CNSAS admite ca Marian Munteanu a semnat un angajament cu Securitatea, dar i-a dat verdict de "necolaborare"

Joi, 20 Octombrie 2016, ora 19:36
6373 citiri
CNSAS admite ca Marian Munteanu a semnat un angajament cu Securitatea, dar i-a dat verdict de "necolaborare"
Foto: Hepta.ro

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a publicat adeverinta de necolaborare cu Securitatea emisa pe numele lui Marian Munteanu, fost lider al studentilor din Piata Universitatii in anii '90 si fost candidat PNL pentru Primaria Capitalei.

Documentele aflate in posesia CNSAS arata ca Marian Munteanu este titularul unui dosar din fondul de retea al Securitatii. Pe cand era student la Filologie, in cadrul Universitatii Bucuresti, el a fost recrutat in vederea incadrarii informative a unui lector portughez "suspectat pentru apartenenta la serviciul de spionaj portughez".

La 28 martie 1988, Marian Munteanu a semnat un Angajament, preluand numele conspirativ Ioan, scrie in adeverinta de necolaborare cu Securitatea, publicata de CNSAS.

In document se mai arata ca fostul lider al studentilor a fost recompensat cu 500 de lei, o chitanta in acest sens fiind descoperita la dosar.

In 2 martie 1989, in urma unui raport intocmit de Marian Munteanu, a fost aprobata "incetarea legaturii deoarece lectorul portughez isi incheiase misiunea in tara noastra, plecand definitiv din RSR", precizeaza CNSAS.

Un alt motiv pentru care Securitatea a abandonat colaborarea cu Marian Munteanu este acela ca el devenise membru al PCR.

CNSAS a constatat ca notele din dosarul lui Marian Munteanu nu fac referinta la activitati sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist, conditia impusa de lege pentru a fi declarat colaborator al Securitatii.

Acesta calitate poate fi retinuta in cazul persoanelor care au furnizat informatii "prin care se denuntau activitatile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist si care au vizat ingradirea drepturilor si libertatilor fundamantale ale omului".

In aceste conditii, lui Marian Munteanu "nu i se poate atribui calitatea de lucrator/colaborator al Securitatii, in sensul legii", se arata in documentul CNSAS.

Raportul de colaborare poate fi contestat la Curtea de Apel Bucuresti de orice persoana interesata, in termen de 30 de zile de la data publicarii pe pagina de internet a CNSAS.

La aflarea vestii, Marian Munteanu a scris pe pagina de Facebook ca le multumeste tuturor celor care i-au fost alaturi si au avut incredere in el, "in pofida minciunilor mizerabile aruncate impotriva mea 26 de ani".

El adaugat ca decizia CNSAS ii va nemultumi, probabil, pe "calomniatori".

"Decizia corecta a Colegiului CNSAS privind pretinsa 'colaborare' cu Securitatea ii va nemultumi, probabil, pe calomniatorii profesionisti din asa-zisa 'societate civila' si pe stapanii lor politici. Sa fie sanatosi!", a scris Munteanu pe Facebook.

Eveniment Quarterly Report

USR îl acuză pe Marcel Ciolacu de ipocrizie în cazul ”reformei păcănelelor”: „Trimite documente la parlament prin care se opune”
USR îl acuză pe Marcel Ciolacu de ipocrizie în cazul ”reformei păcănelelor”: „Trimite documente la parlament prin care se opune”
Liderul USR Cătălin Drulă a transmis marţi, 3 octombrie, că Marcel Ciolacu ar „proteja” industria jocurilor de noroc și că actualul proiect al social-democraților este copiat de la USR....
Sorin Grindeanu a trimis corpul de control să verifice contractul pentru modernizarea Gării de Nord: ”Este o rușine națională”
Sorin Grindeanu a trimis corpul de control să verifice contractul pentru modernizarea Gării de Nord: ”Este o rușine națională”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat luni, 2 octombrie, că modul în care arată Gara de Nord din Capitală este ”o rușine națională”. El a precizat că le-a cerut...
#Marian Munteanu colaborator Securitate, #Marian Munteanu CNSAS, #decizie colaborare Securitate Marian Munteanu , #stiri Marian Munteanu