Ultimatum pentru AM POSDRU - deficientele trebuie remediate intr-o luna

Luni, 03 Septembrie 2012, ora 20:47
2581 citiri
Ultimatum pentru AM POSDRU - deficientele trebuie remediate intr-o luna

Autoritatea de management a Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU) trebuie sa remedieze pana in 6 octombrie deficientele constatate de Comisia Europeana, pentru a evita suspendarea platilor, insa reprezentantii Ministerului Afacerilor Europene considera ca misiunea este una "imposibila".

Directorul general al AM POSDRU, Cristian Ababei, a declarat, luni, ca Romania a primit in 7 august o scrisoare de presuspendare a platilor din partea Comisiei Europene (CE) si, potrivit legislatiei in vigoare, acest lucru inseamna ca are doua luni la dispozitie pentru punerea in aplicare a recomandarilor facute de catre CE.

Ababei a precizat ca acest termen urmeaza sa expire in 6 octombrie, iar AM POSDRU a pregatit un plan de masuri care urmeaza sa fie transmis CE in aceasta saptamana.

Principalele probleme semnalate in raportul de audit al CE se refera la procesul de evaluare si selectie, care arata deficiente sistemice si faptul ca nu asigura selectia proiectelor calitative, dar si la faptul ca regulile nationale de eligibilitate sunt ambigue in masura in care permit o alocare si o utilizare ineficiente a resurselor in implementarea proiectelor.

Potrivit raportului de audit al CE, s-a mai constatat ca verificarile de management prezinta deficiente in ceea ce priveste metodologia aplicata pentru esantionarea documentelor justificative controlate, precum si costuri ridicate aferente resurselor umane, care nu au putut fi justificate prin rapoartele de activitate sau prin documentele de suport.

Mariana Campeanu: Facem eforturi supraomenesti

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat ca, pana in prezent, 29,27% din platile aferente POSDRU au fost facute, insa gradul de absorbtie de la UE este de doar 7,73%.

Campeanu a recunoscut ca este foarte posibil ca cererile de rambursare din cadrul POSDRU sa nu mai fie onorate de catre Comisia Europeana, ceea ce ar duce la o noua perioada de suspendare a programului.

"La nivel central si regional, se fac eforturi supraomenesti pentru ca, in septembrie-octombrie, sa demonstram CE ca in Romania se poate functiona corect si cinstit, astfel incat aceste plati sa nu se suspende sau, daca se suspenda, sa fie pentru o perioada scurta de timp. (...) Vrem sa dam garantia ca suntem pregatiti si pentru perioada urmatoare de finantare, 2014-2020, astfel incat sa avem un grad ridicat de absorbtie", a mai spus ministrul Muncii.

Mariana Campeanu a mai precizat ca, pentru urmatorul exercitiu bugetar 2014-2020, s-a propus cresterea cu 10% a alocarii pentru Romania.

Ministerul Afacerilor Europene: Misiune imposibila

Cu toate acestea, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Europene (MAEur) Razvan Cotovelea a precizat ca rezultatele din cadrul POSDRU sunt efectele a ceea ce s-a intamplat in anii 2010-2011 si precizeaza ca ceea ce Ministerul Muncii trebuie sa remedieze in urmatoarele luni este aproape "misiune imposibila".

"Comisia Europeana si toate misiunile de audit au avut ca incadrare in timp acesti ani. Rezultatele nu sunt pozitive. In acest moment, avem o presuspendare a POSDRU, adica doua luni de la primirea scrisorii pentru a remedia disfunctionalitatile. Misiunea Ministerului Muncii este aproape imposibila", a spus Cotovelea.

Pe de alta parte, secretarul de stat din MAEur a dat asigurari ca platile catre beneficiar vor continua din bugetul de stat, intrucat aceasta este o obligatie a statului roman, iar cand problemele vor fi solutionate, aceste sume vor fi rambursate de la Bruxelles.

Citeste si:
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat marți, 25 ianuarie, că are ca obiectiv alocarea unui miliard de euro până în anul 2024 pentru programul prin care populaţia poate cumpăra, cu...
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat marți, 25 ianuarie, că PSD va cere în coaliție renegocierea cu Comisia Europeană a plafonului de cheltuieli pentru pensii din PNRR. În prezent,...
Comentarii