Marian Oprisan si Ion Stan, nemultumiti de numarul de delegati la Congres

Marti, 09 Februarie 2010, ora 20:22
1116 citiri
Marian Oprisan si Ion Stan, nemultumiti de numarul de delegati la Congres

Unii presedinti de filiala ai PSD precum Marian Oprisan sau Ion Stan se declara nemultumiti de numarul de delegati pe care organizatiile lor ii pot trimite la congres, considerand ca norma de reprezentare a fost stabilita de actuala conducere in mod arbitrar.

Presedintele PSD Vrancea, Marian Oprisan, a declarat pentru NewsIn ca i-a fost comunicat ca pentru organizatia sa au fost alocati 49 de reprezentanti la congres.

"I-am criticat pe Traian Basescu si PD-L ca au fraudat alegerile si in acelasi mod noi vrem sa fraudam alegerile interne din PSD. Aceasta cifra nu tine cont in primul rand de performanta organizatiilor judetene. Asta este o cifra care se raporteaza doar la alegerile prezidentiale, trebuia facuta o suma a ultimelor alegeri. S-au jucat (....) unde i-a convenit lui Geoana a folosit rezultatul de la primul tur, unde nu i-a convenit, a pus al doilea tur", a acuzat Oprisan.

La randul sau, presedintele PSD Dambovita, Ion Stan, a declarat pentru NewsIn ca modul in care a fost calculata norma de reprezentare la congesul partidului este incorect, deoarece la congresul din 2005 organizatia sa a avut 75 de delegati, iar acum ar avea 51.

Contre in PSD pe numarul de delegati la Congres

Si vicepresedintele Victor Ponta spune ca norma de delegati a fost stabilita discretionar si da ca exemplu Gorjul, filiala unde este el inscris. "Ieri la Gorj au fost informati ca au 34, azi, dupa ce am vorbit eu in presa, aflu ca au 43. Nu stiu cati vor fi maine, inteleg ca a mai fost aseara o intalnire de taina (luni seara, la Fundatia Renasterea, n.r.). Dl. Geoana n-are cum sa stie el cum va vota Gorjul de pune delegati mai putini acolo, nimeni nu trebuie sa stie cum voteaza cineva, chestia asta cu controlatul voturilor e ceva groaznic", a spus Ponta.

Potrivit unor surse, nemultumitii de norma de reprezentare sunt cei care au anuntat ca nu-l vor mai sprijini pe Mircea Geoana pentru un nou mandat, in aceasta tabara aflandu-se si sefii deorganizatii din Constanta, Prahova sau Arges, cu scoruri peste medie la ultimele alegeri.

Pe de alta parte, unii se declara impacati fata de numarul de oameni pe care ii vor putea aduce la congres. Liderul organizatiei PSD Neamt, Ioan Munteanu, s-a aratat multumit de norma de reprezentare la Congres stabilita pentru judetul sau, de 44 delegati. "Dupa rezultatele ultimelor alegeri este corecta aceasta norma de reprezentare", a spus Munteanu. Munteanu a spus ca nu se raporteaza la Bucuresti, "care are 235 delegati", ci la judetele care au facut performanta la ultimele scrutinuri, cum este judetul Olt.

Organizatiile care il sustin pe Geoana vor avea cei mai multi delegati

Potrivit unor surse, in afara de PSD Bucuresti, care se va prezenta cu peste 200 de persoane, organizatiile din Oltenia, sustinatoarele lui Mircea Geoana, vor avea cei mai multi delegati. Pe actuala formula de alocare - care nu este finala- Oltul va avea 57 de delegati, PSD Dolj, filiala unde Geoana este senator, ar urma sa aiba la congres 53 de delegati. De asemenea, PSD Neamt va avea 44 de delegati, PSD Ialomita - 42 de delegati, iar PSD Buzau in jur de 40 de delegati. Totodata, PSD Timis si PSD Calarasi ar beneficia de cate 25 de delegati, fata de numarul minim de 21 - alocat pentru Harghita si Covasna.

Senatorul PSD Miron Mitrea a spus si el marti ca Mircea Geoana incearca sa aduca cat mai multi delegati din filialele unde are sustinere si l-a acuzat ca ar vrea prin aceste manevre sa fraudeze alegerile din partid.

Mitrea a aratat ca prin acest demers se incearca, in mod evident, formarea unui Congres care sa-l avantajeze pe actualul presedinte al partidului, Mircea Geoana, si a amenintat ca isi va indemna colegii sa boicoteze Congresul in cazul in care aceasta situatie nu va fi indreptata.

Mitrea cere boicotarea Congresului PSD

Un alt candidat la presedintia partidului, Adrian Nastase, s-a aratat si el nemultumit de modul de alocare al delegatilor. Sedinta BPN a PSD de luni a fost marcata de discutii contradictorii intre sustinatorii liderului PSD, Mircea Geoana, si cei ai presedintelui CN, Adrian Nastase, pe subiectul numarului de delegati la congres, fostul premier reprosand ca filiala de Bucuresti va avea mai multi participanti decat altele.

Nastase s-ar fi aratat nemultumit fata de faptul ca organizatia de Bucuresti a partidului, patronata de Marian Vanghelie, ar avea circa 220 de delegati, spre deosebire de alte organizatii care au avut performanta la ultimele alegeri. Pe langa delegatii PSD Bucuresti, Marian Vanghelie ar obtine alte cateva zeci de persoane si pentru organizatia de la Ilfov si Giurgiu, pe care le-a coordonat in timpul campaniei si unde si-a instalat apropiatii. Mai mult, lui Mircea Geoana i s-a reprosat ca nu prezinta in mod public chestiunea impartirii pe filiale a reprezentantilor la congres.

In replica, Mircea Geoana a argumentat faptul ca in modul de alocare a delegatilor a contat atat scorul obtinut la ultimele alegeri, cat si numarul membrilor de partid inscrisi in organizatia respectiva si a dat asigurari ca alocarea va fi echitabila. Astfel, criteriile de reprezentare si numarul de delegati la Congres vor fi stabilite in urma unor discutii bilaterale dintre secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, si presedintii organizatiilor judetene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Oprisan Stan delegati Congres, #delegati Congres PSD , #PSD