Ziare.com

Ministrul Muncii: La rectificarea bugetara am putea lua in calcul si absolventii someri

Joi, 07 Iunie 2012, ora 21:26

   

Ministrul Muncii: La rectificarea bugetara am putea lua in calcul si absolventii someri
Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca dupa examenul de bacalureat se va analiza daca numarul somerilor va creste foarte mult si daca fondul de somaj poate face fata, precizand ca de acest lucru s-ar putea tine cont si la rectificarea bugetara.

Campeanu a precizat ca, dupa finalizarea examenului de bacalaureat de anul acesta, vor fi analizate numarul de someri si fondul de somaj, pentru a se vedea daca un numar important de absolventi vor solicita indemnizatia de somaj.

"La rectificarea bugetara, probabil ca vom lua in calcul si acest aspect", a afirmat demnitarul.

Ministrul Muncii a mai spus ca absolventii care vor merge sa se inregistreze la agentiile de ocupare vor fi indreptati catre cursurile de calificare, dar si catre posturile disponibile in piata muncii pentru nivelul lor de pregatire.

Campeanu a mentionat, insa, ca exista probleme si in organizarea cursurilor de recalificare. "Si aici s-a creat un sistem si sunt aceleasi firme care fac aceleasi cursuri de ani de zile. Nu mai avem sudori, nu mai avem oameni care sa faca finisaje in constructii", a spus ministrul.

In acelasi context, Mariana Campeanu a precizat ca a solicitat celor doua institute de cercetare din subordinea Ministerului cateva studii privind nevoile din piata muncii, astfel incat politicile publice sa se bazeze pe date culese stiintific.

Absolventii pot solicita acordarea indemnizatiei de somaj daca, intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire, nu au reusit sa se incadreze in munca si nu urmeaza o forma de invatamant la data solicitarii dreptului si nici nu realizeaza venituri din activitati autorizate, mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, respectiv 500 de lei.

"Se considera ca nu au reusit sau nu au putut sa se incadreze in munca daca fac dovada ca, in perioada de 60 de zile de la data absolvirii, s-au inregistrat la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti ori la alti furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acreditati in conditiile legii sau care nu se supun potrivit legii conditiei de acreditare, in vederea medierii pentru incadrare in munca", precizeaza Agentia nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Indemnizatia de somaj acordata acestei categorii de persoane se plateste pentru o perioada de sase luni si este de 250 de lei, reprezentand 50 la suta din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare.

"Indemnizatia poate fi solicitata in cel mult 12 luni de la data absolvirii si se acorda o singura data, pentru fiecare forma de invatamant absolvita", precizeaza ANOFM.

De asemenea, absolventii inregistrati la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca din raza de domiciliu sau resedinta pot beneficia din bugetul asigurarilor pentru somaj de prime de incadrare, in situatia in care se angajeaza cu program normal de lucru, pentru o perioada mai mare de 12 luni. Prima este egala cu valoarea indicatorului social de referinta, respectiv 500 de lei.

Absolventii care primesc indemnizatie de somaj si se angajeaza, in perioada de acordare a acesteia, pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza de o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca nu s-ar fi angajat.

Dreptul se acorda absolventilor care isi mentin raporturile de munca sau de serviciu pentru o perioada de cel putin 12 luni, fiind necesar ca persoana respectiva sa il solicite agentiei judetene unde a fost inregistrat in cel mult 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajarii.

Totodata, persoanele care, in perioada in care li se acorda indemnizatie de somaj, deci inclusiv absolventi, se incadreaza in munca intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 kilometri de localitatea de domiciliu, beneficiaza de o prima de incadrare egala cu de doua ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data acordarii.

De asemenea, persoanele care, in perioada in care li se acorda indemnizatie de somaj, se incadreaza intr-o alta localitate si ca urmare a acestui fapt isi schimba domiciliul, primesc o prima de instalare egala cu de sapte ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data instalarii.

Atat prima de incadrare, cat si prima de instalare, se restituie integral de catre angajat daca inceteaza raporturile de munca din motive imputabile lui intr-o perioada mai mica de 12 luni de la data incadrarii in munca.

Aproape 410.000 de someri au fost inregistrati in luna mai, cu 15.903 mai putin decat in aprilie, rata somajului fiind de 4,56%, cu 0,17 puncte procentuale mai mica decat cea din luna precedenta, a anuntat, joi, ANOFM.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 3800 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Doamna draga,

Nu mai sunt sudori??? Nu mai sunt oameni care sa faca finisaje in constructii??? Pai cand Basescu spunea ca ne trebuie tinichigii... toata lumea i-a sarit in cap. Acum spuneti ca ne trebuie si meseriasi????

 

Dați căci ***and n-o să mai aveți de unde să luați ???????

Doamna ministru să-și zugrăvească domnia sa casa și să-și sudeze balconul cu "meseriași" , de data făcute la firmele clientelei USL- ului.
Realitatea este cu totul alta. Prin aceste politici publice tinerii se deprind cu nemunca și vor găsi sprijin intr-un stat asistențial care premiază lenea, chiulul pe baza luării resurselor de la cei care incă mai muncesc, atat de necesare existenței și dezvoltării lor. Doamna ministru dă ajutor de șomaj absolvenților de liceu și facultate și Vanghelie pune cetățenii să semneze la greu declarații pentru mărirea venitului minim garantat cu incă 100 roni pe lună și prime de cate 300 de roni de paști și de crăciun, asta pentru 39 265 de beneficiari numai in sectorul 5. Tot Vanghelie dă și pensii, mai mari de data asta - bineințeles in scop electoral cu mare fald și cu mare fast la expoziție, acolo unde se fac vanghelioanele.
Asta este-pleacă ai noștri,vin ai noștri, noi o ducem tot ca proștii, dar de data ne-am terminat și speranțe nu mai văd nici spre cer.
Cum scăpăm de ura, incompetența,răutatea și manipularea pe care trebuie s-o suportăm celor care i-am ales să ne conducă și să se pună in slujba noastră a cetățenilor și a Romaniei. A pune ouăle sub cloșcă să facă pui fără o selecție a lor este o eroare fatală.In cuib vom găsi aceleași ouă dar mai clocite, iar atunci cand se vor sparge pute rău de tot. Lucru acesta se intamplă și la dreapta și la stanga spectrului politic actual care nu este de făcut pui chiar dacă vine vremea ca găina să cadă cloșca.
Noi, cu noi !!!

 

*** ***and

******and

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor