Ziare.com

Indemnizatia pentru cresterea copilului ar putea reveni la 85% din salariu

Luni, 14 Mai 2012, ora 18:19

   

Indemnizatia pentru cresterea copilului ar putea reveni la 85% din salariu
Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat luni ca face o analiza privind posibilitatea revenirii indemnizatiei pentru cresterea copilului la 85% din salariu.

Campeanu a precizat ca niciunul dintre proiectele de ordonanta de urgenta puse luni in dezbatere publica de catre Ministerul Muncii nu face referire si la indemnizatia pentru cresterea copilului, insa acest lucru este in atentia sa.

"Lucrez la acest lucru si fac o analiza pentru a vedea daca exista posibilitatea de revenire la 85% din salariu", a declarat Campeanu.

In 2010, odata cu taierea salariilor bugetarilor, cuantumul indemnizatiei de maternitate a fost redus cu 15%, diminuare aplicata la suma rezultata din calculul a 85% din media salariilor pe ultimele 12 luni, stabilindu-se totodata ca acesta sa nu depaseasca valoarea de 3.400 lei.

Ulterior, Guvernul a decis sa introduca o noua formula de acordare a indemnizatiei pentru copiii nascuti incepand cu 1 ianuarie 2011, prin care ramane la latitudinea parintilor decizia de a opta intre doua variante, una activa si alta pasiva pentru cresterea copilului.

Astfel, conform noului sistem, in cazul in care parintele opteaza pentru un concediu pe o perioada de 1 an pentru cresterea copilului, acesta primeste o indemnizatie lunara de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni (nu mai putin de 600 lei si nu mai mult de 3.400 lei) si un stimulent de revenire pe piata muncii in cuantum lunar de 500 de lei.

Daca parintele alege perioada maxima de doi ani pentru cresterea copilului, se mentine cuantumul de 75% pentru indemnizatia lunara primita, insa indemnizatia nu poate depasi plafonul de 1.200 lei si nu mai este acordat niciun stimulent pentru revenirea la munca.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 4095 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

la inflatia care se anunta

indemnizatiile pot fi si de 100 % iar puterea reala de cumparare va scade

 

D-na Campeanu

odata anunta crestrea indemnizatiei si pe urma lucreaza si analizeaza pentru a vedea daca este posibilitate de revenire la 85% din salariu.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor