Marian Neacșu, fost condamnat penal, este noul secretar general al Guvernului la propunerea PSD

Marti, 07 Decembrie 2021, ora 14:49
2629 citiri
Marian Neacșu, fost condamnat penal, este noul secretar general al Guvernului la propunerea PSD

Marian Neacşu a fost numit în funcţia de secretar general al Guvernului, cu rang de ministru, printr-o decizie a prim-ministrului Nicolae Ciucă, publicată marţi în Monitorul Oficial.

Prin aceeaşi decizie, Tiberiu Horaţiu Gorun a fost eliberat, la cerere, din funcţia de secretar general al Guvernului.

Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) Marian Neacșu a fost numit de către PSD, partid din care a făcut parte timp de 20 de ani, în postul de Secretar General al Guvernului. În trecut Neacșu a fost condamnat la șase luni de închisoare după ce și-a angajat ilegal fiica la biroul său parlamentar.

Numirea lui Neacșu a fost confirmată de președintele PSD Marcel Ciolacu care a declarat miercuri seară că fostul social-democrat „nu a furat nimic” și că nu îi apare nimic în cazier. Mai mult, liderul PSD a subliniat că își asumă numirea.

Marian Neacsu n-a fost atât de norocos ca niște președinți de țară. El nu a furat nimic. A făcut parte dintr-un consiliu de administrație la o școală, nu a fost plătit, și și-a angajat fata pentru 4 luni. Asta e corupție? Am înțeles că a avut o condamnare pe conflict de interese. Nu îi apare nimic în cazier. Ce facem, omorâm oamenii? Eu îmi asum aceasta numire”, a declarat Ciolacu miercuri seară într-o intervenție la România TV.

Funcția pe care o va ocupa Neacșu, cea de secretar general al guvernului, reprezintă o poziție cheie în structura executivului. Concret, Neacșu va avea avea control asupra întregului flux de avizare a ședințelor de guvern sau a proiectelor legislative. Totodată, în subordinea acestuia vor intra și mai multe instituții și companii de stat precum Transgaz, Transelectrica sau Agenția de Rezerve ale statului, entități cu bugete uriașe. Despre această numire a comentat și fostul lider PNL Ludovic Orban.

„Premierul nu este premier, el va fi la mâna PSD și în ceea ce privește funcționarea Secretariatului General, care este cel care controlează tot circuitul de avizare, are în subordine Transelectrica, Transgaz, Agenția de Rezerve ale statului. Toate structurile vor fi sub comandă pesedistă", a afirmat Ludovic Orban.

Fost zoolog, promovat în PSD de Liviu Dragnea

Conform CV-ului personal, Neacșu a intrat în politică în anii '90, în Partidul Agrar, pentru ca mai apoi, în 2001, să se transfere la PDSR Ialomița. Promovat de către Liviu Dragnea, acesta ajunge secretar general al PSD în 2015 și prinde două mandate de deputat - unul în 2008 iar următorul în 2012.

În materie de studii, Neacșu a obținut în 1987 o diplomă de licență în economie și un atestat de expert contabil. 13 ani mai târziu Neacșu își reia studiile și urmează trei cursuri despre nutriția animalelor și rețete de furaje. În 2013 obține o diplomă de master în domeniul „Studii de Securitate și Apărare”.

Înainte să intre în politică, social-democratul a lucrat ca economist iar apoi ca șef de serviciu la IAS (Întreprinderea Agricolă de Stat) Slobozia. Ulterior, a condus mai multe firme în domeniul agro-zootehnic până în 2008 când obține fotoliul de deputat PSD.

Răzvrătirea împotriva lui Dragnea și condamnarea la închisoare

În 2016 Neacșu nu mai poate candida pentru al treilea mandat de parlamentar după ce este condamnat definitiv de către Înalta Curte la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru un conflict de interese. El își angajase în mod ilegal fiica la biroul său de parlamentar.

Doi ani mai târziu, Neacșu mușcă mâna care l-a promovat și inițiază alături de alți membri PSD un puci împotriva președintelui partidului de atunci Liviu Dragnea. Într-o scrisoare semnată alături de mai mulți social-democrați acesta îi cereau demisia lui Dragnea de la șefia partidului. Demersul a eșuat iar în luna noiembrie a aceluiași an este exclus din formațiunea în care a fost membru timp de 20 de ani.

Citeste si:
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna, fost președinte al USR, a declarat, după ce Cătălin Drulă şi-a anunţat candidatura la şefia USR, că ”lupta pentru destinul României va fi una grea”. Barna apreciază că...
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Comitetul Naţional de Conducere al PNŢCD îl acuză, sâmbătă, pe Aurelian Pavelescu de ”management defectuos” şi de multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu. Imobilul ar fi...