Cum vrea Mariana Campeanu sa schimbe sistemul de pensii (Video)

Luni, 15 Octombrie 2012, ora 23:05
8323 citiri
Cum vrea Mariana Campeanu sa schimbe sistemul de pensii (Video)

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a spus, luni, ca sistemul public de pensii este nesustenabil la ora actuala si propune o reforma in acest domeniu.

"Sistemul public de pensii este nesustenabil la ora actuala, exista un raport din ce in ce mai nefavorabil intre contribuabili si beneficiarii sistemului, datorita unui proces normal de crestere a sperantei de viata si din cauza faptului ca in ultimii ani aproape un milion de locuri de munca au disparut.

In aceste conditii, trebuie sa gasim un sistem public de pensii care sa fie viabil atat pentru generatia in plata, cat si pentru generatia de tineri care intra in acest moment pe piata muncii", a declarat Mariana Campeanu.

Ministrul Muncii a adaugat ca un sistem public de pensii bazat pe conturi individuale cu acumulare ar permite fiecarei persoane sa cunoasca nivelul acelui cont, din prima zi de munca si pana la pensionare.

"Propunerea noastra este sa formam un sistem public de pensii bazat pe conturi individuale cu acumulare, asa incat in orice moment, din ziua in care o persoana intra pe piata muncii si pana la retragere, sa cunoasca nivelul acelui cont, sa gandeasca singur daca este suficient, daca pilonul intai plus pilonul doi de pensii ii asigura un venit decent sau daca trebuie sa-si mai faca o pensie suplimentara in sistemul privat sau sa apeleze la alte mijloace de economisire", a precizat Campeanu.

Ministrul Muncii si Protectiei Sociale a mai spus ca este necesara schimbarea Legii Dialogului Social, pentru ca legislatia actuala nu se poate aplica.

"Cred ca intentia nostra de modificare a Legii dialogului social a mers in aceeasi directie cu cerintele mediului de afaceri, pentru ca la ora actuala aceasta legislatie nu se poate aplica. Stiti foarte bine ca acum Consiliul Economic si Social nu functioneaza si nu este normal si nici conform cu modul de abordare european sa sustii o legislatie care sa nu aiba si un punct de vedere al partenerilor sociali. Ca atare, este obligatoriu ca aceasta lege sa fie modificata, pentru a putea avea aceasta componenta a dialogului social deblocata", a explicat Mariana Campeanu.

Totodata, ministrul a mai spus ca inca exista pareri diferite privind incheierea contractelor colective de munca.

"Avem probleme legate de asigurarea reprezentativitatii, unde trebuie sa asiguram un echilibru intre patronate si sindicate. In plus, sunt pareri impartite in legatura cu nivelul la care trebuie incheiate contractele colective de munca, daca sa ramana la nivel de intreprindere, de ramura sau la nivel de holding-uri (forma de subordonare a diferitelor intreprinderi prin controlul participantilor de catre o societate anonima pe actiuni - n.r.), unde avem mai multe ramuri reprezentate", a completat Campeanu.

Ministrul a mai adaugat ca noua lege trebuie sa inlature obstacolele care exista in actuala lege.

"Noi nu vrem sa schimbam o lege cu una care sa aduca alte obstacole, ci, din contra, sa deblocam obstacolele care sunt acum. (...) Avem in permanenta consultari cu sindicatele si avem nevoie de o consultare permanenta si cu mediul de afaceri", a precizat Mariana Campeanu.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...