Capul lui Vanghelie - oferit lui Oprescu, rostogolit de Ponta (Opinii)

Marti, 28 Iunie 2011, ora 13:35
4746 citiri
Capul lui Vanghelie - oferit lui Oprescu, rostogolit de Ponta (Opinii)
Foto:Cotidianul

Nici vorba. Schimbarea lui Marian Vanghelie din fruntea PSD Bucuresti nu e pentru "cresterea atractivitatii" partidului, cum spunea Adrian Nastase, nici pentru ca ar exista "probleme de coerenta". Nu. Marian Vanghelie a fost sacrificat din alte motive.

Iar cel mai important dintre ele se numeste Sorin Oprescu. Primarul care va trebui sa aduca prima mare victorie de rasunet a USL in 2012 - castigarea Primariei Capitalei. Un om pe care Marian Vanghelie nu doar ca nu-l simpatizeaza defel, dar este si un om pe care primarul "care este" l-a blocat in dese randuri.

Sa fim intelesi, consilierii PSD Bucuresti, cei care votau alaturi de PDL bugetul Capitalei sau renuntau la referendum, nu ascultau de Ponta. Sau de conducerea PSD. Ascultau de Marian Vanghelie. Care asculta de interesele sale, fie ca asta inseamna o cooperare cu Elena Udrea sau Gabriel Oprea. Sau ca insemna sa-i "dea peste nas" lui Sorin Oprescu.

Ei bine, lucrurile astea nu mai puteau continua. Nu cand ai nevoie de o victorie propagandistica in Bucuresti. Nu cand un om ca Sorin Oprescu, aflat in situatia de a pune conditii, are nevoie de un USL care sa-l respecte. Pentru a da USL victoria de care are nevoie.

Dar nu e vorba doar de asta. Ponta, dar mai ales mentorul sau, Adrian Nastase sau alti membri de varf ai PSD, nu-i iarta lui Marian Vanghelie atitudinile din trecut. Insolenta fata de ei. Tupeul fata de ei. Iar acum, a venit executia. In cel mai pur stil PSD. Adrian Nastase il cunoaste bine. A trecut si el prin asa ceva.

Primar care este de capul lui

La Bucuresti, Marian Vanghelie era sef absolut. Controla organizatia. Cu bani, relatii, influenta. Legaturi. Problema vine din alta parte. Nu e singur pe felia lui.

La Bucuresti mai exista un sef. Seful de la Primarie, Sorin Oprescu. Seful de care are nevoie USL. Trofeul. Afisul USL. Omul cu care PSD vrea sa arate "am zdrobit PDL". Omul care pare sa aiba victoria la primarie deja acontata. Omul pe care trebuie sa-l ai.

Sigur, problema e ca Vanghelie nu e chiar fanul lui. Un om cu care sa se bata pe influenta nu poate fi. Un om pe care sa-l slujeasca in campanie e deja prea mult. "Daca USL se supara, vine cu un candidat care sa-l bata pe Oprescu", spunea primarul Sectorului 5 acum vreo doua luni.

Nu e vorba insa doar de influenta. E vorba de faptul ca Vanghelie are si alte interese. Uneori, are interesul sa colaboreze cu PDL. Ori nu poti sa vrei sa zdrobesti PDL cu Oprescu atunci cand colaborezi strans cu PDL. Cand votezi alaturi de PDL. Cand il blochezi pe Oprescu alaturi de PDL, fie ca e vorba de propuneri populiste ale acestuia, fie ca nu.

E un lucru care la centru da rau. Foarte rau. Sigur, se putea si fara. Adica Oprescu putea fi candidatul USL si cu Vanghelie in coaste. Dar ai putea pune pariu ca, daca vrei sa-l convingi pe om sa fie candidat, trebuie sa tii seama si de dorintele lui. De faptul ca are nevoie de consilieri PSD care sa mai vorbeasca si cu el. Nu prin intermediul lui Vanghelie. Care sa-l ajute. Care sa-i dea putere.

O problema veche

Sa ne amintim insa si alt lucru. Si alt motiv. Ponta are o problema veche cu Vanghelie, asa cum au si aliatii lui, in frunte cu Adrian Nastase.

Vanghelie e cel care, la Congresul PSD din 2005, il ameninta, mai mult sau mai putin direct, cu bataia pe Victor Ponta. Ii striga "tu ai distrus partidul asta". Si alte lucruri simpatice.

Sa ne mai amintim si de perioada dinaintea Congresului din 2010, la care Ponta a castigat presedintia partidului.

"La Romexpo eu am sa stau la prezidiu, am sa ma uit asa, am sa mai uit la tine si am sa-ti dau...linistit", i-a zis Vanghelie lui Ponta. Fara sa spuna ce vrea sa-i dea. Ce a zis Ponta? "Voi fi in sala". Si a plecat. Dar sigur n-a uitat. Si sigur a stiut ca un om care spune asta nu poate fi "omul lui din Bucuresti". Nu poate fi omul care sa conduca PSD si pe Sorin Oprescu la victoria din 2012, la locale. Nu poate, nu in sensul ca nu e capabil. Nu poate, in sensul ca nu e de dorit. I-ar da prea multa importanta.

Asa ca Victor Ponta, Adrian Nastase si ceilalti aveau pretextul si justificarea pentru a-l da jos pe Vanghelie. Asigurarea victoriei lui Sorin Oprescu si o lupta mai acerba cu PDL, nu? Da. Dar aveau si ocazia. Beregata lui Vanghelie era descoperita. Capul lui i-a fost dat lui Oprescu, dar cel care beneficiaza si mai mult e Victor Ponta.

Vanghelie, fara sa precizeze ce anume doreste sa-i dea liderului PSD. La randul sau, Victor Ponta, a spus ca va fi in sala, si a plecat de langa Vanghelie.

Citește și:
Ciucă le cere liberalilor să oprească lupta internă. Premierul îi asigură că rocada în guvern se va face ca în protocol
Ciucă le cere liberalilor să oprească lupta internă. Premierul îi asigură că rocada în guvern se va face ca în protocol
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, le cere colegilor de partid să înceteze lupta internă şi să prezinte soluţii şi programe pentru români. ”PNL va fi la guvernare după 2024, dacă va...
PNL revine cu "ferma" de comentatori falși pe Facebook. Americanii care laudă, într-o română impecabilă, deszăpezirea mizerabilă
PNL revine cu "ferma" de comentatori falși pe Facebook. Americanii care laudă, într-o română impecabilă, deszăpezirea mizerabilă
O postare pe Facebook a viceprimarului PNL București Stelian Bujduveanu, referitoare la câteva utilaje de deszăpezire scoase pe străzile Capitalei, a atras un șir de comentarii critice....