Dosarul lui Marian Vanghelie: Toți inculpații au făcut un pas în spate când li s-a cerut să dea declarații

Vineri, 08 Aprilie 2022, ora 06:25
7148 citiri
Dosarul lui Marian Vanghelie: Toți inculpații au făcut un pas în spate când li s-a cerut să dea declarații
Marian Vanghelie nu se înghesuie să vorbească în dosarul în care a primit 11 ani și 8 luni de închisoare. FOTO: Ionuț Mureșan

Marian Vanghelie și ceilalți inculpați din dosarul foloaselor necuvenite de peste 30 de milioane de euro luate de acesta pe vremea când era edil al Sectorului 5 au declarat, la termenul de joi, 7 aprile, că vor să fie audiați abia la finalul procesului. Iar finalul se prefigurează a fi departe, deoarece avocații au în plan să ceară o nouă expertiză financiară.

Curtea de Apel București a luat în discuție, joi, al 6-lea termen de judecată al apelului declarat de Vanghelie împotriva deciziei prin care a fost condamnat în primă instanță la 11 ani și 8 luni de închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu. Procesul a început în 2015 și a durat 6 ani doar judecata pe fond.

Acum, avocații au de gând să ceară în instanță efectuarea unei noi expertize financiare în dosar. Președinta completului, judecătoarea Carmen Alina Gohoreanu, le-a pus în vedere avocaților ca până la termenul următor să arate situația de fapt pe care o vizează în dreptul fiecărui punct al expertizei.

Avocatul lui Marian Vanghelie, Cezar Bivolaru, a depus la termenul de joi motivele de apel formulate pentru clientul său, iar procurorii au solicitat termen pentru a le studia.

Judecătoarea i-a întrebat pe inculpați dacă sunt de acord să dea declarații în faza de apel și le-a pus în vedere că tot ce spun poate fi folosit și împotriva lor.

Așa că toți s-au codit să vorbească în fața instanței. Prevalarea de dreptul la tăcere e garantat de lege, însă nu-i o strategie recomandabilă în procesul penal.

De aceea, toți inculpații – în frunte cu Marian Vanghelie – au susținut că vor să dea declarații, dar nu acum, ci la final, după administrarea tuturor probelor, inclusiv a audierilor de martori.

Mircea Geoană, martor „de vază” în proces

Nu este clar în acest moment procesual cine anume va fi reaudiat sau ce martori noi vor ajunge să dea detalii în instanță.

Un moment memorabil al procesului pe fond al lui Vanghelie a fost când Mircea Geoană – în prezent secretar general adjunct al NATO – a fost chemat să vorbească despre ceasurile de lux primite cadou de la Marian Vanghelie. Este vorba despre două ceasuri care valorează zeci de mii de euro. Geoană a spus, la proces, că nu l-au impresionat.

„Le-am primit cu ocazia a două onomastici: onomastica mea, împlinirea vârstei de 50 de ani şi, respectiv, a soţiei. Nu cunosc nimic cu privire la provenienţa lor. Nu ştiu exact marca celor trei ceasuri, dar le-am predat ofiţerului de caz neatinse şi, cu acea ocazie, s-au consemnat modelele şi seriile ceasurilor. S-a întâmplat în 2008. Nu mi s-a solicitat de către acest inculpat nici cu aceste ocazii, nici în alte ocazii favoruri. Nu sunt specialist, nu cunosc valoarea acestor ceasuri. Cadourile primite, însă, cu ocazia unei aniversări rotunde nu mi-au atras în niciun fel atenţia”, a declarat Mircea Geoană pe data de 20 septembrie 2017.

Acuzațiile procurorilor DNA în dosarul lui Marian Vanghelie

Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârșirea a nouă infracțiuni de luare de mită și abuz în serviciu și șapte infracțiuni de spălare de bani.

În același dosar, au fost trimiși în judecată Mircea-Sorin Niculae (vărul lui Vanghelie), Sorin Ștefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL, și omul de afaceri Marin Dumitru. Potrivit DNA, în perioada 2006 — 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5 din București, ajutat de Mircea-Sorin Niculae și parțial de Laura Ciocan, a solicitat și primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).

Aceste foloase au fost pretinse și primite de Vanghelie pentru atribuirea de către Primăria sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri Marin Dumitru, dar și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală este de aproximativ 738.019.000 de lei).

Quarterly Report - Editia 4

Gabriela Firea știe cum va reveni în fotoliul de primar al Bucureștiului. Pe ce se bazează
Gabriela Firea știe cum va reveni în fotoliul de primar al Bucureștiului. Pe ce se bazează
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a vorbit miercuri, 22 mai, despre lupta care devine din ce în ce mai strânsă. Mai sunt două săptămâni până la alegerile locale, iar...
Cine sunt candidații la Primăria Sectorului 6. O fostă campioană suspendată pentru dopaj și un viceprimar suspectat de corupție
Cine sunt candidații la Primăria Sectorului 6. O fostă campioană suspendată pentru dopaj și un viceprimar suspectat de corupție
Partidele și alianțele electorale au avut timp până marți, 30 aprilie, ora 23:59, să-și depună candidaturile pentru primării și consilii județene. Pentru Primăria Sectorului 6 al...
#Marian Vanghelie, #luare de mita, #curtea de apel bucuresti, #audiere, #expertiza contabil judiciara , #stiri Marian Vanghelie