Numirea lui Marian Sarbu in conducerea ASF, contestata la CCR

Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 15:02
2888 citiri
Numirea lui Marian Sarbu in conducerea ASF, contestata la CCR
Foto: Realitatea

Parlamentarii PDL au contestat la Curtea Constitutionala numirea lui Marian Sarbu in conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), semnaland faptul ca acesta nu are experienta de peste 9 ani in domeniu ceruta de lege.

"Din analiza experientei profesionale a acestuia nu rezulta ca aceasta s-ar referi la domeniul financiar, al institutiilor de credit sau al institutiilor financiare nebancare si ca aceasta experienta ar fi de peste 9 ani. Domnul Marian Sarbu a fost deputat, secretar de stat, ministru, presedinte Federatia Sindicatelor Libere din Industria Lemnului, vicepresedinte CNSRL Fratia, iar continutul atributiilor acestor functii si demnitati publice nu au cuprins activitatile la care se refera prevederile art.9 din actele normative deja citate", se arata in documentul inaintat Curtii Constitutionale de democrat-liberali, informeaza stiripesurse.ro.

Marian Sarbu a fost avizat de comisii si votat de plenul Parlamentului, marti, pentru a ocupa functia de prim-vicepresedinte al ASF dupa ce Daniel Daianu a renuntat la ea pentru a ocupa un loc in conducerea Bancii Nationale (BNR).

In apararea sa, Marian Sarbu a declarat, marti, pentru Hotnews, ca el indeplineste conditia de vechime prevazuta de lege deoarece a fost timp de 13 ani "ordonator de credite", iar asta inseamna tot "activitate financiara".

Cazul este unul similar cu cel inregistrat in urma cu doar cateva luni, cand Victor Ciorbea a fost votat de Parlament la ASF, desi nu avea experienta de 9 ani ceruta de lege, iar PDL a contestat decizia la Curtea Constitutionala si magistratii au decis ca numirea a fost neconstitutionala.

PDL: Victor Ciorbea a fost numit ilegal in ASF! Cum numara Ciorbea cei 9 ani ceruti de lege

CCR: Numirea lui Victor Ciorbea la ASF, neconstitutionala

Legea le cere membrilor ASF sa aiba o experienta profesionala "in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare, de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#sesizare CCR Marian Sarbu ASF, #Marian Sarbu Autoritatea Supraveghere Financiara , #ASF