Ministrul Mariana Campeanu i-a dat sotului pensie de invaliditate si indemnizatie de insotitor (Video)

Miercuri, 19 Februarie 2014, ora 11:26
17080 citiri
Ministrul Mariana Campeanu i-a dat sotului pensie de invaliditate si indemnizatie de insotitor (Video)

In 2005, cand era sef la Casa de Pensii a judetului Ilfov, Mariana Campeanu, actualul ministru al Muncii, i-a dat sotului, in conditii neclare, nu doar pensie pentru cel mai mare grad de invaliditate, ci si indemnizatie de insotitor.

Modul suspect in care a primit pensia Iulian Campeanu a fost cercetat de jurnalistii de la Centrul de Investigatii Media.

In primul rand, sotul Marianei Campeanu nu locuia in Ilfov, ci in Bucuresti, prin urmare nu avea de ce sa se pensioneze la oficiul teritorial la care sotia sa era director executiv.

In plus, pana la 1 martie 2005, Iulian Campeanu a lucrat la firma Grup Meteor Construct din Ilfov, iar la data de 2 martie si-a depus cererea de acordare a pensiei de invaliditate de gradul I, grupa in care intra persoanele caracterizate prin "pierderea totala a capacitatii de munca, de autoservire, de auto-conductie si de orientare spatiala, invalidul necesitand ingrijire sau supraveghere permanenta din partea altei persoane".

Cererea nu contine date specifice unor documente necesare, cum ar fi seria carnetului de munca sau a livretului militar. Desi incompleta, cererea este inregistrata, iar dupa doar o saptamana, la data de 8 martie, medicul Barbu Cerbulescu, expert angajat al Casei de Pensii Ilfov conduse de Mariana Campeanu, ii da sotului acesteia decizia.

Prin urmare, conform documentelor oficiale, Iulian Campeanu a depus cerere de pensionare pe caz de boala inainte ca un medic sa certifice acest lucru.

Mai mult, decizia medicului nu contine nicio referire la vreun dosar medical, nu are decat o semnatura, desi sunt necesare trei, iar la rubrica "diagnostic clinic" contine o serie de formulari "destul de generale", fiind patologii relativ comune multor persoane, sustin specialistii consultati de Centrul de Investigatii Media.

Acestia au mai explicat ca pentru invaliditate de gradul I e imperios necesar ca bolnavul sa prezinte anumite manifestari, cum ar fi amputatii sau mari deficiente locomotorii, nefiind cazul lui Iulian Campeanu.

Indemnizatie de insotitor pentru bolnav?

Dupa doar trei saptamani, in 25 martie 2005, Casa Judeteana de Pensii Ilfov condusa de Mariana Campeanu emite pentru sotul ei decizia 114198 prin care ii acorda "pensie de invaliditate cu indemnizatie de insotitor", in conditiile in care un bolnav obisnuit asteapta o perioada mult mai lunga.

Mai mult, conform documentelor publicat de sursa citata, Iulian Campeanu a primit nu doar o pensie de invaliditate de 3.450.211 lei vechi, ci si o indemnizatie de insotitor de 3.100.000 de lei vechi. Specialistii spun ca daca tot el a ridicat si banii pentru insotitor, atunci ori nu a avut unul, ori l-a platit la negru, pentru ca insotitorului i se calculeaza serviciile prestate pentru invalid ca vechime in munca si deci stadiu de cotizare la pensie.

Peste patru ani, in 2009, cand Mariana Campeanu era sef al Casei Nationale de Pensii, sotul acesteia primeste pensie pentru limita de varsta, pastrand incadrarea in gradul I de invaliditate si ajutorul pentru insotitor. Decizia este emisa tot la Ilfov, desi sotii Campeanu domiciliaza in Bucuresti.

Intre timp, indemnizatia de insotitor pe care Iulian Campeanu o primeste lunar, alaturi de pensie, a crescut la 633 de lei, informeaza sursa citata. Conform calculelor facute, Iulian Comanescu a incasat de la stat pentru indemnizatia de insotitor 54.184 de lei.

Domnul Campeanu ia nepotii de la gradinita cu masina RAR-ului

In mod normal, la noua ani dupa ce a fost declarat si mentinut in grupa de invaliditate de gradul I, un pensionar bolnav nu poate sa mearga, sa se hraneasca sau sa se ingrijeasca singur, motiv pentru care are nevoie de insotitor.

Iulian Campeanu pare insa un om in putere: merge la nunti, dupa cum arata fotografii postate pe Facebook, se plimba pe strada fara nicio problema locomotorie si isi ia nepotul de la gradinita, dupa cum arata imaginile firmate de jurnalistii de la sursa citata. Mai mult, el apare ca asociat in doua firme, dintre care una aflata in dizolvare.

Jurnalistii de la Centrul de Investigatii Media au cerut informatii la politie si au aflat ca masina folosita de sotul Marianei Campeanu pentru a lua nepotul de la gradinita apartine Registrului Auto Roman, institutie de stat in care lucreaza unul dintre copii, Flavius Cristian Campeanu.

Cu toate ca a fost trimis in judecata de DNA intr-un dosar in care institutia a fost prejudiciata cu peste un milion de euro, fiul ministrului ocupa inca functia de director tehnic al RAR.

Contactata pentru un punct de vedere, Mariana Campeanu a acceptat in prima instanta o discutie dar fara a fi facuta publica, cerand o zi pentru a pregati informatiile solicitate de jurnalisti. A doua zi, insa, aceasta s-a razgandit, consilierul ministrului transmitand, printr-un sms, ca ministrul "considera ca publicarea diagnosticului si incalcarea dreptului la imagine al sotului vor afecta protectia necesara unei persoane bolnave care nu are statut public".

Citeste si:
Cîțu, despre impozitul progresiv: ”Liviu Dragnea a încercat doi ani să schimbe cota unică, este aceeaşi meteahnă”
Cîțu, despre impozitul progresiv: ”Liviu Dragnea a încercat doi ani să schimbe cota unică, este aceeaşi meteahnă”
Fostul președinte PNL, Florin Cîţu a declarat, luni, despre dorinţa PSD de a se introduce o cotă progresivă, că Liviu Dragnea a încercat doi ani de zile să schimbe cota unică, şi ceea ce...
Fenechiu susține că PNL nu e dispus să renunțe la cota unică de impozitare: ”A adus mult progres în România”
Fenechiu susține că PNL nu e dispus să renunțe la cota unică de impozitare: ”A adus mult progres în România”
Liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, afirmă că PNL nu este dispus să renunţe la cota unică de impozitare şi consideră că partidul este pus în dificultate de faptul că PSD a adus...