Fost șef din poliție, acuzat de luare de mită și trafic de influență, mare director într-o firmă de stat după ce s-a pensionat din MAI

Marti, 21 Martie 2023, ora 03:25
16499 citiri
Fost șef din poliție, acuzat de luare de mită și trafic de influență, mare director într-o firmă de stat după ce s-a pensionat din MAI
Marioan Iorga, fost comandant al Poliției Prahova și al Poliției Călărași, judecată pentru luare de mită

Tribunalul Călărași a dispus începerea judecății lui Marian Iorga, comisarul șef care a condus două inspectorate de poliție. Deși este anchetat pentru fapte de corupție (luare de mită și trafic de influență), Iorga, în prezent pensionat din MAI, a fost numit director în cadrul unei societăți aflate în subordinea Consiliului Județean Prahova.

Ca să scape de acuzații, ofițerul a invocat practici ale serviciilor secrete, scoase în afara legii de Curtea Constituțională încă din 2020, dar pe care se bazează acuzațiile procurorilor anticorupție în dosarul său. Judecătorii din Călărași au respins, ca neîntemeiate, cererile invocate de Iorga.

Fostul comandant al IJP Călărași și IJP Prahova a mers pe asul pe care l-au folosit în ultimii ani mulți alți politicieni și oameni de afaceri acuzați de corupție. Dacă DNA a construit probatoriul în baza unor informații oferite de serviciile secrete, aceasta ar duce la nulitatea urmăririi penale.

Marian Iorga, prin avocatul său, a cerut instanței de cameră preliminară să stabilească dacă dosarul său de corupție este construit de DNA în baza informărilor primite de la DGIPI, considerat serviciu secret, așa cum este și SRI sau SIE.

Tribunalul Călărași a constatat, însă, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală precum şi legalitatea sesizării instanței cu rechizitoru. Este o decizie care poate fi atacată la instanța superioară, în cazul de față Curtea de Apel București.

Iorga a condus Poliția județului Călărași până la începutul anului 2020 când a fost detașat pe funcția de comandant al Poliției Prahova. În data de 8 iulie 2021, DNA a făcut percheziții în dosar, iar Iorga a fost citat pentru audieri în calitate de suspect la București. Fiind inculpat într-un dosar penal, a fost pus la dispoziția Ministerului de Interne în data de 9 iulie 2021 care l-a ”tras pe linie moartă” și l-a trimis să lucreze la Școala de Agenți de Poliție din Câmpina. Aici a fost repartizat la departamentul ”Tradiții” din cadrul cabinetului comandantului unității fără a avea permisiunea să intre la cursuri.

Comisarul șef s-a pensionat din MAI, dar nu și-a încheiat deloc cariera. În prezent ocupă funcția director suport logistic în cadrul HidroPrahova, singurul operator regional de servicii publice pentru alimentare cu apă din județul Prahova, societate aflată în subordinea Consiliului Județean Prahova.

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA acuză că la data de 29 aprilie 2017, ”inculpatul Iorga Marian, în funcția de inspector șef al I.P.J. Călărași, ar fi primit un ceas de lux în valoare de 4.350 lei, de la un om de afaceri, în legătură cu soluționarea favorabilă a unei sesizări pe care persoana respectivă o formulase anterior.

În perioada februarie 2017 – august 2018, inculpatul Iorga Marian, în aceeași calitate, ar fi pretins unor oameni de afaceri să accepte achiziționarea, la prețuri supraevaluate, a unor autoturisme pe care inculpatul le avea în proprietate sau pe care acesta urma să le achiziționeze. În schimbul acestor „servicii”, inculpatul le-ar fi promis că își va folosi influența asupra unor subordonați care aveau în lucru cauze penale sau petiții ce-i priveau pe oamenii de afaceri, pentru ca aceștia să le soluționeze favorabil sau să urgenteze efectuarea unor acte ce intrau în atribuțiile lor de serviciu.

În acest context, inculpatul ar fi obținut de pe urma a trei „tranzacții” efectuate în condițiile de mai sus, suma totală de 4.000 euro.

#marian iorga, #DNA, #coruptie, #sef Politie, #sef politie DNA, #acuzatii, #trafic influenta , #politie