Ziare.com

Campeanu: In bugetul pentru 2013 incercam sa indexam pensiile

Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 17:49

   

Campeanu: In bugetul pentru 2013 incercam sa indexam pensiile
Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Mariana Campeanu, a declarat ca in constructia bugetara pentru anul 2013 se va incerca indexarea pensiilor.

Totodata, ministrul liberal a sugerat ca indexarea pensiilor cu rata inflatiei s-ar putea realiza numai in conditiile unui varf de plata al datoriei externe, dar si daca deficitul bugetar va fi mai mic.

Rata inflatiei, revizuita la 5,1% - Scumpirea alimentelor, printre cele mai accentuate din UE

"In constructia bugetara pentru anul viitor, incercam sa indexam pensiile, in masura in care ne vom putea incadra in deficitul bugetar pentru 2013, care este mai mic decat cel de anul acesta. Sa nu uitam ca masura, dar si altele asemenea, vor trebui luata in contextul existentei unui varf al platilor externe. Anii 2013 si 2014 sunt varfuri maxime de returnare a datoriei externe de peste 11-12 miliarde de euro", a declarat Mariana Campeanu, pentru Agerpres.

Aceasta considera ca Legea pensiilor nu trebuie modificata, ci trebuie doar aplicata.

"Indexarea pensiilor exista in lege, aplicarea a fost insa suspendata. Chiar daca nu vom reusi sa aplicam integral cele prevazute in lege, o indexare a pensiilor in functie de rata inflatiei tot vom face", continua ministrul Muncii.

Pensionarii ii cer lui Ponta indexarea pensiilor

Mariana Campeanu a mai afirmat ca constructia bugetara pentru 2013 este facuta, iar in prezent se incearca introducerea unor elemente noi, precum indexarea pensiilor, dar si "ajutoarele pentru consumul de energie electrica, imbunatatirea indemnizatiei pentru cresterea copiilor, precum si unele masuri pentru cresterea ratei de ocupare in randul tinerilor".
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2640 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sa nu uitati sa puneti semnul + in fata cifrelor.

.............................

 

Este campanie electorala!

"Incepand cu 2013, după multi ani, pensiile vor fi indexate, iar ...." Asa este,pensiile nu au mai fost indexate din anul 2009. Nu-i asa doamna Campianu? Daca este asa,va rog precizati, indexarea se va face cu indicele de inflatie calculat pe perioada 2009-2012 inclusiv? Cursul mediu a dolarului pe 2009 a fost 2,5189 lei/dolar iar la data de 12.11.2012 dolarul american este cotat la valoarea de 3,5565 lei/dolar. Deci,valoarea inflatie calculata pe perioada 2009 si 12.11.2012 este egala cu: (3,5565- 2,5189) x 100%/2,5189=41,19%. Pentru a se face o indexare reala cu indicele de inflatie calculat pe ultimii trei ani,este necesar suplimentare bugetare cu 41,19%. Daca doamna Campianu a calculat indicele de inflatie-vorba banatianului, nu a apucat-o slogul? Daca pensiile vor fi indexate cu un indice de inflatie simbolic inseamna ca, este o pacaleala de 9 DECEMBRIE 2012. P.S=Afara de mama Omida,Victor Viorel Ponta si Crin Antonescu,o mai fi cineva in tara romaneasca,care sa ghiceasca valoarea matematica a inflatiei intuita de doamna Campianu,ce vor sa corecteze valoarea pensiilor deabia in 2013? Este adevarat,nu este nicio graba,pe cale naturala numarul scriptic al pensionarilor descreste intr-o "progresie aritmetica" de la o zi la alta.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor