Mariana Campeanu: Sunt bani de pensii si salarii in 2013, dar nu pot da garantii

Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 21:13
3102 citiri
Mariana Campeanu: Sunt bani de pensii si salarii in 2013, dar nu pot da garantii
Foto: Arhiva

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat, vineri, ca exista banii necesari pentru plata salariilor si a pensiilor in 2013, insa acest lucru nu este o certitudine.

"Bugetul pe care noi il avem si care s-a aprobat in Guvern asigura plata pensiilor si salariilor celor care depind de Ministerul Muncii. La fel, in bugetul consolidat, sunt prevazute aceste fonduri.

O tara care nu mai poate sa-si plateasca pensiile si salariile inseamna ca intra in faliment, deci nu cred ca este cazul Romaniei.

Garantii de genul celor pe care mi le solicitati cred ca sunt de nivel de Premiul Nobel. Nu poti sa stii niciodata ce se intampla. Orice se poate intampla in lumea asta. Deci nu se pot da astfel de garantii", a declarat oficialul, pentru Mediafax.

Ea a insistat, totusi, ca bugetul pe 2013 este favorabil dezvoltarii si nu este unul de criza, amintit ca a fost conceput pe un avans al PIB-ului de 1,6%.

"Daca cresterea va fi mai mare, atunci cu atat mai bine, o sa avem o rectificare bugetara in plus", a completat Mariana Campeanu.

Legat de sistemul public de pensii, ministrul a precizat ca vrea sa-i asigure o sustenabilitate crescuta, pentru ca exista un raport total nefavorabil intre un contribuabil si un beneficiar al sistemului de pensii.

De asemenea, ea a mai anuntat ca are in vedere modificarea Codului muncii, despe prevederea conform careia angajatorii care primesc la munca la negru mai mult de cinci persoane sunt trimisi in instanta, deoarece aceasta masura nu a avut niciun efect real, in conditiile in care nu s-a declansat nicio actiune de urmarire penala.

In consecinta, Mariana Campeanu propune introducerea unor masuri graduale, aplicate inainte de instiintarea instantei, care ar putea fi mult mai eficiente pentru combaterea muncii la negru.

De altfel, ea a precizat ca vrea sa modifice si Legea salarizarii, explicand ca aceasta, daca ar fi aplicata in forma actuala, ar duce la scaderea salariilor pentru anumiti angajati. Ministrul a mai atras atentia ca in legea aflata in vigoare nu au fost introduse toate meseriile. De asemenea, a mai spus Campeanu, dupa modificarea actului normativ, toate categoriile de bugetari care se afla in primele cinci trepte de salarizare, inclusiv medicii rezidenti si asistentii sociali, vor beneficia de majorari salariale.

Pe de alta parte, ministrul Muncii spune ca in acest an ar urma sa se revina asupra deciziei de reducere a pensiilor militare.

Mariana Campeanu considera ca platile pe POSDRU vor fi deblocate in urma auditului care va avea loc pana la sfarsitul lunii ianuarie.

"Eu sunt aproape convinsa ca vom iesi bine in urma acestui audit si vom obtine deblocarea programului si, mai ales, o solutie foarte rapida de rambursare a cererilor pe care deja le-am avut depuse la Comisia Europeana. (...)

Noi ne pregatim pe doua planuri: o data sa demonstram ca sistemul este functional si ca, de acum incolo, el asigura o corectitudine a gesionarii fondurilor si, in acelasi timp, verificarea fondurilor care sunt in derulare sau chiar s-au terminat, in asa fel incat sa descoperim daca acolo s-au intamplat fraude si sa recuperam banii respectivi", a explicat ministrul.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#Campeanu bani pensii salarii 2013, #Campeanu bani pensii salarii, #ministrul Muncii bani pensii salarii, #bani pensii salarii 2013 , #ministrul Muncii