Haosul de la PNL incinge spiritele: Gorghiu si Blaga sunt comparati cu Stan si Bran si li se cere demisia

Miercuri, 20 Aprilie 2016, ora 20:33
8470 citiri
Haosul de la PNL incinge spiritele: Gorghiu si Blaga sunt comparati cu Stan si Bran si li se cere demisia
Foto: Captura Digi 24

Retragerea lui Marian Munteanu din cursa pentru Primaria Capitalei si intrarea in competitia electorala a lui Catalin Predoiu a starnit imediat reactii pe scena politica romaneasca, mai ales din partea social-democratilor.

PNL, a 4-a oara-i cu noroc? Predoiu renunta la titlul de premier din umbra si devine candidat de nevoie - LIVE

Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primaria Capitalei, spune ca la acest moment singura ei certitudine este ca ea va candida, insa nu baga mana in foc pentru contracandidati.

"Salut clarificarile aduse de PNL in aceasta seara. In aceasta competitie, am deocamdata o singura certitudine: eu voi candida, din partea Aliantei Electorale PSD-UNPR, pentru postul de primar general al Capitalei. In rest, astept ziua de marti, 26 aprilie, cand va expira termenul pentru depunerea candidaturilor si vom sti cine vor fi contracandidatii mei.

Strategia noastra nu se schimba in functie de contracandidati. Eu candidez pentru bucuresteni, pe care sper sa pot sa-i conving ca merit sa le fiu primar in urmatorii ani. Atentia mea este concentrata pe problemele orasului si pe solutiile pentru acestea, restul nu este decat zgomot de fond", a transmis Firea.

Intr-un stil mai putin sobru, fostul sef al PSD Victor Ponta a comentat pe Facebook haosul de la PNL, comparandu-i pe copresedintii partidului, Alina Gorghiu si Vasile Blaga, cu Stan si Bran.

"Deci situatia deja este exact ca in filmuletul celebru - Stan si Bran de la PNL (Gorghiu si Blaga) s-au tot caznit sa duca pianul ("candidatul") pe scari! Nu a iesit cu Busoi, nu a iesit cu Orban, nu iese cu Munteanu... O sa mai incerce pana se termina filmul!

Dupa ce au tipat ca vor guvernarea si l-au pus pe Ciolos tehnocratul, au tipat ca vor castiga Bucurestiul si au terminat prin a arata exact gradul de penibil si degringolada la care nici macar PNTCD nu ajunsese! Acum macar e destul de clar - batalia la Capitala se da intre Gabriela Firea si Nicusor Dan", a scris pe Facebook Victor Ponta.

PSD alearga singur. Se cer demisiile lui Blaga si Gorghiu

Tot din randurile social-democratilor a venit si ipoteza ca nici Catalin Predoiu nu e sigur candidatul PNL. Codrin Stefanescu a comentat retragerea lui Munteanu, spunand ca nu s-a mai intamplat niciodata ca social-democratii sa nu aiba un contracandidat pentru Capitala. Acesta sustine ca este posibil ca si Catalin Predoiu sa fie retras.

"Este dezarmant pentru orice fel de batalie politica, suntem intr-o situatie, noi, cei din PSD, incredibila. Niciodata nu s-a intamplat pana acum - candidatul nostru sa nu aiba un contracandidat. Senzatia pe care o avem in momentul de fata este ca nici cea de-a patra varianta - Predoiu - nu este finala. Este posibil sa-l retraga si sa vina Blaga, de exemplu. Noi ne asteptam la absolut orice. S-a ales praful de fuziunea lor, de constructia lor, de proiectul asa-zisului nou PNL", a declarat Stefanescu pentru Mediafax.

Calin Popescu Tariceanu, copresedintele ALDE, sustine ca "situatia este dramatica pentru PNL, pentru ca este evident ca actuala conducere nu are capacitatea necesara de analiza si experienta politica pentru a lua solutiile corecte pentru partid".

"Greselile consecutive care au fost facute in desemnarea candidatilor pun PNL intr-o lumina care este penibila. Stau si ma intreb, insa, cat timp va mai trebuie sa treaca pentru ca actualii copresedinti ai partidului sa fie obligati sa deconteze erorile pe care le-au facut in ultima perioada, erori grave care au dus la o erodare a partidului si la o pierdere de incredere care este reflectata in sondaje", a declarat Tariceanu pentru Mediafax.

Presedintele Senatului considera ca, in mod normal, conducerea unui partid ar trebuie sa se retraga dupa astfel de greseli. "Nu stiu daca membrii conducerii au curaj sa faca asa ceva in PNL", a adaugat Tariceanu.

Totodata, presedintele Societatii Academice din Romania (SAR), Alina Mungiu Pippidi, considera ca Gorghiu si Blaga ar trebui sa demisioneze, spunand ca PNL s-a comportat in ultima saptamana ca un partid capturat de forte obscure, relateaza Mediafax.

"Retragerea asta a dlui Munteanu nu este suficienta, avand in vedere cum a aratat saptamana asta, in care s-a vazut ca oamenii care conduc PNL sunt neprofesionisti. (...) oamenii astia trebuie sa-si dea demisia. Ce trebuie sa se intample acum este ca partea mai curata a PNL, candidatii mai tineri la primarii, la Parlament sa-si faca un congres, pentru ca am vazut un partid capturat de forte obscure", a declarat Pippidi, adaugand ca Predoiu s-a sacrificat acceptand sa intre in cursa pentru sefia Primariei Bucurestiului.

Cum incearca sa profite Nicusor Dan

Nicusor Dan, candidatul Uniunii Salvati Bucurestiul (USB), a profitat de situatia in care se afla PNL pentru a-i convinge pe sustinatorii liberalilor sa isi indrepte optiunea catre el.

"Inteleg dezamagirea pe care o simt zilele acestea cei care sustin PNL. Stiu ca multi dintre ei se gandesc sa nu mai voteze, nu mai sunt interesati de aceasta campanie si de Primarie. Inainte sa renuntati la votul vostru, sustinatori ai PNL, va indemn sa cunoasteti oferta USB.

(...) Veniti pe pagina mea de Facebook sa discutam despre Bucuresti, sa dezbatem, sa ne contrazicem, sa gasim solutii impreuna. Eu am nevoie de voi. Bucurestiul are nevoie de voi. Nu putem lasa orasul nostru pe mana PSD. Putem salva Bucurestiul impreuna. Dati acest mesaj si altor sustinatori PNL", a scris pe Facebook Nicusor Dan.

O reactie pozitiva a venit, totusi, din partea europarlamentarului Cristian Preda. "Dupa seria de balbaieli a PNL, candidat la Primarie va fi Catalin Predoiu. Nu sunt membru al PNL, ci independent afiliat la PPE. Il sustin fara rezerve pe Catalin Predoiu, cu convingerea ca, in contextul actual din Bucuresti, e singura alternativa serioasa la socialismul cleptocratic al PSD!", a notat acesta pe Facebook.

Comentariile vin dupa ce Marian Munteanu a anuntat oficial ca isi retrage candidatura la Primaria Capitalei iar la scurt timp Catalin Predoiu a declarat ca va intra el in cursa pentru Bucuresti, devenind astfel al 4-lea candidat al liberalilor.

Urmeaza ca joi Biroul Permanent National al PNL sa-l valideze pe Predoiu si astfel sa se incheie un nou episod din telenovela liberala din Capitala.

Noua propunere pentru Primaria Generala are si un plan de tandem. Astfel, Predoiu i-a propus lui Ciprian Ciucu, abandonat miercuri de Monica Macovei, sa i se alature in lupta pe post de posibil viceprimar. Ciucu a acceptat numaidecat invitatia lui Predoiu.

In ce-i priveste pe cei doi copresedinti ai partidului, Alina Gorghiu si Vasile Blaga, acestia au avut un rol secundar la conferinta de miercuri seara, fraiele fiind preluate de veteranul Mircea Ionescu Quintus.

Presedintele de onoare al liberalilor i-a tras inca o data de urechi public ca nu s-au invrednicit sa aiba un candidat din sanul PNL si a incercat sa indulceasca amarul momentului constatand ca totusi partidul a castigat un "membru de valoare" in persoana lui Marian Munteanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#reactii retragere Munteanu, #PSD retragere Munteanu , #candidat PNL