Ministrul Campeanu: Lucram la o lege privind pensiile ocupationale, pana in vara e gata

Marti, 19 Februarie 2013, ora 21:43
3511 citiri
Ministrul Campeanu: Lucram la o lege privind pensiile ocupationale, pana in vara e gata

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat, marti, ca pregateste un proiect de lege privind pensiile ocupationale, care va intra in dezbaterea parlamentara pana la sfarsitul sesiunii si a facut un apel catre parlamentari pentru o initiativa de indreptare a erorilor la calcularea pensiilor.

"Vom incerca sa reparam acele sesizari facute, dar legiuitorul este Parlamentul si ca for legiuitor rugamintea mea este sa veniti cu o propunere de indreptare a trecutului pentru ca pentru viitor avem solutie cu pensiile ocupationale", a precizat Campeanu, la audierea sa din Comisia de munca a Camerei Deputatilor.

Mariana Campeanu a spus ca s-au creat foarte multe nedreptati si disfunctionalitati in sistemul de pensii, aratand ca nici nu s-a realizat recalcularea fiecarei pensii pe baza contributiei, pentru ca spre exemplu cadrele militare nu au contribuit si nici nu s-a facut o economie la buget pentru aceasta recalculare.

"Problema cea mai grava este ca in sistemul pensiilor militare exista o anumita categorie carora le-am scazut pensiile si care sunt nemultumiti si sunt la ora actuala pe rol circa 25.000 de procese.

Asa cum prevede legea, astfel de lucruri atunci cand iti vin de la instanta ca pensia nu a fost corect calculata, toate aceste pensii pe masura ce vin trebuiesc recalculate (...). Problema de fond este ca cei din sistemul de aparare si din celelalte sisteme nu sunt multumiti de rezultatele care au fost puse in practica in urma micsorarii pensiilor acestea speciale. Si atunci problema este ce facem?", a explicat Campeanu.

Ea a spus ca asteapta din partea parlamentarilor orice initiativa si orice propunere pentru a indrepta lucrurile.

Campeanu a adaugat ca la ora actuala la minister are "un draft pentru un proiect de lege privind pensiile ocupationale", care va fi discutat in minister, cu Casa de Pensii si, apoi, va intra in dezbaterea publica.

"Dupa aceea il vom prezenta Parlamentului. Un orizont de timp, eu cred ca ar putea sa parcurga urmatoarele doua sau trei luni, tinand cont ca legea este totusi tehnica si poate ca fiecare minister sau avizator o sa tina mai mult. Dar oricum, ea pana la sfarsitul acestei sesiuni, deci pana in vara, va fi gata", a adaugat Campeanu.

Mariana Campeanu a fost audiata la Comisia de munca in urma unui raport al Avocatului Poporului care sesiza nereguli la recalcularea pensiilor speciale.

Citeste si:
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
În ultimele luni scena politică din România a devenit înghesuită cu numeroase noi partide care vor la alegerile din 2024 să detroneze PSD și PNL în opțiunile electoratului. Cu toate astea,...
Nicușor Dan, după un concurs între școli din București: ”Dezvoltarea sportului de masă este o necesitate”
Nicușor Dan, după un concurs între școli din București: ”Dezvoltarea sportului de masă este o necesitate”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, duminică, la premierea echipelor finaliste ale unui concurs sportiv desfăşurat între şcolile bucureştene, că dezvoltarea sportului de...