Cum a rafinat Marian Vanghelie rețeta infracțională patentată de Marian Iancu la RAFO. Omul care l-a dat pe mâna DNA

Marti, 18 Ianuarie 2022, ora 22:13
6804 citiri
Cum a rafinat Marian Vanghelie rețeta infracțională patentată de Marian Iancu la RAFO. Omul care l-a dat pe mâna DNA
Marian Vanghelie, la Tribunalul București pe data de 20 septembrie 2017, în dosarul în care a fost condamnat pe fond pentru luare de mită la 11 ani și 8 luni de închisoare. FOTO: Ionuț Mureșan

Schema infracțională descrisă de DNA în noul dosar de corupție al lui Marian Vanghelie, cel în care procurorii îl acuză că ar fi luat bani de la 13 firme în schimbul obținerii unor contracte preferențiale de achiziții supraevaluate cu societatea comercială a primăriei Sectorului 5, SC Economat 5 SRL, nu este una nouă.

„Rețeta” supraevaluării a fost folosită în trecut, cu succes, de fostul patron al Poli Timișoara, Marian Iancu, pentru a „moderniza” RAFO cu utilaje de la fier vechi.

Marian Vanghelie a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, vineri 14 ianuarie, după ce un judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul București a respins propunerea de arestare preventivă formulată de procurorii DNA pe numele său. Tot sub control judiciar au fost puși și oamenii lui Vanghelie, mai exact fratele său, Paul, precum și directorul SC Economat 5 SRL, Marian Leonard Petre.

Din referatul cu propunere de arestare preventivă reiese că Marian Vanghelie a controlat în mod personal două firme, și a influențat pe alte 11, pentru a obține zeci de milioane de lei din contracte cu firma Economat 5 SRL, o societate comercială a Primăriei Sectorului 5.

Trebuie precizat că SC Economat Sector 5 SRL a fost înființată prin Hotărârea de Consiliu Local Sector 5 nr. 75/14.11.2001 și are ca unic acționar Consiliul Local Sector 5.

Scopul înființării unei asemenea firme pe lângă Primărie era acela ca oamenii nevoiași din Sectorul 5 să poată cumpăra produse la prețuri accesibile: făină, detergenți etc. Numai că Vanghelie a decis – spun procurori DNA – să stoarcă de bani Economat 5 și să îl determine pe directorul acesteia, Marian Leonard Petre, să cumpere patinoare ecologice, nebulizatoare, cântare, produse de papetărie – toate la prețuri supraevaluate. Prejudiciul estimate de procurorii DNA este de 130.667.803 de lei.

Supraevaluarea, „rețeta” escrocilor de modă veche Ovidiu Tender și Marian Iancu

În data de 8 iunie 2015, Ovidiu Tender a fost condamnat la 12 ani și 7 luni de închisoare, iar Marian Iancu a primit o pedeapsă de 14 ani de închisoare în dosarul „RAFO-Carom” în care au fost judecaţi pentru înșelăciune și spălare de bani. Între timp, Ovidiu Tender a fost eliberat, însă Marian Iancu este încă în pușcărie.

Ovidiu Tender și Marian Iancu au urmărit obţinerea de fonduri ilicite de pe urma privatizării SC Carom SA Onești, prin preluarea datoriilor societăţii, garantarea plăţii lor cu acţiuni supraevaluate, iar apoi raportarea către stat a unor investiţii care, de fapt, erau făcute cu banii aceleiași societăţi.

Marian Iancu a fost trimis în judecată pentru spălare de bani împreună cu Toader Găureanu, deoarece, cu ajutorul acestuia din urmă, timp de aproape un an, VGB Impex a achiziţionat, pe baza unor contracte cu clauză de exclusivitate, produse petroliere de la RAFO Oneşti în schimbul cărora a „modernizat” rafinăria cu utilaje şi terenuri supraevaluate.

Marian Iancu a pus la cale un plan, a cărui primă fază a constat în semnarea a două contracte de vânzare-cumpărare produse petroliere, unul în data de 14 februarie 2003, iar celălalt în data de 26 mai 2003. Prin aceste două contracte firma lui Marian Iancu, VGB Impex, avea drept exclusiv de a distribui pe piaţa internă benzina şi motorina produsă la Rafo Oneşti.

Contractele au fost cunoscute şi semnate de toţi factorii de decizie din cadrul rafinăriei, prin primul firma lui Iancu obligându-se să achite produsele petroliere în termen de 30 de zile, iar prin al doilea, să le achite în momentul livrării.

Ulterior încheierii acestor contracte, Marian Iancu (prin reprezentantul său Basaran Mazhar) a semnat cu Toader Găureanu, administrator unic şi director general al RAFO Oneşti, „într-un cadru privat”, două acte adiţionale prin care conţinutul celor două contracte a fost schimbat, în sensul că termenul de plată pentru produsele petroliere achiziţionate de VGB Impex de la RAFO a fost prorogat la sfârşitul anului 2003.

Utilaje de 3,5 miliarde ROL, vândute succesiv până au ajuns să valoreze 600 de miliarde

Procurorii au arătat în rechizitoriul întocmit cum Marian Iancu, ajutat de Toader Găureanu, a găsit modalitatea de a nu plăti benzina şi motorina cumpărată de la RAFO, în valoare de aproximativ 1.300 de miliarde ROL, pentru care avea drept exclusiv de distribuţie: prin „compensarea” acesteia cu utilaje vândute rafinăriei cu suma supraevaluată de 600 miliarde ROL, în condiţiile în care respectivele bunuri erau utilaje scoase din funcţiune.

Aceste utilaje au fost vândute succesiv prin firmele unor parteneri de afaceri ai lui Marian Iancu, pentru ca valoarea lor să crească de la 3,5 miliarde de lei vechi (ROL) - suma cu care au fost cumpărate de la Combinatul Archim Arad, aflat în lichidare - la aproape 600 de miliarde ROL - suma cu care au fost cumpărate de RAFO Oneşti, în data de 30 septembrie 2003, din dispoziţia lui Toader Găureanu.

Pentru că suma nu era suficient de mare pentru a contrabalansa datoria de aproximativ 1.300 de miliarde ROL datorată de VGB rafinăriei, a fost completată, conform datelor din rechizitoriu cu preţul supraevaluat al unor terenuri în legătură cu care procurorii au ajuns la concluzia că sunt „lipsite de interes economic pentru rafinărie”. Echivalarea datoriei de 1.300 de miliarde ROL s-a realizat prin cumpărarea de către RAFO a unor staţii de distribuţie carburanţi, care au făcut şi ele obiectul unor tranzacţii succesive între societăţile controlate de Marian Iancu, înainte de a fi vândute către rafinărie.

Cum l-a „săpat” Piedone pe Vanghelie pe Facebook până a intrat pe fir DNA

Actualul primar al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, i-a „stricat apele” lui Marian Vanghelie între 2020 și 2021, când a postat pe Facebook, succesiv, o serie de mesaje despre achiziții făcute prin firma Economat 5 în mandatul fostului edil, Daniel Florea. Este vorba de perioada în care Marian Vanghelie era consilier la Primărie.

Dacă derulăm pagina de Facebook a Primăriei Sectorului 5, unde Cristian Popescu Piedone postează video-uri cu acțiunile lui, găsim cântarele alimentare, topurile de hârtie, tarabele noi, măștile de protecție, agendele, nebulizatoarele și patinoarul pe care Economat 5 le-a cumpărat de-a lungul timpului, achiziții despre care acum procurorii DNA spun acum că s-ar fi făcut la inițiativa lui Marian Vanghelie.

Iată postările lui Cristian Popescu Piedone, în ordinea invers cronologică, despre produse pe care în prezent le regăsim printre cele enumerate de procurori în referatul cu propunere de arestare preventivă întocmit pe numele lui Marian Vanghelie.

Cele 700 de cântare agroalimentare

29 martie 2021: „Cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile locale, fosta administrație a mai dat un tun de aproape 1 milion de euro. Aproximativ 700 de cântare cumpărate de Economat Sector 5 SRL. Asta în condițiile în care cântarele valorau aproximativ 100.000 de euro. Achiziția a fost făcută prin încredințare directă, iar costul unui cântar pe piață este de aproximativ 500 de lei în momentul de față. (…) Nu mai vorbim despre faptul că în Piața Rahova există doar 450 de tarabe. Pentru ce aveau nevoie de 700 de cântare? O achiziție demnă de Florea și acoliții săi.(…)”

Piedone a prezentat și o factură fiscală emisă de firma Grivin pentru 700 de cântare agroalimentare pentru prețul de 3.725.400 lei. Data facturii 21.09.2020.

În prezent, aceleași date se regăsesc în referatul cu propunere de arestare preventivă al procurorilor DNA:

„La data de 04.09.2020, urmare a aplicării procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare prevăzută de Legea nr. 98/2006, între S.C. Economat sector 5 S.R.L. în calitate de autoritate contractantă, și S.C ( …) S.R.L. în calitate de contractant, a fost încheiat contractul nr. (...) 04.09.2020, având ca obiect furnizarea unui număr de 700 cântare comerciale pentru piețe agroalimentare, la un preț unitar de 5.322 lei/buc. (fără TVA) în valoare totală de 4.433.226 lei inclusiv TVA. În fapt, intenția a fost încă de la început de a se achiziționa cântare la preț supraevaluat, iar prin organizarea procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, doar s-a dorit crearea aparenței de legalitate a acestei achiziții. În concluzie, prin achiziția de cântare efectuată în baza contractului nr. (…) 04.09.2020 de la S.C. (...) S.R.L., în condițiile în care avea cunoștință că prețul cântarelor era mult supraevaluat față de prețul pieței (de circa 10 ori mai mari), inculpatul Petre Marian Leonard a creat S.C. Economat sector 5 S.R.L. un prejudiciu în valoare de 3.985.125 lei, reprezentând diferența dintre prețul la care S.C. Economat sector 5 S.R.L. a efectuat achiziția, respectiv 4.433.226 lei și prețul de achiziție al S.C. (...) Management S.R.L., respectiv 448.101 lei, sumă care în același timp constituie folos necuvenit pentru societățile comerciale (…)”, notează procurorii DNA.

Piedone a găsit la Economat „tarabe noi care zac acoperite de praf

23 februarie 2021: „Oriunde găsim câte un spațiu ce aparține Economat, descoperim și mii de topuri de hârtie, cutii de arhivare sau detergenți. Nu mai vorbesc de faptul că aceste locuri ar trebui să fie închiriate sau folosite de și pentru cetățenii din sector. Am găsit și zeci de tarabe noi care zac acoperite de praf, în loc să fie folosite în piețele de pe raza sectorului. Tot la depozitul din Rahova sunt 5 copiatoare dotate cu scanner despre care nu se știe absolut nimic, cine le-a achiziționat, de ce sunt depozitate la Economat sau de ce nu au fost folosite până acum. Voi verifica în continuare toate aceste spații ce aparțin societății, pentru că blestemul Economat Sector 5 SRL trebuie să se încheie cât mai curând”, scria Piedone.

Iată pasajul din referatul procurorilor DNA care se referă la „tarabele noi”:

„La data de 13.06.2020, urmare a aplicării procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare prevăzută de Legea nr. 98/2006, între S.C. Economat sector 5 S.R.L. în calitate de autoritate contractantă, și S.C (…) S.R.L. în calitate de contractant, a fost încheiat contractul nr. (…)13.06.2020, având ca obiect furnizarea unui număr de 500 tarabe la un preț unitar de 2.850 lei/tarabă (fără TVA), valoarea totală a contractului fiind de 1.425.000 lei fără TVA. În baza acestui contract, S.C. ( ) S.R.L. a emis factura fiscală nr. (…) 16.06.2020 pentru vânzarea a 500 tarabe la un preț unitar de 2.850 lei/tarabă, în valoare totală de 1.695.750 lei inclusiv TVA. Contravaloarea celor 500 tarabe a fost achitată integral de către S.C. Economat sector 5 S.R.L. la data de 16.06.2020. Din cercetările efectuate a rezultat că S.C. ( ) S.R.L. a achiziționat cele 500 de tarabe de la S.C. ( ) Management S.R.L. la un preț unitar de 2.174 lei/buc. (fără TVA), conform facturii fiscale seria ( )/15.06.2020 în valoare totală de 1.293.530 lei”.

Postarea lui Piedone despre măștile neconforme de 9 milioane de lei

3 februarie 2021: Piedone postează pe Facebook că a dispus „retragerea tuturor măștilor livrate anul trecut către școli”.

„Măștile au fost livrate în 2020 de către Economat Sector 5 SRL, motiv pentru care Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone a solicitat conducerii societății să facă retur în cazul măștilor comandate sau să meargă în instanță pentru a recupera banii plătiți pentru aceste acoperitoare de față, care nu oferă o protecție adecvată împotriva răspândirii noului coronavirus. Potrivit inventarului făcut până la momentul transmiterii acestui comunicat, în școli sunt peste 1.500.000 de măști neconforme, dintr-un total de 4.695.530 distribuite. Valoarea aproximativă a măștilor neconforme este de aproximativ 9 milioane de lei”, scrie Piedone pe Facebook.

În referatul procurorilor DNA se arată următoarele: „În baza contractului nr. (…)15.04.2020, S.C. (…) S.R.L. a emis către S.C. Economat sector 5 S.R.L. un număr de 5 facturi fiscale, pentru cantitatea totală de 1.500.000 buc. MHR măști faciale pentru protecție și 2.213.000 măști faciale cu 3 straturi, în valoare totală de 17.232.033 lei inclusiv TVA, după cum urmează: (…)”.

Depozitele Economat, „grota lui Aladin”: pixuri, agende și baxuri de hârtie

14 ianuarie 2021: „Depozitele Economat Sector 5 SRL, un fel de grota lui Aladin. Am mers miercuri într-o vizită de lucru pe teren și am descoperit... ce credeți? Ați ghicit! Încă un depozit al Economat Sector 5 SRL plin de bunuri în valoare de zeci de milioane de lei. Zeci de mii de cutii de arhivare, mii de pachete de șervețele umede, mii de role de șervețele, sute de paleți cu baxuri de hârtie A4 și A3, produse de papetărie, sute de stickuri de memorie, 3.900 de tablete, mii de kilograme de săpun lichid, sute de combinezoane, mii de pachete cu măști și mânuși, 179 de pachete cu pixuri Montegrappa, agende și bomboane franțuzești expirate, toate se află în depozitul Economat Sector 5 SRL din Jilava. Stau să mă gândesc dacă nu cumva avem vreo fabrică de hârtie, pentru că în ultimele luni am găsit sute de mii de topuri de hârtie în depozitele societății, și nu numai", scria Piedone.

Iată ce au notat procurorii DNA în referat: „Se constată că achiziția celor 2.543 agende a fost efectuată de inculpatul Petre Marian Leonard doar în interesul S.C. (…) Construct S.R.L. și S.C. (…) S.R.L., la un preț supraevaluat de aproximativ 5,4 ori față de prețul pieței, înregistrând astfel un prejudiciu în sumă de 129.862,94 lei, rezultat din diferența dintre prețul de vânzare al S.C. (...) Construct S.R.L. către S.C. Economat sector 5 S.R.L., de 159.479,16 lei inclusive TVA și prețul de vânzare al S.C. (…) S.R.L. către S.C. (…) S.R.L., de 29.616,21 lei inclusiv TVA.

Nebulizatoarele cumpărate de Economat 5

23 decembrie 2020: „ Mafioți fără scrupule la conducerea Economat Sector 5 SRL. (…) Astăzi am primit la registratura Primăriei Sectorului 5 mai multe facturi și amenințări cu executare silită și plângeri pentru abuz în serviciu dacă nu efectuăm plățile! Facturi care însumează 118.884.372 lei, adică aproximativ 24.262.116 euro! Asta cere Economat SRL! Pentru tablete, măști, geluri de mâini, nebulizatoare, mânuși, cărți și caiete! Asta în condițiile în care, de exemplu, Consiliul Local, unic acționar al Economat Sector 5 SRL, a abrogat hotărârea care factura către Primărie contravaloarea tabletelor!”, scria Piedone.

Iată ce notează procurorii cu privire la nebulizatoare: „ Prin achiziția de nebulizatoare efectuată în baza contractului nr. (…) 13.06.2020 de la S.C. (…) &Partners S.R.L., în condițiile în care avea cunoștință că prețurile de vânzare practicate de această din urmă societate erau mult supraevaluate față de prețul pieței, inculpatul Petre Marian Leonard, a creat S.C. Economat sector 5 S.R.L. un prejudiciu în valoare de 12.752.608,33 lei, reprezentând diferența dintre prețul la care S.C. Economat sector 5 S.R.L. a efectuat achiziția, respectiv 18.445.000 lei și prețul de achiziție al S.C. ( ) S.R.L., respectiv 5.692.391,67 lei, sumă care în același timp constituie folos necuvenit pentru societățile comerciale (…)”.

Cum a găsit Piedone patinoarul lui Vanghelie

8 decembrie 2020: „Am solicitat zilele trecute mai multe date din contabilitatea Primăriei Sectorului 5, pentru a afla ce facturi mai avem de plătit.(…) Această societate, care ar fi trebuit să ofere produse și servicii la prețuri accesibile pentru persoanele sărace s-a ocupat, în 2018, de achiziția unui patinoar artificial de peste 10.000 de metri pătrați, care valorează 140 de milioane de lei. Și asta nu este tot. Tot Economat Sector 5 SRL s-a ocupat de achiziția a peste 5.000 de patine (1.000 lei/ bucata) și urși polari și pinguini care îi ajută pe începători să își păstreze echilibrul (15.000 lei fără TVA/ bucata). Valoarea totală pentru toate aceste achiziții este de peste 30 de milioane de euro! 30 de milioane de euro, oameni buni!”, scria Cristian Popescu Piedone.

Iată ce rețin procurorii în referatul cu propunere de arestare preventivă:

„ Deși contractul are menționată ca dată a încheierii, data de 15.12.2016, din probatoriul administrat în cauză rezultă că acest contract a fost întocmit la începutul anului 2018, antedatat 15.12.2016, și a fost folosit pentru a înlocui contractul inițial încheiat între cele două societăți comerciale, care prevedea achiziția de patinoare artificiale în suprafață de 5.000 mp și nu 10.700 mp, valoarea acestuia fiind mult mai mică, respectiv 5.000.520 euro, cu plata unui avans de 50%. Mai mult, așa cum se va arăta în cele ce urmează, inițiativa achiziționării patinoarelor de către S.C. Economat sector 5 S.R.L. nu a aparținut directorului general al acestei societăți, inculpatul Petre Marian Leonard, ci inculpatului Vanghelie Marian Daniel, scopul urmărit de acesta din urmă, fiind acela de a-și însuși o mare parte din sumele de bani de care dispunea această societate”.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
Plângere penală împotriva lui Cristian Popescu Piedone. Candidatul la Primăria Capitalei, acuzat de delapidare
Plângere penală împotriva lui Cristian Popescu Piedone. Candidatul la Primăria Capitalei, acuzat de delapidare
USR a anunțat marți, 26 martie, că a depus plângere penală împotriva primarului Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, pe care îl acuză de delapidare și abuz în serviciu. Potrivit...
#Marian Vanghelie, #Economat, #supraevaluare, #Marian Iancu RAFO, #Cristian Popescu Piedone, #primaria sectorului 5 , #DNA