntarea unei decizii a fost amanata de mai multe ori, hotararea fiind pronuntata luni.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9332 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Hai cu Grasu' la parnaie, c-a ciordit parai cu caru',...

...de nu-i confisca nimica, a scapat eften, m.agar.u'!

 

Nu cred ca va face...

..vreo zi puscarie, asa cum nu fac alti "miliardari" sau "complici" ai guveranantilor. De confiscat nu ar avea ce: totul este afara sau la rude...

Jabba-Iancu la puscarie tigane interlop!!!!

sa-i dea drumul lui asta cind va da ce a furat inapoi!!!!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor