Mariana Campeanu, audiata la DNA

Joi, 18 Septembrie 2014, ora 10:48
3601 citiri
Mariana Campeanu, audiata la DNA

Mariana Campeanu, fostul ministru al Muncii, este audiata, joi dimineata, la sediul Diectiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Campeanu a fost citata de procurorii anticoruptie pentru a da explicatii, in calitate de martor, in dosarul pensionarii sotului sau, transmite Digi 24.

Pana in acest moment, DNA nu a formulat nicio acuzatie impotriva fostului ministru al Muncii, desi dezvaluirile despre modul in care s-a pensionat sotul ei au iscat un scandal de proportii, iar presedintele Traian Basescu a cerut chiar demisia Marianei Campeanu la vremea respectiva.

In 2005, cand era sefa la Casa de Pensii a judetului Ilfov, Campeanu i-a dat sotului, in conditii neclare, nu doar pensie pentru cel mai mare grad de invaliditate, ci si indemnizatie de insotitor.

Ministrul Mariana Campeanu i-a dat sotului pensie de invaliditate si indemnizatie de insotitor (Video)

Modul suspect in care a primit pensia Iulian Campeanu a fost cercetat de jurnalistii de la Centrul de Investigatii Media in luna februarie.

In primul rand, sotul Marianei Campeanu nu locuia in Ilfov, ci in Bucuresti, prin urmare nu avea de ce sa se pensioneze la oficiul teritorial la care sotia sa era director executiv.

In plus, pana la 1 martie 2005, Iulian Campeanu a lucrat la firma Grup Meteor Construct din Ilfov, iar la data de 2 martie si-a depus cererea de acordare a pensiei de invaliditate de gradul I, grupa in care intra persoanele caracterizate prin "pierderea totala a capacitatii de munca, de autoservire, de auto-conductie si de orientare spatiala, invalidul necesitand ingrijire sau supraveghere permanenta din partea altei persoane".

Noi dezvaluiri in scandalul Mariana Campeanu si pensia sotului

Cererea nu contine date specifice unor documente necesare, cum ar fi seria carnetului de munca sau a livretului militar. Desi incompleta, cererea este inregistrata, iar dupa doar o saptamana, la data de 8 martie, medicul Barbu Cerbulescu, expert angajat al Casei de Pensii Ilfov conduse de Mariana Campeanu, ii da sotului acesteia decizia.

Prin urmare, conform documentelor oficiale, Iulian Campeanu a depus cerere de pensionare pe caz de boala inainte ca un medic sa certifice acest lucru.

Pentru invaliditate de gradul I e imperios necesar ca bolnavul sa prezinte anumite manifestari, cum ar fi amputatii sau mari deficiente locomotorii, nefiind cazul lui Iulian Campeanu.

Indemnizatie de insotitor pentru bolnav

Dupa doar trei saptamani, in 25 martie 2005, Casa Judeteana de Pensii Ilfov condusa de Mariana Campeanu emite pentru sotul ei o decizie prin care ii acorda "pensie de invaliditate cu indemnizatie de insotitor", in conditiile in care un bolnav obisnuit asteapta o perioada mult mai lunga.

In mod normal, la noua ani dupa ce a fost declarat si mentinut in grupa de invaliditate de gradul I, un pensionar bolnav nu poate sa mearga, sa se hraneasca sau sa se ingrijeasca singur, motiv pentru care are nevoie de insotitor.

Sotul Marianei Campeanu, invalid, dar la volan - a facut doua accidente, de cand ia indemnizatie

Iulian Campeanu pare insa un om in putere: merge la nunti, dupa cum arata fotografii postate pe Facebook, se plimba pe strada fara nicio problema locomotorie si isi ia nepotul de la gradinita, dupa cum arata imaginile firmate de jurnalistii de la sursa citata. Mai mult, el apare ca asociat in doua firme, dintre care una aflata in dizolvare.

Campeanu spune ca ancheta despre pensionarea sotului a urmarit denigrarea ei

In replica, ministrul Muncii a refuzat pe parcursul zilei in care au fost facute dezvaluirile sa raspunda la intrebarile insistente ale jurnalistilor si a remis, seara, un comunicat de presa al carui mesaj principal a fost ca s-a incercat denigrarea sa.

Basescu, apel la Mariana Campeanu: Daca stie ca sotul nu este invalid, sa demisioneze

La scurt timp, presedintele Traian Basescu i-a cerut Marianei Campeanu sa demisioneze daca stie ca sotul ei nu este invalid de gradul I, pentru a evita o ancheta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Mariana Campeanu DNA, #Mariana Campeanu audiata DNA, #Mariana Campeanu pensie sot , #stiri Mariana Campeanu