Campeanu: Vrem marirea alocatiilor pentru copii in functie de venituri, dar Constitutia nu ne lasa

Marti, 08 Octombrie 2013, ora 22:05
3342 citiri
Campeanu: Vrem marirea alocatiilor pentru copii in functie de venituri, dar Constitutia nu ne lasa

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat, marti, in dezbaterile din Comisia de munca din Senat, ca Guvernul analizeaza marirea alocatiei pentru copii, luandu-se in calcul ca, prin revizuirea Constitutiei, marirea sa fie diferentiata, in functie de venituri.

"Nu va pot spune daca vom gasi sau nu resursele respective. (...) Este in atentia noastra, este in atentia primului-ministru si, in masura in care o sa gasim o posibilitate... Va spun ca am fi gasit-o foarte usor daca nu am fi restrictionati de acest lucru, si anume ca trebuie sa marim absolut toate alocatiile", a spus Campeanu.

Aceasta a explicat ca nu se pot mari in mod diferentiat alocatiile pentru copii, pentru ca prin Constitutie se prevede ca este un drept universal, iar daca o marire este facuta in functie de venituri, Curtea Constitutionala va spune imediat ca legea nu e constitutionala.

"Cautam in continuare sa gasim acele cai de a ajuta familiile sarace si cu copii multi. (...) Acesti bani nu sunt neaparat folositori cuiva, nu vorbesc de milionari, dar unei persoane care castiga cateva mii de lei si care nu va sta niciodata intr-un leu sau doi pe care noi ii dam in plus la alocatie, in timp ce, pentru o familie foarte saraca, conteaza foarte mult si un leu, doi, daca alocam in plus", a mai spus Mariana Campeanu.

Campeanu a mai aratat ca Executivul se afla in acest moment in analiza bugetului pentru anul viitor si a amintit ca o masura luata deja a fost marirea alocatiei pentru familiile cu mai multi copii, cu 30%, precum si marirea plafonului pentru a fi eligibil pentru acordarea acestor bani, de la 320 de lei, la 550 de lei.

Ministrul Muncii a tinut sa precizeze ca se ia in calcul ca, la revizuirea Cosntitutiei, sa existe posibilitatea maririi alocatiilor in functie de veniturile parintilor.

Campeanu: Incercam sa reducem CAS, restul taxelor sunt foarte mici

"Eu cred ca l-ati auzit si pe premier si cred ca m-ati auzit si pe mine anul trecut si anul acesta ca suntem foarte ingrijorati de faptul ca alocatiile pentru copii sunt foarte mici, ca nu s-au mai marit din 2008- 2009, ca nu sunt singurele indemnizatii care nu sunt marite, in aceeasi situatie sunt si cele pentru persoanele cu handicap (...). Legat de alocatia pentru copii, dupa cum s-a prezentat si fisa financiara, marirea la 200 de lei inseamna un efort financiar de peste 500 de milioane in fiecare luna", a mai spus Campeanu.

Comisia de munca a Senatului a dat un raport de respingere pe propunerea legislativa pentru modificarea art.3 alin. (1) lit.b) din Legea nr.61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, semnata de mai multi parlamentari de la PSD, PNL, PPDD.

Propunerea legislativa stipula cresterea alocatiei pentru copii, incepand cu 2014, de la 42 de lei la 200 de lei. Comisia de munca a respins, de asemenea, un amendament care prevedea cresterea alocatiei la 100 de lei din 2014.

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat, in 27 septembrie, la Bucharest Forum, ca nu sustine propunerea privind majorarea alocatiei de stat pentru copii, pentru ca nu sunt fonduri, precizand ca Guvernul promoveaza alte masuri, printre care si acordarea unei mese calde copiilor saraci.

"Clar nu sustin aceasta propunere, pentru ca nu exista fonduri. O sa merg in Parlament si o sa sustin acest lucru. Am putea sa dam si mii de lei, dar am spus foarte clar ca majorarea alocatiei cu un leu inseamna patru milioane de lei noi lunar. Ideea pe care Guvernul o promoveaza este sa ajutam acei copii care sunt intr-adevar foarte saraci si sunt si alte forme decat a da o suma de bani parintilor, care nu intotdeauna ii folosesc pentru copii", a declarat Mariana Campeanu.

Ministrul a precizat ca Guvernul trebuie sa dezvolte alocatia de sustinere a familiilor cu multi copii, dar si activitatea pe care copiii o desfasoara la scoala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Campeanu alocatii copii, #Campeanu marire alocatii constitutie, #familii sarace constitutie alocatii , #ministrul Muncii