Cum se pregateste PDL de alegerile europarlamentare

Joi, 20 Iunie 2013, ora 13:51
2125 citiri
Cum se pregateste PDL de alegerile europarlamentare
Foto: Arhiva

PDL nu se grabeste sa ia decizii cu privire la alegerile pentru Parlamentul European, desi a mai ramas mai putin de un an pana cand vor avea loc, iar democrat-liberalii nu stau deloc bine in preferintele electoratului roman.

Alegerile europene vor avea loc intre 22-25 mai 2014, urmand ca noul parlament sa se pregateasca pentru alegerea presedintelui Comisiei Europene, care va avea loc in iulie 2014.

Contactat de Ziare.com, europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu, vicepresedinte al grupului Popularilor Europeni, a explicat ca nu s-a decis deocamdata cand si cum isi va alege PDL oamenii pe care ii va pune pe lista de candidati.

"Nu s-a stabilit exact cand si cum. Au fost stabilite niste criterii de selectie, care trebuie sa fie aprobate, si dupa aceea vom vedea. Nu s-a stabilit inca data", ne-a declarat acesta.

Cat despre criterii, acestea vor fi date publicitatii dupa ce vor fi aprobate de forurile de conducere ale PDL, a explicat Marian Jean Marinescu.

"Important este sa fi facut treaba, din punct de vedere politic, si in Parlamentul European, si acasa. Asta pentru cei care sunt acum in PE, iar pentru cei de acasa sa fi avut o activitate bogata politica pentru partid. Pe asta se va baza alegerea candidatilor, pe langa alte criterii obisnuite care vor fi avute in vedere, cum ar fi sa stie neaparat o limba straina", ne-a declarat europarlamentarul PDL.

Intrebat daca la PE este esential sa stii o limba straina, cunoscut fiind ca au existat si europarlamentari romani (Gigi Becali) care nu au acest lucru in CV, Marian Jean Marinescu a raspuns afirmativ.

"Da, sa stii o limba straina, in special engleza, este foarte necesar, pentru ca altfel nu poti sa negociezi. Daca vei fi raportor, toate negocierile se fac in limba engleza. Sigur, se fac si cu interpret alaturi, deci nu cu traducere in timp real, dar asta complica foarte mult lucrurile", a adaugat acesta.

Marian Jean Marinescu a evitat sa dea un raspuns categoric la intrebarea ce va conta mai mult pentru ca un europarlamentar PDL sa fie din nou pus pe lista la anul, activitatea de europarlamentar sau cea depusa acasa la partid.

"E o intrebare foarte complicata. Ca sa fim diplomatici, sa spunem ca amandoua", a raspuns acesta.

Conducerea PPE nu va avea niciun cuvant de spus

Totodata, vicepresedintele PPE s-a aratat multumit de activitatea depusa de colegii sai europarlamentari.

"Nume n-o sa va dau niciodata, dar sa stiti ca toata lumea si-a facut treaba de europarlamentar. Pe unii nu ii stiti, dar vedeti ca depinde foarte mult de reflectarea activitatii lor in presa de acasa. E foarte greu sa patrunzi pe media din Romania cu subiecte legate strict de activitatea de europarlamentar, daca nu faci vreo prostie sau altceva.

De exemplu, ieri o colega si-a votat in comisia LIBE un raport destul de important, legislativ. Stiati? V-am dat un exemplu foarte elocvent. Eu zic ca toata lumea din PDL si-a facut treaba la Parlamentul European", a explicat acesta.

Vicepresedintele PPE a negat categoric ca liderii popularilor europeni vor avea un cuvant de spus in stabilirea listelor nationale, chiar daca unii europarlamentari au fost deseori evidentiati pentru activitatea depusa la PE.

Iar in ceea ce priveste tinta de locuri eligibile, PDL inca nu a stabilit-o, fiind prematur, considera acesta.

"Vedem atunci. Nu putem sa fixam o tinta astazi, avand inainte un an pana la alegeri si stiind ca pana atunci se vor intampla foarte multe lucruri, in special cu cei care sunt acum in mare voga, cei din coalitia de la guvernare. Atunci, inainte, putem aprecia cat de cat, dar acum ar fi o apreciere care nu se va potrivi cu ceea ce va fi in luna mai a anului viitor", a conchis Marian Jean Marinescu.

Parlamentul European este singura institutie a UE ai carei membri sunt alesi in mod direct, alegerile avand loc din cinci in cinci ani.

Un sondaj INSCOP realizat in urma cu doua luni arata ca daca alegerile pentru PE ar fi avut loc atunci, Partidul Democrat Liberal ar fi obtinut 13,4% , peste 20% dintre respondenti (20,8%) afirmand ca nu sunt inca hotarari, iar 10,4% ca nu merg la vot.

PSD-UNPR ar obtine peste 38% la europarlamentare. PNL-PC, doar 22% - sondaj INSCOP

In schimb, Alianta de Centru Stanga (PSD-UNPR) era cotata cu peste 38%, iar Alianta de Centru Dreapta (PNL-PC) cu 22%.

Theodor Stolojan, liderul europarlamentarilor PDL, a anuntat recent ca toti democrat-liberalii care vor dori sa candideze pentru PE vor trebui sa fie sustinuti de o organizatie a partidului si sa indeplineasca niste criterii, iar cei care nu si-au platit cotizatia la zi risca sa fie respinsi.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#PDL alegeri europarlamentare, #candidati PDL europarlamentare, #criterii PDL alegeri europarlamentare , #stiri Marian-Jean Marinescu