Oprisan consuma 350 litri carburant pe luna, cu masina de serviciu

Marti, 08 Iunie 2010, ora 21:26
3628 citiri
Oprisan consuma 350 litri carburant pe luna, cu masina de serviciu

Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean Vrancea, a consumat cu masina de serviciu, lunar, in 2009, 350 de litri de combustibil.

Consiliul Judetean Vrancea precizeaza ca presedintele CJ beneficiaza "scriptic" de posibilitatea de a consuma carburant fara limita.

Dupa ce Curtea de Conturi a impus Consiliului Judetean costurile legate de carburant, CJ a contestat masura, sustinand ca presedintele poate consuma carburant nelimitat, din bani publici.

Intr-un raport al Curtii de Conturi inaintat Parlamentului se arata ca unele institutii ale administratiei locale nu folosesc o norma maxima pentru carburanti, lucru care duce la risipirea fondurilor publice.

Biroul de presa al Consiliului Judetean Vrancea precizeaza printr-un comunicat ca, desi consilierii judeteni au hotarat in anul 2005, prin vot, ca Presedintele Consiliului Judetean Vrancea sa nu aiba o norma de consum de carburant, in anul 2009 masinile din dotarea Consiliului Judetean Vrancea, inclusiv masina de serviciu a Presedintelui Marian Oprisan, au avut un consum mediu lunar de pana in 350 litri de carburant.

"In 2009, Camera de Conturi a imputat Consiliului Judetean Vrancea suma de 100.000 lei, in motivatia sa aratandu-se ca fiecare masina a Consiliului Judetean ar trebui sa consume la fel de mult carburant cat o banala institutie deconcentrata care nu are atributii precum cele legate de dezvoltarea judetului sau de coordonarea consiliilor locale", se mai arata in comunicat.

Nemultumit de hotararea Camerei de Conturi Vrancea, Presedintele Consiliului Judetean Vrancea a contestat decizia de impunere la Curtea de Conturi a Romaniei, pe motiv ca legea nu obliga Consiliul Judetean la un consum normat, iar presedintele CJ are posibilitatea de a consuma nelimitat carburant.

In luna aprilie 2010, Curtea de Conturi a Romaniei a dat o rezolutie prin care a admis contestatia Consiliului Judetean Vrancea, a anulat sumele pe care Camera de Conturi Vrancea le imputase si, prin urmare, a recunoscut faptul ca legea nu prevede o normare a consumului de carburant pentru Consiliile Judetene, ceea ce nici nu ar fi normal, tinand cont de autonomia institutionala.

Marian Oprisan asigura cetatenii ca fiecare strop de bezina e folosit in folosul lor

"In contextul actualei crize economice, Presedintele Marian Oprisan doreste sa ii informeze pe cetatenii Judetului Vrancea ca tot consumul de carburant din institutia pe care o conduce este strict monitorizat si ca nu va permite nimanui sa iroseasca nici macar un litru de benzina sau de motorina in alte scopuri decat cele legate de activitatea de coordonare a judetului. Aceleasi principii au fost si sunt aplicate si in cazul masinii de serviciu a Presedintelui Consiliului Judetean Vrancea", conchide comunicatul CJ Vrancea.

Curtea de Conturi semnaleaza Parlamentului ca lipsa de claritate a unor legi a determinat o punere in practica neunitara din partea autoritatilor administratiei locale in ce priveste normarea consumului de carburanti, existand situatii in care unele institutii pot consuma nelimitat aceste produse.

Curtea de Conturi a supus atentiei Birourilor Permanente un raport sintetic ce expune Legislativului o practica intalnita la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale cu privire la aplicarea prevederilor Ordonantei Guvernului 80/2001 privind slabilirea unor normative de cheltuieli pentru autoritatile administratiei publice si institutiilor publice, cu referire expresa la normativele privind consumul lunar de carburanti.

Plecand de la constatarile si concluziile rezultate din acest raport, Curtea de Conturi considera ca normativele privind consumul lunar de carburanti trebuie sa se aplice si in cazul autoritatilor administratiei publice locale si ca se impune revizuirea legislatiei locale, in cazul de fata normativele privind consumul lunar de combustibil pentru autoturismele din dotarea acestora, astfel incat sa fie instituit un mecanism clar si transparent de dimensionare si rationalizare a costurilor administrative.

Presedintii de consilii judetene consuma si pana la 1.000 de litri de benzina lunar

In ce priveste consumul lunar aferent autoturismului presedintelui de Consiliu Judetean, Curtea de Conturi remarca cazul lui Marian Oprisan, presedintele CJ Vrancea, care are un consum "nelimitat" de combustibil.

Cea mai mare valoare stabilita pentru consumul de combustibil al autoturismului presedintilor CJ este de 800 de litri (Brasov, Caras-Severin, Harghita, Hunedoara).

De asemenea, de remarcat este cazul primarului din Piatra-Neamt, Gheorghe Stefan (Pinalti), unde consumul mediu lunar inregistrat in 2009 pentru autoturismul edilului s-a ridicat la 1.052 litri.

Totodata un alt caz semnalat de inspectorii de conturi este cel al comunei Nalbant, judetul Tulcea, unde au fost consumati in medie, lunar, 1.000 litri combustibil.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Marian Oprisan, #consum carburant Oprisan , #stiri Marian Oprisan