
Dosarul în care Marian Vanghelie a fost condamnat pe fond la 11 ani și 8 luni de închisoare pentru că a luat foloase necuvenite de 30 de milioane de euro pe vremea când era primar se va relua abia pe 1 septembrie, dată la care judecătorii vor discuta dacă suspendă sau nu procesul mai departe, până după 24 octombrie, când Înalta Curte va dezlega misterul aplicării deciziei CCR pe tema prescripției.
Curtea de Apel București urma să audieze 6 martori la termenul de miercuri, 20 iulie, printre care și omul de afaceri Sorin Oancea, patronul B1 TV. De asemenea, Marian Vanghelie a fost mai punctual decât judecătorii, venind la ora 10.00 pentru procesul care a început la 11.00.
Trebuie spus că fostul edil al Sectorului 5 vine în instanță mereu în al 12-lea ceas, de era să-l bage judecătoarea Otilia Bomboș în arest preventiv, pe vremea când procesul se desfășura la Tribunalul București.
Chiar și la ultima înfățișare în instanță, pentru ridicarea controlului judiciar din al doilea dosar, al achizițiilor supraevaluate, Marian Vanghelie a sosit la tribunal cu un minut înainte de strigarea cauzei, fiind nevoit să urce în fugă scările rulante, oprite și ele odată cu începerea vacanței judecătorești.
Numai că de data aceasta instanța a fost cea care strigat cauza cu întârziere, dar pentru asta există în Palatul de Justiției vasta sală a „pașilor pierduți”, prin care Vanghelie s-a plimbat făcând exact ce spune denumirea acestui loc.
Când procesul a început în sfârșit, martorii au răspuns cuminți „prezent” cu buletinele în mână. Numai că avocații au arătat că un coleg de-al lor – apărător al inculpatului Mircea Sorin Niculae – are colică biliară, motiv pentru care are nevoie de „repaus medical”. Mircea Sorin Niculae e vărul lui Marian Vanghelie, acuzat că ar fi „spălat” banii fostului edil alături de soții Laura și Sorin Ștefan Ciocan. Toți avocații s-au solidarizat cererii de amânare, solicitând instanței să acorde un nou termen, doatr că nu în luna august.
Judecătoarea Carmen Alina Gohoreanu le-a făcut pe plac și a fixat următorul termen pe data de 1 septembrie, adăugând că atunci se va dezbate solicitarea de suspendare a procesului în vederea soluționării chestiunii de drept privind aplicarea deciziei CCR pe tema prescripției pe rolul Înaltei Curți.
Avocatul lui Marian Vanghelie, Cezar Bivolaru, a declarat pentru Ziare.com că el nu va solicita suspendarea procesului.
„Domnul Marian Vanghelie este un luptător, noi nu facem cerere de suspendare, noi vrem să ne judecăm, să îi audiem pe martori. Domnul Vanghelie crede în nevinovăția lui. Asta nu înseamnă că cine face cerere de suspendare nu crede”, a declarat avocatul la ieșire din sala de judecată.
Mai mulți judecători de la Curtea de Apel au suspendat procesele în așteptarea deciziei ICCJ din dosarul 1319/1/2022 pe rolul Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. Numai că dosarul are termen abia pe 24 octombrie 2022, dată până la care timpul curge în favoarea inculpaților.
În dosarul lui Vanghelie sunt așteptați în fața instanței peste 18 martori, printre ei aflându-se și unii noi, precum jurnalistul Dan Diaconescu, fost realizator de televiziune, lider al PPDD și fost condamnat pentru șantaj.
În plus față de aceste audieri-maraton, se prefigurează și realizarea a două expertize, astfel încât procesul în apel se anunță a fi unul de durată.
Marian Vanghelie a fost acuzat de procurorii că ar fi luat bani de la 13 firme în schimbul obținerii unor contracte preferențiale de achiziții supraevaluate cu societatea comercială a primăriei Sectorului 5, SC Economat 5 SRL.
Procesul de corupție în care Marian Vanghelie a fost trimis în judecată în 2015 s-a desfășurat la Tribunalul București pe parcursul a 93 de termene de judecată, timp în care fostul edil a „schimbat” 5 judecători: doi s-a abținut (jud. Liliana Ciupercă, jud. Gheorghiță Sandu), altul s-a pensionat (jud. Otilia Bomboș), iar altul a fost promovat, fapt care s-a soldat pe parcursul timpului cu amânări și reaudieri de martori. Într-un final, în 2019, cauza a ajuns la judecătoarea Cristina Cristea, care a pronunțat decizia pe fond.
Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârșirea a nouă infracțiuni de luare de mită și abuz în serviciu și șapte infracțiuni de spălare de bani.
În același dosar, au fost trimiși în judecată Mircea-Sorin Niculae (vărul lui Vanghelie), Sorin Ștefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL, și omul de afaceri Marin Dumitru. Potrivit DNA, în perioada 2006 — 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5 din București, ajutat de Mircea-Sorin Niculae și parțial de Laura Ciocan, a solicitat și primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).
Aceste foloase au fost pretinse și primite de Vanghelie pentru atribuirea de către Primăria sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri Marin Dumitru, dar și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală este de aproximativ 738.019.000 de lei).