Ziare.com

Cum vrea Mariana Campeanu sa schimbe sistemul de pensii (Video)

Luni, 15 Octombrie 2012, ora 23:05

   

Cum vrea Mariana Campeanu sa schimbe sistemul de pensii (Video)
Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a spus, luni, ca sistemul public de pensii este nesustenabil la ora actuala si propune o reforma in acest domeniu.

"Sistemul public de pensii este nesustenabil la ora actuala, exista un raport din ce in ce mai nefavorabil intre contribuabili si beneficiarii sistemului, datorita unui proces normal de crestere a sperantei de viata si din cauza faptului ca in ultimii ani aproape un milion de locuri de munca au disparut.

In aceste conditii, trebuie sa gasim un sistem public de pensii care sa fie viabil atat pentru generatia in plata, cat si pentru generatia de tineri care intra in acest moment pe piata muncii", a declarat Mariana Campeanu.

Ministrul Muncii a adaugat ca un sistem public de pensii bazat pe conturi individuale cu acumulare ar permite fiecarei persoane sa cunoasca nivelul acelui cont, din prima zi de munca si pana la pensionare.

"Propunerea noastra este sa formam un sistem public de pensii bazat pe conturi individuale cu acumulare, asa incat in orice moment, din ziua in care o persoana intra pe piata muncii si pana la retragere, sa cunoasca nivelul acelui cont, sa gandeasca singur daca este suficient, daca pilonul intai plus pilonul doi de pensii ii asigura un venit decent sau daca trebuie sa-si mai faca o pensie suplimentara in sistemul privat sau sa apeleze la alte mijloace de economisire", a precizat Campeanu.

Ministrul Muncii si Protectiei Sociale a mai spus ca este necesara schimbarea Legii Dialogului Social, pentru ca legislatia actuala nu se poate aplica.

"Cred ca intentia nostra de modificare a Legii dialogului social a mers in aceeasi directie cu cerintele mediului de afaceri, pentru ca la ora actuala aceasta legislatie nu se poate aplica. Stiti foarte bine ca acum Consiliul Economic si Social nu functioneaza si nu este normal si nici conform cu modul de abordare european sa sustii o legislatie care sa nu aiba si un punct de vedere al partenerilor sociali. Ca atare, este obligatoriu ca aceasta lege sa fie modificata, pentru a putea avea aceasta componenta a dialogului social deblocata", a explicat Mariana Campeanu.

Totodata, ministrul a mai spus ca inca exista pareri diferite privind incheierea contractelor colective de munca.

"Avem probleme legate de asigurarea reprezentativitatii, unde trebuie sa asiguram un echilibru intre patronate si sindicate. In plus, sunt pareri impartite in legatura cu nivelul la care trebuie incheiate contractele colective de munca, daca sa ramana la nivel de intreprindere, de ramura sau la nivel de holding-uri (forma de subordonare a diferitelor intreprinderi prin controlul participantilor de catre o societate anonima pe actiuni - n.r.), unde avem mai multe ramuri reprezentate", a completat Campeanu.

Ministrul a mai adaugat ca noua lege trebuie sa inlature obstacolele care exista in actuala lege.

"Noi nu vrem sa schimbam o lege cu una care sa aduca alte obstacole, ci, din contra, sa deblocam obstacolele care sunt acum. (...) Avem in permanenta consultari cu sindicatele si avem nevoie de o consultare permanenta si cu mediul de afaceri", a precizat Mariana Campeanu.

Sursa: rNews

Articol citit de 8323 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mda...

Și care va fi generația de sacrificiu? Cine vor fi cei care vor plăti pensiile pensionarilor actuali și, in același timp, vor plăti propriile contribuții?

 

pensionari care nu au contribuit

In Romania sint multi pensionari cu pensii mari care nu au contribuit la sistemul de pensii.De aceea balanta contribuabili/pensionari nu este echilibrata.
Mai mult,toti cei care nu au contrinbuit la sistemul de pensii au fost pensionati devreme (adica la virste mici),cu pensii mari si cu compensate cit cuprinde ;Toate aceste pensii se platesc ,de unde ?????.Si,sa nu mai spunem,ca acestia au fost bugetari si nicidecum oameni ai muncii in activitati de productie.
Asa ca, verisoara,spune-ne adevarul si nu mai umbla cu cioara vopsita !!!

 

Nu e bine

Daca ai 1 milion in cont si vine o inflatie ce te faci? De unde vin bani? Sistemul de azi e imun la asa ceva caci banii se iau din salariile actuale si asa si trebuie.

Buget aprox:
6 miliarde euro/an salarii
10 miliarde euro/an mentinere paritate leu euro , paritate care aduce somaj si DISTRUGE industria romaneasca, greceasca, spaniola si altele
25 miliarde euro/an plata datorii la fmi si altii caci 10 miliarde pt paritate cine are banii?

Deci bani sunt daca se iau de la fmi si daca nu se mai face paritate probabil se pot tripla pensii si salarii.

paritatea distruge industria romana in intelegerea mea asa cum a facut cu industrii mult mai puternice: mexicul, brazilia, argentina ce si-au legat moneda de USD si au avut crize urate, spania, grecia ce si-au legat moneda de euro si au somaj in jur de 20% si crize urate. romania merge pe acelasi drum dar a apucat sa intre in hora mai tarziu si nu simte ameteala

problema ie ca...

...nici-un cetatean roman, de cand se naste si pana decedeaza, NU poate avea nici-o incredere in statul roman si organele acestuia. azi este o lege a pensilor, maine se schimba legea si staul baga mana in conturile indivduale, le schimba destinatia, samd. chestia asta este de cand au venit comunistii la putere si continua si in ziua de astazi cu aceeasi indivizi la putere numai ca au culorile schimbate.
pe de alta parte, ce valoare au declaratiile ministresei si ce credibilitate au atunci cand, cu cateva luni in urma de cand uslamia a luat puterea in Romania, promisiunile de marire imediata a pensiilor la valoarea ante reformele lui Boc nu s-au infaptuit. ministreasa uslamista liberala crede ca lumea are o memorie asa de scurta si uita ca chiar dumneaiei si prim-plagiatorul dottore tonta che gargara au promis lucrul acesta. se inseala! mai mult, daca sunt asa de specialisti in ale sistemului de pensii, de ce uslamistii nu au anuntat cum vor sa-l modifice - pardon "imbunatateasca". cum de nu au avut uslamistii habar ca sistemul de pensii este nesustenabil , atunci cand erau in opozitie, si se trezesc acum, cand sunt la putere, si nu sunt in stare sa plateasca pensiile? simplu: pentruca ei isisi sunt niste gargaristi care zic multe si nu fac nimic.

 

Cred si eu ca sistemul de pensii trebuie schimbat, dar...

ceea ce doreste doamna ministru este extrem de greu de realizat. In primul rand pentru toti actualii pensionari este imposibil sa se refaca contributiile personale din timpul activitatii in campul muncii plus contributiile angajatorului pentru fiecare actual pensionar. Deci: ce facem cu acesti pensionari. Apoi cum se va proceda cu cei care nu au contribuit cu absolut nimic in timpul cat activau in campul muncii (nici personal si nici angajatorul in numele angajatului -actualul pensionar).
Si doamna ministru ar mai fi o mica problema: pe vremea cand erati in opozitie ati tot promis ca in momentul in care veti accede la putere, veti avea solutii practice nu numai pentru plata pensiilor (in sistemul actual) ci chiar pentru marirea lor. Uitati prea usor ce promiteti, ba mai mult le dati dreptate fostilor guvernanti si repetati acelasi slogan: "sistemul de pensii este nesustenabil". Oare de ce nu este sustenabil? Oare cine a distrus industria romaneasca si astfel a redus drastic numarul angajatilor si a sporit numarul pensionarilor prin scoaterea din campul muncii a sute de mii de oameni la varste in jur de 50 de ani (uneori chiar mai mici)? Si ce ati pus in locul fabricilor? Doar moll-uri. Sigur ca un moll nu poate angaja 20000-25000 de salariati. Doar in Brasov in acesti ultimi 20 de ani au disparut: Tractorul , Nivea, Hidromecanica, Uzina nr.2, Rulmentul, Metrom, Cibo, Rafinaria, Fabrica de scule, Fabrica de autocamioane(ce a ramas din ea azi este o palida consolare).

 

Ai dreptate, dar pana una alta problema trebuie rezolvata.

Pana acesti nemernici vor raspunde pentru furat si distrugere, problema trebuie rezolvata. Si eu as propune in acest sens sa se revina la prevederea din legea initiala a sistemului de pensii, L.19/2000 referitor la limitarea numarului de puncte in calculul pensiei la 3 puncte anual. In acest fel si valoarea pensiei a fost limitata la cca 4-5 salarii medii pe economie. Aceasta cu atat mai mult cu cat veniturile angajatiilor de la stat au crescut in mod nemeritat, abuziv si nedrept in unele cazuri. Exemplu, salarii astronomice la deconcentrate, banci, etc., capusarea societatilor comerciale si nu numai, cu indemnizatii pentru consilii de administratie, comisii de cenzori, consilieri si fel de fel de alte functii cu munca putina, raspundere zero si indemnizatii mari, salarii si indemnizatii luate pentru nemunca (parlamentari), etc. Si apoi consider ca e suficient o pensie maxima de cca 7.ooo lei pentru un pensionar, in Romania. Atat poate suporta statul si cu asta basta. Oriunde in lume pensiile sunt limitate ca valoare, cu atat mai mult unde nu exista sistem privat de pensii. Cum se poate realiza acest lucru, prin calcul pentru viitor si prin impozitare pentru pensionarii existenti. Tot ce depaseste limita maxima sa fie impozitat cu 80-90 la suta. Nici macar magistratii, care si-au pastrat prin abuz de neconstitutionalitate privilegiile, nu ar mai putea contesta.

Pensiile nesimtite ale lui Ponta deja fac ravagii in sistemul ...

....de pensii.
"Nesimtita" este opera lui PONTA, pentru cei ce mergeau in piata la haulit contra gfubernului, Boc, MRU si a lui Basescu.

Plagiatorule, unde sunt banii de pensii ?
Pe referendum ?

 

Legea a fost buna

Legea din 2000 a lui Marian Sarbu a fost foarte buna se prevedea ca pensia maxima sa fie de 3 puncte deci aproximativ 2200 lei.Dar au inceput santajelke politice a armatei,securitatii,militienilor care au fost trecuti pe legi speciale,apoi au sarit judecatorii si procurorii comunisti,dar apoi sa facut loc si pentru diplomati,aviatori si alte categorii de hoti care primesc rente viagere de zeci de milioane.A incercat Boc sa taie dar in justitie toti si-au recapatat drepturile inapoi.Singura solutie impozitarea progresiva a fiecarui punct de pensie incepind de la o pentru punctul 1 si ajungund la 95% pentru punctul al patrulea si mai departe.

 

Sistem public?

:)) Sistem public? Imi pare rau, am mai multa incredere intr-o banca decat in statul roman.

 

pensii nesimtite de 22 de ani incoace

de 22 de ani politicienii si-au batut joc de pensionari si muncitori in toate felurile; pe unul ce era politist l-au scos la pensie cu de 10-100 ori ceea ce a cotizat (chiar daca acesta a cotizat la fel cu un maistru in constructii), pensiile s-au calculat si recalculat doar ca cei cu pile sa poata obtine o pensie mai mare iar plata acestor pensii e pusa pe spatele muncitorilor actuali, pe scurt iresponsabilitatea politica o platesc muncitorii din aceasta tara, asa ca orice program vor face derbedeii de politicieni este in defavoarea muncitorilor, acestia luand pulsul final european de a urca varsta de pensionare si micsora dreptul pensionarilor viitori, dar in acelasi timp stiu una si buna, mai multe taxe si impozite cu orice fel de pretexte; salariile Oltchim nu le platesc politicienii din buzunarul lor ci muncitorii din ceea ce au cotizat la stat, le fel cu datoria acesteia la stat, ramine de vazut in ce masura politicienii vor putea privatiza aceasta intreprindere (societate) si sa recupereze acesti bani, dar date fiind exemple nu putine de la revolutie incoace, e clar ca politicienii nu urmaresc acest lucru;pensiile se vor plati de la sine in momentul in care un guvern va fi credibil pe plan extern si acesta va reusi sa atraga investitori de larga durata , dar din pacate Romania nu a avut parte de un asemenea guvern, cum nici de investitori seriosi, mai putin de citiva speculatori ce continua sa saraceasca tara (toate mall-urilesi supermarket promoveaza 75% productia externa saracind bunastarea subreda a romanilor) - sau dus vremurile cind romanul zicea: nu conteaza,preferam sa fim saraci dar macar sa vedem ca avem de toate pe rafturi in magazine, acum, majoritatea se gandesc s atreaca ziua de maine cu facturile platite , multumita politicienilor nostri

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor