Vanghelie, acuzat de profanare de morminte si fals in inscrisuri

Miercuri, 18 Mai 2011, ora 14:24
1929 citiri
Vanghelie, acuzat de profanare de morminte si fals in inscrisuri
Foto: Arhiva

Marian Vanghelie, primarul sectorului 5, va fi in curand deferit justitiei in cazul ocuparii abuzive a cavoului familiei Lahovary, din Cimitirul Bellu.

Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 4 va trimite in instanta dosarul penal intocmit lui Marian Vanghelie si acolitilor sai pentru mai multe capete de acuzare in dosarul "Cavoul Lahovary": abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, asociere pentru savarsirea de infractiuni, fals in inscrisuri sub semnatura privata si distrugere in forma calificata, scrie Adevarul.

In vara anului trecut, cotidianul citat dezvaluia ca Marian Vanghelie isi ingropase abuziv, in anul 2008, bunicul matern, Constantin Niculae, si inca o ruda, Liliana Bojan, in capela unde odihnea generalul erou Iacob Lahovary (1846-1907), un militar si un diplomat roman care, la sfarsitul secolului al XIX-lea, a schimbat cursul istoriei Europei.

Faptele comise isi au originea in 2003. Atunci, Radu Dumitru, coleg de partid al lui Vanghelie, aflat in fruntea Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane din Bucuresti, a anulat actul de concesiune facut pe numele ultimului descendent al Lahovarilor si a concesionat capela, cu tot cu mortii din groapa, catre Nicolae Cristea, subordonatul lui Vanghelie.

In 2008, cand bunicul lui Vanghelie a incetat din viata, Nicolae Cristea i-a donat capela lui Mircea Sorin Niculae (34 de ani), varul si mana dreapta a lui Marian Vanghelie. Asa a ajuns Vanghelie sa-si ingroape rudele in capela unei familii care a marcat istoria Romaniei.

Jurnalistii de la Adevarul mai scriu ca la dosarul "Cavoul Lahovary" au aparut documente false, cum ar fi o declaratie nesemnata, dar atribuita lui Cristea Nicolae, care ar fi declarat ca este descendent direct al Lahovarilor, lucru evident fara temei.

Marian Vanghelie spune ca nu are emotii, pentru ca numele lui nu apare in mod direct.

Dupa declansarea scandalului, el a promis public ca va ceda capela ultimului descendent al familiei, dar intre timp s-a razgandit. "Eu am vrut sa o dau de bunavoie, gratuit, domnului Lahovary, si el mi-a facut plangere penala", a explicat Vanghelie. Usa originala a Capelei Lahovary a fost inlocuita de Vanghelie cu un placaj.

Reprezentantii Ministerului Culturii s-au autosesizat in urma articolelor despre ocuparea capelei Lahovary de catre clanul Vanghelie si au demarat procedura de clasare a capelei in lista monumentelor istorice, monumentul fiind inaltat de celebrul arhitect Ion Mincu.

Si Catalin Voicu si-a facut cavou peste ramasitele unui erou de razboi

Cel mai grav este insa faptul ca un angajat al Cimitirului Bellu a povestit sub protectia anonimatului ca osemintele lui Iacob Lahovary si ale membrilor familiei sale au fost scoase din cripte si aruncate la gunoi.

Cazul nu este, din pacate, singular. Senatorul PSD Catalin Voicu, arestat preventiv pentru fapte de coruptie, a primit la Bellu un loc de veci peste ramasitele pamantesti ale unui erou al Razboiului de Independenta, generalul doctor Nicolescu Argeseanu. Tot de la acelasi Radu Dumitru.

Senatorul aflat in inchisoare de peste un an de zile a scris pe cavou urmatorul text: "Familia General Voicu Catalin - O viata daruita statului roman". La fel ca in situatia ramasitelor familiei Lahovary, nimeni nu stie exact unde au disparut osemintele eroului de la 1877, Nicolescu Argeseanu.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Vanghelie cavou Lahovary, #Vanghelie dosar instanta, #Vanghelie cavou Bellu, #Vanghelie profanare morminte , #primar