DNA acuza. Poporul judeca

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 15 Aprilie 2016, ora 20:35
4706 citiri
DNA acuza. Poporul judeca

In aceasta formula par sa aiba loc anul acesta alegerile, cel putin cele locale, daca nu cumva pana la parlamentare procurorii invita in Stirbei Voda sau in sediile institutiei din tara toata clasa politica fara niciun rest.

Dar pana acolo, intoarcerea unor primari din arest la popor pentru a fi realesi in functiile de unde au fost saltati cu catuse sau pusi sub acuzatii penale grave e marele test pe care il vor da nu doar DNA si lupta anticoruptie, ci mai ales societatea si, in final, electoratul care se va prezenta in unicul tur la urne.

Cu Piedone deja anuntat, cu Vanghelie in dilema doar unde sa-si plaseze candidatura, razboiul purtat de politicieni cu procurorii DNA si pe care il incredinteaza spre judecata electoratului este intruchipat cel mai bine de fostul premier Calin Popescu Tariceanu, proaspat invitat la DNA Brasov, chiar in timp ce medita la posibila sa candidatura la primaria Capitalei.

Ma limitez doar la aceste nume, pentru ca daca luam in calcul si un Sorin Oprescu sau Traian Basescu, atunci ajungem direct la radacina problemei care tine de falimentul politicii romanesti si zbaterile structurilor de toate felurile de a pune ceva rapid in loc.

Simptomele acestei inclestari le vedem in ambele partide mari. In PNL ritmul accelerat al fenomenului a aruncat partidul in vrie. Liberalii se afla, cred, in fata unei alegeri simple, dar imposibile.

Sa piarda alegerile locale, faza pe Bucuresti, cu Marian Munteanu, zgomotos, urat si cu potential distructiv si mai mare pentru viitor, sau sa riste un esec mai putin anuntat cu - oricat suna a banc, mai au inca timp sa treaca peste si sa riste - un al patrulea candidat la Capitala.

Ar fi dureros, umilitor in prima faza, dar oricare ar fi numele care l-ar inlocui pe Marian Munteanu pare astazi a fi o alegere mai inteleapta decat a continua pana la capat cu fostul lider al studentilor din anii '90. In ultima instanta, s-a delimitat si Klaus Iohannis de simbolul Munteanu, un lucru nu neaparat rau, daca mai are cineva nervi si linistea sa-l priveasca detasat.

Daca PNL alege sa mearga mai departe, "pana la capat" suna aproape ca o teza din programul lui Munteanu, cu acest nume inseamna ca liberalii trec de bariera pe care nici partidul lui Magureanu nu l-a facut la alegerile din 2000 - sa se acopera inutil de ridicol si penibil.

O face inainte de alegeri, dar promite sa se afunde si dupa. Dar PNL a ales, macar pana la aceasta ora, sa se certe cu presa si Facebook pentru reactiile negative in serie venite la adresa lui Munteanu decat sa isi asume inghitirea dozei de ridicol si retragerea partidului de pe linia moarta spre care il imping.

Argumentul suprem de care se agata cei care cred in steaua norocoasa a lui Munteanu e ca omul va scoate din casa, prin apelul la un nationalism tot mai desantat si alte sensibilitati ortodoxe, masele pe care candidatii anteriori precum Busoi sau Orban nu le-ar fi clintit spre urne.

Sau pe care niciun alt nume dintre liberali - Adriana Saftoiu a anuntat deja ca si-ar fi asumat candidatura inainte de desemnarea lui Munteanu - nu le-ar putea urni. Or, aceasta este doar o ipoteza de lucru, o asumptie care are in centru ideea ca figura descalecatoare si mitica a lui Munteanu trezeste spiritul mort din cetatenii blazati ai Bucurestiului, mai cu seama din randul clasei de mijloc, patura cea mai intinsa a structurii demografice din Capitala.

Deranjant aici este lejeritatea cu care PNL insista sa trezeasca la viata monstri care altfel, in Romania, inca nu dau semne a se ridica in picioare. Au reusit asta in Ungaria, mai recent in Polonia, iar strategii din spatele lui Munteanu isi spun probabil ca n-ar fi un lucru chiar atat de rau sa se activeze si la noi. Doar ca la noi un astfel de scenariu are sanse de reusita minime spre deloc, aici nu mai exista niciun capital care sa trezeasca vreun orgoliu nationalist. Aici se poate lucra doar cu spaime care tin de instinctele primare de conservare, un borcan la care sper ca nu am ajuns sa apelam, inca.

A sacrifica linistea si predictibilitatea pe termen lung de dragul pastrarii sau cuceririi puterii e nu doar o iresponsabilitate, dar ar putea sa fie sanctionata si la vot, fiind perceputa ca inca o incercare de prostire de care se face vinovata si partidele dar si cei care vor sa construiasca artificial peste spectrele acestora structuri tot mai bizare prin care sa fie condusa tara.

Daca judecam din acest unghi, intelegem ceva mai mult din aruncarea tuturor orbeste in fata alegerilor ca ultima speranta pentru a iesi din degringolada in care au picat, la un loc, nemultumirile, revolutiile, asteptarile si razboaiele din ultimii ani.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Marian Munteanu PNL candidat Bucuresti, #Munteanu nationalist extremist Romania , #candidat PNL