„Vanghelioanele”, o schiță de teatru absurd în sala de judecată în prag de prescripție a faptelor lui Marian Vanghelie REPORTAJ

Duminica, 02 Octombrie 2022, ora 03:00
8655 citiri
„Vanghelioanele”, o schiță de teatru absurd în sala de judecată în prag de prescripție a faptelor lui Marian Vanghelie REPORTAJ
Marian Vanghelie, alături de avocatul lui, Cezar Bivolaru. FOTO: Ionuț Mureșan

Banii sparți de Marian Vanghelie la petrecerile de sfârșit de an pe vremea când era edil al Sectorului 5 – celebrele „Vanghelioane” – fac obiectul cercetării judecătorești în apel, în dosarul în care „amfitrionul” a primit pe fond 11 ani și 8 luni pentru foloase necuvenite de 30 de milioane de euro.

După ce la termenul din data de 7 septembrie Sorin Oancea, patronul B1Tv, a relatat în calitate de martor că televiziunile se „băteau” care să transmit în exclusivitate petrecerile lui Vanghelie, joi, 29 septembrie, a venit rândul unui șef de sală alb în cap și cam surd să dea detalii despre organizarea celebrelor paranghelii.

Audierile au loc în contextul în care avocații unor inculpați au invocat deja împlinirea termenului de prescripție cu privire la faptele reținute în sarcina clienților lor.

Teodor Mihăiță se numea chelnerul care acum 10 ani punea la cale cu Marian Vanghelie ultimele detalii cu privire la „Vanghelionul 2012”, la un restaurant încăpător de lângă Romexpo.

Acolo, Teodor Mihăiță era șef de sală, așa că instanța se gândea că ar trebui să știe toate detaliile: cine a organizat petrecerea, ce s-a servit la masă, cine a venit, care a plecat ultimul.

Numai că Teodor Mihăiță nu numai că auzea doar ce voia el din întrebări, ci se făcea că nu pricepe.

O audiere între Sartre și Caragiale

Martorul vorbea despre petrecerea de acum 10 ani de parcă ar fi vorbit de Revelioanele cu Stela Popescu, transmise la televizor în anii ’70. În plus, trăda o admirație cu greu disimulată pentru Marian Vanghelie.

Așa a rezultat un dialog care a încercat nervii judecătorilor, ai procurorului, dar și ai avocaților - o combinație între piesa de teatru „Cu ușile închise” a lui J.P. Sartre și „Un pedagog de școală nouă” de I.L. Caragiale.

Judecătoare: Este vorba de Revelionul 2012-2013 de la McMoni’s la care a participat și inculpatul Vanghelie Marian.

Martor: Dânsul a venit spre sfârșit.

Judecătoare: Ne interesează dacă vinul a fost pus la dispoziție de restaurant. Acceptați sau nu ca vinul să fie adus din afară?

Martor: În general, nu. Știu că la petrecerea a venit și domnul Vanghelie, dar spre sfârșit. Petrecerea s-a organizat la cererea altor persoane, nu a domnului Vanghelie, cu siguranță afirm asta. Nu îmi amintesc numele lor, deoarece a trecut mult timp. Nu îmi amintesc nimic nici în legătură cu băuturile alcoolice servite cu acea ocazie, pot să spun doar că nu acceptam ca acestea să fie aduse din exterior, dar câteodată se mai întâmpla.

Procuror: La urmărirea penală ați spus: „Acesta a venit la restaurantul meu înainte de Revelion, însoțit de alte persoane”. A venit sau nu? Vă amintiți?

Martor: Da, sigur că da. A zis: „se poate face o masă aici pentru lumea noastră?”. Era obosit, era tracasat. Pentru mine era o plăcere să stau cu el la masă, a fost o onoare să vină la noi cu prietenii lui. I-am spus: din respect pentru dvs, dom’ primar, dacă vreți să îmbunătățiți meniul cu ceva… Era o obișnuință.

Judecătoare: Parcă ați spus că nu se permitea să se aducă băuturi din afară, acum spuneți că era o obișnuință.

Martor: Păi, nu ne convenea. Dar a venit cu aceste produse peste meniu. I-am pus o taxă pe sticlă.

Procuror: Până la urmă, petrecerea a fost organizată sau nu de inculpatul Vanghelie?

Martor: Nu! A fost organizată de mai multe persoane. Unul a adus baloanele…

Procuror: Care dintre declarații corespunde adevărului? Ați spus că Revelionul a fost organizat de Vanghelie pentru prietenii lui.

Martor: Arăt încă o dată că nu am organizat acest Revelion la cererea inculpatului, numele lui era mai mult de referință. Cum sunt sălile aici…

Avocat: Întâlnirile cu Marian Vanghelie când au avut loc? Înainte de Revelion?

Martor: Sigur înainte! Acum, că a fost cu o oră înainte sau o zi…

Avocat: De cine era însoțit?

Martor: A venit, a stat cu mine la masă, singur. Nu avea timp să stea, el n-a băut nimic, eu am băut.

Judecătoare: Ați folosit pluralul (n.r. – în declarația de la urmărirea penală): „Au trecut” – deci, erau mai mulți.

Martor: Mă refeream la restaurant. Puteau să fie alții afară.

Avocat: Revelionul a fost organizat de Vanghelie sau de alte persoane, printre care și Vanghelie? Spuneți, că e important.

Martor: Eu când spun că acel Revelion a fost organizat de mai multe persoane mă refer și la persoanele care au participat. Cum e la nuntă: socrii mari, socrii mici…

Avocat: La ce oră a venit Vanghelie?

Martor: La sfârșit! Bine că nu mă întrebați ce vin am băut!

Judecătoare: Lăsați ironiile!

Avocat: Spuneți la sfârșit. La sfârșitul cui?

Martor: Al petrecerii!

Avocat: Pentru mine sfârșitul petrecerii poate să însemne pe data de 1 ianuarie, dimineața!

Martor: Pentru mine, la sfârșitul zilei.

Judecătoarea: …Și inculpatul?

Martor: Nu mai spuneți „inculpatul” că mor!

Judecătoarea: Domnul Vanghelie, atunci. E doar o calitate pe care o are în acest dosar. Deci a venit spre sfârșit. Sfârșitul cui?

Martor: Nu pot preciza.

Avocat: Cum v-ați prezentat la DNA? Ați primit citație, telefonic, cum v-ați dus?

Martor: Adică ce vreți să spuneți? Eu nu sunt dintr-acela (n.r. - arată cu mâna pe umăr, la epoleți, apoi descrie cu degetele ciripitul). Nu m-am dus de bunăvoie.

Avocat: S-au făcut presiuni?

Martor: S-au purtat foarte frumos, cuviincios și s-au lăsat toate lucrurile la latitudinea mea.

Marian Vanghelie, condamnat pe fond la 11 ani și 8 luni de pușcărie

Marian Vanghelie a fost acuzat de procurorii că ar fi luat bani de la 13 firme în schimbul obținerii unor contracte preferențiale de achiziții supraevaluate cu societatea comercială a primăriei Sectorului 5, SC Economat 5 SRL.

Procesul de corupție în care Marian Vanghelie a fost trimis în judecată în 2015 s-a desfășurat la Tribunalul București pe parcursul a 93 de termene de judecată, timp în care fostul edil a „schimbat” 5 judecători: doi s-a abținut (jud. Liliana Ciupercă, jud. Gheorghiță Sandu), altul s-a pensionat (jud. Otilia Bomboș), iar altul a fost promovat, fapt care s-a soldat pe parcursul timpului cu amânări și reaudieri de martori.

Într-un final, în 2019, cauza a ajuns la judecătoarea Cristina Cristea, care a pronunțat decizia pe fond: 11 ani și 8 luni de închisoare pentru Marian Vanghelie.

Fostul edil al Sectorului 5 a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârșirea a nouă infracțiuni de luare de mită și abuz în serviciu și șapte infracțiuni de spălare de bani.

Acuzațiile DNA pentru fostul edil al Sectorului 5

În același dosar, au fost trimiși în judecată Mircea-Sorin Niculae (vărul lui Vanghelie), Sorin Ștefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL, și omul de afaceri Marin Dumitru. Potrivit DNA, în perioada 2006 — 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5 din București, ajutat de Mircea-Sorin Niculae și parțial de Laura Ciocan, a solicitat și primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).

Aceste foloase au fost pretinse și primite de Vanghelie pentru atribuirea de către Primăria sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri Marin Dumitru, dar și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală este de aproximativ 738.019.000 de lei).

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Marian Vanghelie, #luare de mita, #audieri martori, #prescriptie, #curtea de apel bucuresti , #justitie