Campeanu: Nu este posibila cresterea salariilor nici in 2011, nici in 2012

Vineri, 25 Februarie 2011, ora 21:38
1833 citiri
Campeanu: Nu este posibila cresterea salariilor nici in 2011, nici in 2012

Salariile bugetarilor s-ar putea majora, iar contributiile sociale vor fi reduse, anul viitor, a anuntat ministrul Muncii, Ioan Nelu Botis. In ciuda optimismului actualului Guvern, specialistii in piata muncii nu cred ca acest lucru va fi posibil.

Inainte de a se vorbi de o crestere a salariilor, Guvernul ar trebui sa asigure macar revenirea la nivelul dinaintea reducerilor efectuate in vara anului trecut, in vederea reducerii deficitului, potrivit Marianei Campeanu, fost ministru al Muncii.

"Nu stiu care salarii vor creste, pentru ca trebuie sa recupereze ce s-a luat. Si dupa ce s-a recuperat ce s-a luat, vom putea vorbi de o crestere de salarii. Pana una alta sunt promisiuni fara acoperire. Categoric nu este posibil, nici in acest an, nici in 2012", a declarat Mariana Campeanu, pentru Ziare.com.

In schimb, actualul ministru al Muncii sustine ca nu numai se va recupera taierea de 25 la suta, dar se va si da in plus, in functie de cresterea economica.

De asemenea, Botis sustine ca, in 2012, s-ar putea reduce si contributiile sociale, fara sa mentioneze la cat ar putea scadea. Acest lucru s-ar putea realiza, insa, doar daca se va majora numarul salariatilor.

Astfel, daca ar exista cu 200.000 de angajati in plus, datorita legilor zilierilor si ucenicilor, care se afla acum in Parlament, ar putea exista si o reducere a contributiilor sociale.

La randul sau, Andreea Paul Vass, consilierul premierul Emil Boc, a declarat, pentru Ziare.com, ca, deocamdata, se lucreaza pe mai multe scenarii, atat in privinta cresterilor salariale, cat si a scaderii contributiilor sociale, insa aceste cifre nu vor fi definitivate decat dupa doua trimestre consecutive de crestere economica.

Potrivit Marianei Campeanu, in perioadele cand contributiile sociale sunt foarte ridicate, incasarile la bugetul de stat scad, iar deficitul, evident, creste.

"Ar fi potrivit sa se ia aceasta decizie in 2011, pentru ca - este dovedit - in perioadele in care contributiile sunt foarte mari, incasarile de la buget sunt, de fapt, mai mici, deficitul creste si oamenii cauta alte solutii. Trebuie facut un calcul global. Cifrele le au ei (Guvernul Boc - n.r.) acum. Noi, in 2008, am considerat, de exemplu, ca aceste contributii pentru pensii sa fie la nivelul de 27,5 la suta", a explicat Campeanu.

Stimularea muncii vs. consum

Daca scaderea contributiilor ar putea conduce la incurajarea angajarilor cu forme legale, prin urmare la o stimulare a pietei muncii, cresterea excesiva a salariilor ar putea insemna doar o stimulare a consumului, exact lucrul pe care economistii sustin ca nu ar trebui sa se bazeze cresterea economica.

De altfel, recent, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat ca o crestere economica durabila este un produs sintetic al cresterii fortei de munca si al productivitatii.

Prin urmare, pentru a avea crestere economica este nevoie de trei lucruri, a sustinut Isarescu: "sa stimulam munca, sa stimulam munca si sa stimulam munca".

Pe de alta parte, Mariana Campeanu crede ca trebuie sa existe si o crestere a consumului, chiar daca aceasta nu se afla la baza redresarii economice.

"Nu trebuie neaparat bazata pe cresterea consumului, dar si acesta este un factor de crestere economica. Daca nu am bani, cine produce nu are cui sa le vanda, intram intr-un cerc vicios. Trebuie sa stimulezi la un moment dat consumul, ca sa se vanda ce se produce", a incheiat fostul ministru al Muncii.

Citeste si:
Litigii de aproape un miliard de euro la CNAIR pentru nerespectarea clauzelor, anunță Grindeanu
Litigii de aproape un miliard de euro la CNAIR pentru nerespectarea clauzelor, anunță Grindeanu
inistrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat sâmbătă, 28 mai, că în prezent există litigii în care diverse firme cer CNAIR aproape un miliard de euro pentru nerespectarea unor clauze...
Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă despre energia nucleară în România cu o delegație a senatului SUA
Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă despre energia nucleară în România cu o delegație a senatului SUA
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a primit sâmbătă, 28 mai, o delegaţie a Senatului SUA condusă de Robert Portman. În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte legate de sprijinul...