Aberatia zilei: Ministrul Muncii ar modifica o conventie ONU. Noroc ca nu poate

Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 16:14
3677 citiri
Aberatia zilei: Ministrul Muncii ar modifica o conventie ONU. Noroc ca nu poate
Foto: Cronica Romana

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu (PNL), recunoaste cu seninatate ca se impiedica in Constitutie asa ca vrea sa o modifice ca sa poata lua niste masuri care, in realitate, incalca prevederile Conventiei cu privire la drepturile copilului adoptata de ONU in 1989.

Campeanu si-a exprimat intentiile, marti, in timpul dezbaterilor din Comisia de munca din Senat, pentru a justifica faptul ca Guvernul nu are bani sa mareasca alocatiile copiilor. Ea a explicat ca vrea sa dea alocatii mai mari pentru copiii saracilor si mai mici pentru cei ai bogatilor, dar nu poate pentru ca prin Constitutie se prevede ca este un drept universal, iar daca o marire este facuta in functie de veniturile parintilor, Curtea Constitutionala va spune imediat ca legea nu e constitutionala. Mai mult, Mariana Campeanu s-a pronuntat pentru o revizuire a Constitutiei care sa permita Guvernului sa dea alocatii diferentiate, informeaza Mediafax.

Campeanu: Vrem marirea alocatiilor pentru copii in functie de venituri, dar Constitutia nu ne lasa

Ce pare sa nu stie si sa nu inteleaga ministrul este ca alocatia pentru copii este un drept fundamental, iar copiii trebuie sa fie egali in fata legii.

De altfel, subiectul a mai fost abordat si in 2009, cand Senatul a adoptat o lege care prevedea alocatii diferentiate pentru copii, in functie de veniturile familiei, in ciuda faptului ca membrii Comisiei de Munca respinsesera proiectul de lege.

Reprezentantii Organizatiei "Salvati Copiii" au explicat atunci pentru Ziare.com ca daca alocatiile copiilor vor fi acordate in functie de veniturile parintilor atunci se incalca principiul egalitatii de sanse si al nediscriminarii prevazut in Conventia cu privire la drepturile copilului, adoptata de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite la 20 noiembrie 1989 si ratificata de Romania prin Legea 18/ 1990.

"Alocatia se acorda de catre stat copilului, nu familiei acestuia, este un ajutor pentru copil si toti copiii sunt egali in fata legii, deci trebuie sa se bucure de aceleasi drepturi", au explicat reprezentantii Organizatiei "Salvati Copiii".

"Salvati Copiii": Alocatiile acordate in functie de venit sunt discriminatorii!

In opinia celor citati, o solutie reala ar fi o lege care sa prevada un ajutor (de urgenta) acordat de stat copiilor aflati in situatii defavorizate, care sa garanteze acestora, de exemplu, dreptul la educatie sau la asistenta medicala.

"Acesti copii nu beneficiaza efectiv de alocatia de stat, de cele mai multe ori banii sunt folositi de membrii familiei in interes propriu, nu in interesul copilului", mai avertizeaza organizatia.

Prin urmare, solutii ar putea fi gasite. Iar daca politicienii nu ar fi populisti, le-ar si aplica...

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#alocatii copii diferentiate, #marire alocatii copii , #ministrul Muncii