Inca un reevaluat - cavalerul urbanizarii, Vanghelie (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 19:05
4239 citiri
Inca un reevaluat - cavalerul urbanizarii, Vanghelie (Opinii)
Foto: Arhiva

Ar fi amuzant, daca n-ar fi tragic: primarul sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, a fost decorat de Traian Basescu cu Ordinul National "Pentru Merit" in grad de Cavaler, "in semn de apreciere pentru eforturile depuse in vederea dezvoltarii infrastructurii urbane, in interesul comunitatii, de-a lungul mandatelor obtinute in administratia locala".

Da, ati citit bine, este vorba despre "Vanghele", cum ii zicea cu dispret pana nu demult seful statului. Da, prietenul lui Catalin Voicu, Vanghele cel acuzat ca voia sa puna mana pe arhiva DGIPI si ii transmitea Elenei Udrea ca a vazut acolo lucruri despe Elena Basescu. Sigur mai exista si alti fosti si actuali inamici politici ai presedintelui pe lista primarilor decorati, de exemplu Klaus Iohannis si Gheorghe Ciuhandu. Dar oamenii acestia chiar au facut ceva pentru comunitatile pe care le conduc.

A aprecia eforturilor depuse de Marian Vanghelie in vederea dezvoltarii infrastructurii urbane este de-a dreptul o ironie. Ce eforturi, ce dezvoltare, ce infrastructura, ce-i urban in cel mai murdar, mai neingrijit si mai inzapezit sector din Bucuresti? Sectorul 5 este rusinea Capitalei, iar pentru felul in care il administreaza, Marian Vanghlie este pasibil de suspendare, nu de decorare. Sau poate mareata dezvoltare urbana se refera la proiectul ANL inaugurat cu mare fast de Marian Vanghelie la brat cu Elena Udrea si Gabriel Oprea, ocazie care a confirmat inceputul unei preafrumoase prietenii, caci spiritele inalte se intalnesc intotdeauna.

Decorarea aceasta a lui Marian Vanghelie este, desigur, un pumn in figura lui Victor Ponta, care de la excluderea lui Mircea Geoana nu mai stie ce sa faca pentru a-l pastra in PSD pe baronul de Bucuresti. Mircea Geoana se aliase cu dusmnaul? Atunci Marian Vanghelie ce face? Dar Victor Ponta nu prea are multa marja de reactie. Pe de-o parte pentru ca nu-si permite sa piarda electoratul si, mai ales, butoanele controlate de Marian Vanghelie, chiar daca defectarea acestuia pare sa fi devenit o chestiune de timp.

Pe de alta parte, nu poti sa excluzi un om pentru ca a fost, nu-i asa, decorat de seful statului pentru meritele sale deosebite. Daca va contesta decoratia, Victor Ponta va recunoaste implicit ca nu e asa, ca PSD are la sectorul 5 un primar fara merite, ceea ce chiar nu se poate. Asa ca presedintele PSD nu are decat sa inghita si acesta galusca, dovedind din nou ca mai sus de Mircea Geoana nu are curajul sa atace.

Dar galusca nu este doar a lui Victor Ponta, ci a unui intreg electorat pentru care, ca si pentru Traian Basescu pana acum ceva vreme, Marian Vanghelie era o personificare a coruptiei, analfabetismului, a incompetentei si a suburbanului. Pentru acest electorat, candva integral al lui Traian Basescu, decorarea lui Marian Vanghelie este o palma usturatoare in mijlocul obrazului.

Nu si una surprinzatoare, insa. Caci seria reevaluarilor lui Traian Basescu e lunga. In virtutea ei, seful mafiei personale a lui Adrian Nastase, dupa cum il numea presedintele prin 2004 pe Gabriel Oprea, a primit de la acelasi presedinte vreo doua stele de general si a ajuns ministru al Apararii Nationale. Acum, sincer, pe langa aceasta reevaluare, decorarea lui Vanghelie nici macar nu conteaza. Si lista e probabil deschisa, caci Traian Basescu este in plin proces de punere in practica a strategiei sale pentru alegerile viitoare, adica de cules electorat de prin toate zonele.

Iar Marian Vanghelie ar aduce zestrea de voturi de pe stanga extrema a PSD-ului din Capitala. Ne puteam astepta la asa ceva vazand ce armonie divina s-a instalat intre Elena Udrea si Marian Vanghelie, dar si constatand ce emolient a devenit cu Traian Basescu prietenul-consultant al lui Marian Vanghlie, Cosmin Gusa adica, alt fost adversar de moarte al presedintelui. Adevarul ca viata e scurta, de ce atata dusmanie?

De ce atata dusmanie si cu Dinu Patriciu, util pe partea dreapta poate. Apropos, ati mai auzit ceva despre datoria Rompetrol sau despre petroliberali. Ca sa vezi! Si cum Sebastian Lazaroiu lucreaza mai nou la Realitatea TV, cine stie ce reevaluari spectaculoase ne mai asteapta la orizont.

PDL nu se lasa mai prejos si l-a instalat pe Catalin Popescu Piedone in fruntea campaniei PDL +UNPR in Bucuresti. Da, Piedone, cel de-abia evadat de sub pulpana lui Dan Voiculescu. Nu va inselati, este cel cu permisul de conducere obtinut in Arges, permis despre care, ca sa vezi alta minune!, nu mai vorbeste nimeni. Sigur, trei primari de sector cu Piedone in frunte se anunta un cosmar pentru Sorin Oprescu. Dar chiar si asa, face?

Puterea asta nenorocita merita pastrata cu orice pret, cu orice concesii, in orice conditii?

Poate veti spune ca decorarea lui Marian Vanghelie este un subiect marginal in acest moment atat de incarcat. Nu, nu este. Este un subiect simptomatic. Degeaba ne chinuim sa intram in noua Europa. Cu Vanghelie de mana ramanen tot la granita ei sa citim almanahe pe la vanghelioane organizate de zeul micilor.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Marian Vanghelie decorat Basescu, #Vanghelie Ponta PSD , #primar