Ziare.com

Campeanu: Sistemul public de pensii trebuie transformat intr-unul bazat pe acumulare

Luni, 21 Mai 2012, ora 12:23

   

Campeanu: Sistemul public de pensii trebuie transformat intr-unul bazat pe acumulare
Sistemul public de pensii trebuie transformat intr-un sistem bazat pe acumulare, care sa fie folosit ca un fond de dezvoltare pentru stat, banii urmand sa fie folositi "pe principii de eficienta, si nu pentru acoperirea gaurilor negre ale unui stat", a declarat ministrul Muncii, Mariana Campeanu.

"Eu cred ca pensiile private reprezinta un folos pentru un cetatean care se gandeste la viitorul lui, la viitorul care pentru unii este mai apropiat, pentru altii mai indepartat, dar el reprezinta un viitor pe care eu il doresc sa fie sigur pentru fiecare cetatean. Eu cred ca si sistemul public de pensii trebuie transformat intr-un sistem bazat pe acumulare", a declarat Mariana Campeanu, intr-o inregistrare video la deschiderea Forumului International Asigurari-Reasigurari (FIAR), la Sinaia.

Ministrul Muncii a subliniat ca este normal sa existe un sistem coordonat, garantat si administrat de stat, insa principiile care trebuie sa stea la baza acestui sistem trebuie sa fie asemnatoare cu cele ale sistemului privat.

"Adica, trebuie sa mergem pe acumulare. O persoana trebuie sa stie si sa fie responsabila din prima zi in care intra pe piata muncii ca trebuie sa isi puna deoparte niste bani pentru perioada cand va iesi la pensie, acesti bani sa se acumuleze intr-un cont personal, el sa reprezinte la un moment dat un fond de acumulare, care sa fie folosit ca un fond de dezvoltare pentru statul respectiv si, in acelasi timp, folosirea acestor bani sa se faca pe principii de eficienta si sa nu fie folositi pentru acoperirea gaurilor negre ale unui stat sau altul", a afirmat Campeanu.

Aceasta a subliniat ca procesul de administrare privata a contributiilor "a inceput bine si continua sa functioneze bine".

"Am fost mirata ca in perioada de criza s-au obtinut randamente chiar de 15%. Cred ca intr-adevar un sistem care iti promite pentru inceput si pe masura ce se desfasoara constati ca el chiar realizeaza ceea ce a promis, ma refer la folosirea eficienta a banilor acumulati, nu conduce decat la responsabilizarea fiecarui cetatean de pe piata muncii. Si acest lucru este foarte important pentru ca in Romania acesta notiune nu prea a existat", a mai spus ministrul Muncii.
Sursa: rNews

Articol citit de 1593 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

N-ar fi mai bun unul bazat pe recuperarea de la cei care si-au bătut

joc de el pană acum?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor