Ziare.com

Aberatia zilei: Ministrul Muncii ar modifica o conventie ONU. Noroc ca nu poate

de Redactia Ziare.com
Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 16:14

   

Aberatia zilei: Ministrul Muncii ar modifica o conventie ONU. Noroc ca nu poate
Ministrul Muncii, Mariana Campeanu (PNL), recunoaste cu seninatate ca se impiedica in Constitutie asa ca vrea sa o modifice ca sa poata lua niste masuri care, in realitate, incalca prevederile Conventiei cu privire la drepturile copilului adoptata de ONU in 1989.

Campeanu si-a exprimat intentiile, marti, in timpul dezbaterilor din Comisia de munca din Senat, pentru a justifica faptul ca Guvernul nu are bani sa mareasca alocatiile copiilor. Ea a explicat ca vrea sa dea alocatii mai mari pentru copiii saracilor si mai mici pentru cei ai bogatilor, dar nu poate pentru ca prin Constitutie se prevede ca este un drept universal, iar daca o marire este facuta in functie de veniturile parintilor, Curtea Constitutionala va spune imediat ca legea nu e constitutionala. Mai mult, Mariana Campeanu s-a pronuntat pentru o revizuire a Constitutiei care sa permita Guvernului sa dea alocatii diferentiate, informeaza Mediafax.

Campeanu: Vrem marirea alocatiilor pentru copii in functie de venituri, dar Constitutia nu ne lasa

Ce pare sa nu stie si sa nu inteleaga ministrul este ca alocatia pentru copii este un drept fundamental, iar copiii trebuie sa fie egali in fata legii.

De altfel, subiectul a mai fost abordat si in 2009, cand Senatul a adoptat o lege care prevedea alocatii diferentiate pentru copii, in functie de veniturile familiei, in ciuda faptului ca membrii Comisiei de Munca respinsesera proiectul de lege.

Reprezentantii Organizatiei "Salvati Copiii" au explicat atunci pentru Ziare.com ca daca alocatiile copiilor vor fi acordate in functie de veniturile parintilor atunci se incalca principiul egalitatii de sanse si al nediscriminarii prevazut in Conventia cu privire la drepturile copilului, adoptata de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite la 20 noiembrie 1989 si ratificata de Romania prin Legea 18/ 1990.

"Alocatia se acorda de catre stat copilului, nu familiei acestuia, este un ajutor pentru copil si toti copiii sunt egali in fata legii, deci trebuie sa se bucure de aceleasi drepturi", au explicat reprezentantii Organizatiei "Salvati Copiii".

"Salvati Copiii": Alocatiile acordate in functie de venit sunt discriminatorii!

In opinia celor citati, o solutie reala ar fi o lege care sa prevada un ajutor (de urgenta) acordat de stat copiilor aflati in situatii defavorizate, care sa garanteze acestora, de exemplu, dreptul la educatie sau la asistenta medicala.

"Acesti copii nu beneficiaza efectiv de alocatia de stat, de cele mai multe ori banii sunt folositi de membrii familiei in interes propriu, nu in interesul copilului", mai avertizeaza organizatia.

Prin urmare, solutii ar putea fi gasite. Iar daca politicienii nu ar fi populisti, le-ar si aplica...
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2701 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mie mi se pare OK ce spune

Copiii parintilor cu X6 chiar nu ar avea nevoie de alocatie, pe cand, pentru unii, inseamna supravietuire.

 

alocatia este pentru copii

indiferent de rasa sau conditie sociala
ci nu bani de birt sau de benzina pentru parinti denaturati care fac copii doar pentru alocatie.

 

alocatie

Alocatia este pentru parinti pentru a asigura copilului unele necesitati. In Canada alocatia copilului peste 6 ani este in functie de venitul parintilor. In SUA nu exista alocatie, ci doar deductii la impozit din venitul perintilor. Ideea de a da la toata lumea la fel e gresita.

de curiozitate:

ai idee cat este alocatia pentru copii in romania?

Daca

politicienii n-ar fi populisti ar sista ajutorul social si i-ar determina pe multi parinti sa munceasca nu sa taie frunze la caini. Orium, alocatia nu este folosita in interesul copilului ci al birtasului din sat...la el sunt bautura si tigarile...

 

Adevărul e in altă parte...

Principiul nediscriminării și al egalității de șanse n-ar trebui interpretat in cifre seci. O sută de lei inseamnă una pentru un copil ai cărui părinți au venituri serioase și alta pentru persoane care ciștigă salariul minim pe economie.
Dacă e să fie egalitate reală in șanse alocația trebuie diferențiată in așa fel incit rezultatul final să fie același - copiii să aibă acces la școală adică haine, mincare, manuale, transport; să ajungă la medic.
Problema e cum decizi cui se acordă alocațiile mai mari și cum verifici cheltuirea alocației? Cum faci ca "sărmanii" coboriți din merțane să nu pupe alocații și cum verifici ca alocația unui copil cu potențial să nu fie transformată in alcool?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor