Liderul PDL din PE crede ca Romania trebuie sa respinga bugetul UE

Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 17:58
2947 citiri
Liderul PDL din PE crede ca Romania trebuie sa respinga bugetul UE

Liderul europarlamentarilor PDL, Marian-Jean Marinescu, e de parere ca propunerea pentru viitorul buget al Uniunii Europene, prezentata de presedintia Consiliului European, e inacceptabila, intrucat reduce fonduri din domenii esentiale, astfel incat Romania nu poate accepta.

"Propunerea lui Herman van Rompuy (presedintele Consiliului European - n.red) e defavorabila tuturor, reduce fondurile de la politica de coeziune, dar si de la politica agricola, unde sunt toate statele. 75 de miliarde mai putin e o suma mare fata de propunerea Comisiei. Parlamentul a cerut 5% in plus.

Diminuarea e mare, e cumva paradoxal, se taie de la Coeziune si Agricultura, la Transporturi ramane la fel si se taie si de la cercetare si dezvoltare", a spus Marinescu pentru Ziare.com

El e de parere ca atat Romania, cat si alte state se vor opune, ceea ce inseamna ca aceasta propunere nu va trece, intrucat e nevoie de consens.

"Nu va trece de Consiliul European(...) Nu numai Romania, sunt foarte multe state din Est care se vor opune, Polonia in primul rand. Ar putea fi chiar si state din Vest, care pierd la politica agricola, Franta, Spania, chiar si Germania pot avea o problema", a declarat Marinescu.

Europarlamentarul PDL a identificat si o alta potentiala problema pentru Romania - faptul ca tarile cu absorbtie scazuta a banilor europeni, cum este si a noastra, ar putea sa piarda bani.

"Ingrijorator e ca se utilizeaza gradul de absorbtie din actualul exercitiu bugetar pentru viitorul. Intrebarea e cum se poate calcula, mai sunt ani, iar banii alocati pana in 2014 vor putea fi cheltuiti pana in 2016", a mai comentat Marinescu.

La reuniunea Consiliului European din 22-23 noiembrie se va discuta viitorul buget al Uniunii Europene, pentru 2014-2020. Exista mai multe variante - in timp ce Comisia Europeana a propus pastrarea bugetului la acelasi nivel, presedintia semestriala a UE, detinuta de Cipru, a venit cu o varianta de reducere cu 50 de miliarde, iar presedintia Consiliului European tot cu o diminuare, de 75 de miliarde.

Basescu nu il lasa pe Ponta sa mearga la Consiliul European

Romania va fi reprezentata la acest summit de presedintele Traian Basescu. Premierul Victor Ponta a declarat, joi seara, dupa ce s-a intalnit cu presedintele Traian Basescu la Cotroceni ca seful statului nu i-a dat mandat pentru a participa la summit-ul de Bruxelles de la sfarsitul acestei luni.

Citește și:
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a criticat dur luni, 20 martie, decizia ÎCCJ de a-i respinge contestația la executarea pedepsei din dosarul ”Gala Bute”. Decizia instanței este...
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat luni, 20 martie, la Bruxelles, la Conferinţa internaţională a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria afectate de...
#Romania buget UE, #buget UE negocieri , #stiri Marian-Jean Marinescu