Marian Vanghelie, joc la rupere cu Victor Ponta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 21 Martie 2011, ora 12:09
10150 citiri
Marian Vanghelie, joc la rupere cu Victor Ponta (Opinii)

Cand spiritele inalte se intalnesc, spectacolul este coplesitor, o adevarata bucurie a ochiului si a mintii! Ce altceva puteam oare spune privind la splendida intovarasire dintre Marian Vanghelie, Elena Udrea si Gabriel Oprea la lansarea unui proiect de constructie de locuinte ANL in sectorul 5 al Capitalei.

Cartcotasii ar zice sacul petec si-a gasit, dar eu cred ca numai rauvoitorii pot gandi asa. Dupa cum numai rauvoitorii se gandesc ca Marian Vanghlie a inceput, poate in complicitate cu Elena Udrea, un joc la rupere cu Victor Ponta pe care il provoaca neincetat si tot mai agresiv spre o confruntare finala, cu furci si topoare, pe care liderul PSD nu are nicio garantie ca o va castiga, dimpotriva.

Cum sa te gandesti la asa ceva cand il auzi pe primar vorbind despre aceasta intovarasire ca despre un prim semn de normalitate in politica romaneasca?

"As spune ca e primul pas spre normalitate in politica romaneasca, in momentul cand un Guvern vine catre un primar din Opozitie si, intr-adevar, vrea sa demonstreze ca alaturi de un primar din Opozitie, care este norocos, cum zice doamna ministru, sau nervos, cum as spune eu, reusim sa putem sa ducem la bun sfarsit un lucru foarte bun. (...)

Am capacitatea si imi doresc sa imi depasesc orgoliile, pentru ca orgoliile nu sunt bune in politica. Cred ca asta este o noua viziune de a incerca sa facem politica in Romania, sa putem sa schimbam lucrurile spre normalitate. Este prea multa saracie, este prea mult haos in Romania si singura cale de dezvoltare a acestei tari este numai printr-o colaborare coerenta a tuturor factorilor de decizie". Deosebit!

Doar ca, potrivit protocolului USL, o asemenea normalitate este interzisa, ca orice colaborare a Opozitiei unite cu partidul de guvernamant. Ea este chiar mai ostentiva si mai grava decat votul dat de trei consilieri de Bucuresti, controlati de Marian Vanghelie, impotriva unui proiect al lui Sorin Oprescu si alaturi de colegii din PD-L.

Atunci Victor Ponta a avut o reactie extrem de agresiva, acuzandu-l pe Marian Vanghelie tocmai de relatii prea apropiate cu Elena Udrea.

Sfidator, Marian Vanghelie i-a aratat exact cat sunt de apropiate, ba chiar i-a servit presedintelui PSD si un bonus, numit Gabriel Oprea. Si a impachetat acest afront intr-un invelis social inatacabil. De aceasta data, Victor Ponta n-a mai zis nimic. Si ceva imi spune ca nu va zice nici astazi in sedinta saptamanala a conducerii PSD.

Pe de-o parte, cazi intr-o capcana de imagine daca ataci un proiect social din motive politice. Ce sa fi zis, ca e rau ca sectorul 5 sa beneficieze de o investitie publica, mai ales dupa ce se plange mereu ca primarii PSD nu primesc niciun fel de astfel de sustinere? Sa ataci depasirea orgoliilor, sa acuzi lupta cu haosul si saracia, dupa cum a punctat abil Marian Vanghelie? Zau, nu se face!

Pe de alta parte, Victor Ponta stie clar ca razboiul cu Vanghelie este mai mult decat poate duce, mai ales dupa ce acesta si-a facut un aliat din insusi Ion Iliescu.

Chiar daca intoarce capul in directia contrara si se face ca nu vede jocul lui Marian Vangelie, Victor Ponta pica foarte prost, fiind lovit in punctul lui de maxima vulnerabilitate: lipsa de autoritate in fata greilor din partid. Iar Marian Vanghelie, cu tupeul sau imens si bine ghidonat de la spate de Cozmin Gusa (alt mare "prieten" al lui Victor Ponta) expune public, in toata splendoarea ei, aceasta vulnerabilitate rusinoasa a presedintelui PSD.

Lasa-l pe Geoana, ia-te de mine daca ai curaj si te tin curelele, pare a-i spune tot mai agresiv primarul sectorului 5 unui presedinte PSD foarte slab. Si situatia este cu atat mai grava cu cat aceasta slabiciune nu mai este doar una in interiorul PSD, ci si in interiorul USL, unde Crin Antonescu, mai degraba rival decat aliat al lui Victor Ponta, face demonstratii de forta si autoritate.

Daca Crin Antonescu are o problema cu Romeo Stavarache, care nu-l accepta pe Viorel Hrebenciuc, Victor Ponta asista la pupaturile ostentative dintre Marian Vanghelie, Elena Udrea si Gabriel Oprea, adica exact adversarii politici cei mai atacati din interiorul USL, dupa Traian Basescu desigur.

Dar Victor Ponta a primit un usturator dos de palma si de la Elena Udrea, care i-a aratat ca banii pe care ii gestioneaza fac mai mult decat toate ordinele lui de partid si decat toate protocoalele pe care si-a pus el semnatura.

Cum spuneam cand spiritele inalte se intalnesc, rezultatul e spectaculos.

Citeste si:
Scandal între PNL și UDMR la Târgu Mureș după ce maghiarii au alocat 80.000 de lei pentru „Turul ciclist al Ținutului Secuiesc”
Scandal între PNL și UDMR la Târgu Mureș după ce maghiarii au alocat 80.000 de lei pentru „Turul ciclist al Ținutului Secuiesc”
La Târgu Mureș s-a iscat un scandal între PNL și UDMR după ce primăria a aprobat acordarea în regim de urgență a 80.000 de lei din buget pentru a organiza „Turul ciclist rutier Zseklerla...
Ce activități au avut „dinozaurii” fiecărui partid din Parlament. Cel mai în vârstă membru este de la AUR
Ce activități au avut „dinozaurii” fiecărui partid din Parlament. Cel mai în vârstă membru este de la AUR
Cel mai în vârstă parlamentar de la USR are doar 55 de ani și o experiență bogată în domeniul apărării, în timp ce, la extrema cealaltă se regăsește un deputat AUR, în vârstă de 72...