Dosarul lui Oprisan, plimbat de 4 ani de la Focsani la Cluj si inapoi

Vineri, 20 August 2010, ora 20:26
2503 citiri
Dosarul lui Oprisan, plimbat de 4 ani de la Focsani la Cluj si inapoi
Foto: Monitorul de Vrancea

Dosarul lui Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean Vrancea, pare sa fie "blestemat". De patru ani dosarul se plimba prin tara, de la o judecatorie la alta, in asteptarea unei decizii care nu mai vine.

Oprisan este judecat din iunie 2006 pentru un prejudiciu de aproape 2 milioane de euro, procurorii acuzandu-l ca o comisie de licitatie numita de el ar fi atribuit ilegal unor clienti politici contracte pentru pietruirea unor drumuri comunale, informeaza TVR.

In iunie 2006, dosarul a fost inaintat Judecatoriei Focsani si a fost repartizat magistratului Luminita Duta. Dupa un an si 5 luni judecatoarea Luminita Duta decide sa restituie dosarul la Parchetul Focsani pentru refacerea anchetei, sub motiv ca prejudiciul ar fi fost de fapt sub un milion de euro prin urmare DNA nu avea dreptul sa faca ancheta.

Procurorii fac recurs si pentru ca au indoieli cu privire la impartialitatea judecatorilor din Vrancea, cer stramutarea procesului la Cluj. Inalta Curte admite cererea si, la 18 martie 2008, dosarul este mutat la Tribunalul Cluj.

Judecatoarea Duta a gresit

"Solutia instantei de fond este vadit nelegala nefiind intemeiata in fapt si in drept, ci bazata pe o interpretare eronata a situatiei de fapt si a actului normativ ce reglementeaza competenta DNA", spune instanta superioara, Tribunalul Cluj, care, in iulie 2009, caseaza decizia de restituire la Parchetul Focsani data de judecatoarea Duta si trimite dosarul pentru continuarea procesului la Judecatoria Cluj.

De la Cluj, la Focsani, si inapoi

La Cluj, judecatorul Lucian Buta considera ca nu Judecatoria Cluj trebuie sa judece cazul, prin urmare, in noiembrie anul trecut, trimite dosarul inapoi la Judecatoria Focsani.

Aici, surpriza! Dosarul revine pe masa aceleiasi judecatoare, Luminita Duta. Aceasta face cerere de abtinere, considerand ca si-a spus deja parerea cu privire la dosar, dar solicitarea ii este... respinsa.

In iulie 2010, Inalta Curte admite a doua cerere de stramutare facuta de DNA si trimite cazul la... Judecatoria Cluj, unde ramane in asteptare.

De ce nu se judeca dosarul lui Oprisan in Vrancea?

Conform jurnalistilor de la TVR, mai multi judecatori de la Tribunalul Vrancea si Judecatoria Focsani au locuinte de serviciu, administrate de Primaria Focsani, dar repartizate de Consiliul judetean Vrancea, adica de institutia condusa chiar de Marian Oprisan.

Mai mult, o parte dintre judecatorii de la Focsani sunt rude de diferite grade cu oficialitati locale cu mare influenta.

Astfel, presedintele Judecatoriei Focsani, Daniela Matache, este sotia fostului secretar de stat din partea PSD in Ministerul Dezvoltarii in Guvernul PDL-PSD din 2009, Iulian Matache, actual director executiv la Directia Dezvoltare din Consiliul judetean Vrancea.

Judecatoarea Dorina Pintilie de la Sectia civila, pensionata anul acesta, este sotia lui Vasile Pintilie, actual consilier local PSD in Consiliul local Focsani.

Judecatoarea Silvia Duta de la Tribunalul Vrancea este sotia fostului subsecretar de stat responsabil de paduri in Ministerul Agriculturii din partea PSD in Guvernul PDL-PSD, Gica Duta, in prezent la Ocolul Silvic Gugesti in cadrul Directiei Silvice Vrancea.

Mai mult, fostul presedinte al Sectiei penale a Tribunalului Vrancea, acum avocat in Baroul judetean, Vasile Teodorescu, este sotul Valeriei Teodorescu, fostul director economic din Consiliul Judetean Vrancea, acum consilier al presedintelui Marian Oprisan, inculpata alaturi de acesta. Sotul avocat o apara in procesul de coruptie.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#dosar Marian Oprisan, #dosare Oprisan Vrancea , #dosar