Mariana Campeanu: Fiecare masura luata de Guvern este pe spatele pensionarilor

Marti, 16 Noiembrie 2010, ora 13:16
2815 citiri
Mariana Campeanu: Fiecare masura luata de Guvern este pe spatele pensionarilor

In timp ce Legea pensiilor a ajuns mai rau decat o minge de ping pong intre Guvern, Parlament si Traian Basescu, pensionarii raman in continuarea categoria sociala cu cea mai mica putere de cumparare.

Desi Curtea Consitutionala i-a salvat pe acestia de taierea cu 15% a pensiilor pe care Guvernul o dorea in vara, noua Lege a pensiilor ar putea sa fie o lovitura chiar mai grea, iar partidele din Opozitie se lupta ca ea sa nu fie adoptata.

Urmareste integral emisiunea cu Mariana Campeanu AICI.

Potrivit declaratiilor facute de fostul ministru al Muncii Mariana Campeanu la TV ZIARE.COM, respectiva lege nu ar fi de bun augur nici pentru actualii pensionari si nici pentru cei care contribuie acum la bugetul asigurarilor sociale.

"Legea pensiilor este extrem de importanta, nu numai pentru pensionarii care sunt acum in plata, ci si pentru viitorii pensionari. Noua propunere de modificare este numai o ajutare a Legii 19 a pensiilor si are ca principal scop sa adopte o metoda diferita de calcul a punctului de pensii, astfel incat ponderea pensiilor in PIB sa scada. Asta inseamna, de fapt, scaderea pensiilor, deci a puterii de cumparare a pensionarilor", a declarat Mariana Campeanu, fost ministru al Muncii, la Tv Ziare.com.

Vicepresedintele PNL a explicat ca, in realitate, nu este o reforma a Legii pensiilor, ci o ajutastare a vechii legi si ca lupta care se da in Parlament nu este o una de fatada, ci "una pentru drepturile pensionarilor actuali si viitori".

"Nu se incearca blocarea Legii pensiilor pentru ca Opozitia doreste sa blocheze intiativele Guvernului, ci pentru ca afecteaza actualii si viitorii pensionari", a precizat aceasta.

De altfel, PNL are o alta varianta de lucru privind reforma sistemului de pensii, prin care pensionarii actuali raman cu pensia la valoarea de acum, in care punctul de pensie este de 45% din salariul mediu brut pe economie, iar viitorii pensionari sa beneficieze de asa-numitele conturi speciale de pensii.

"Propunerea PNL este crearea de conturi personale, de care nu se poate atinge nimeni, nici macar persoana respectiva. Nimeni nu va sti in afara de ea care este valoarea si astfel poate sa judece ce sa faca in cariera, daca este necesar sa mai participe la pilonul 3 de pensii sau este multumita cu actuala componenta. Acesti bani ar putea fi folositi insa ca fonduri de investitii. Ce ar fi insemnat astazi sa fi avut niste fonduri, care nu ne-ar fi dus in situatia in care sa ne imprumutam? Exista sisteme noi care pot fi promovate", a precizat Campeanu.

Totodata, fostul ministrul al Muncii considera ca deficitul bugetului de pensii va creste in urmatorii ani, pentru ca au fost introdusi in sistem si pensionarii din politie si armata.

"Deficitul bugetului de pensii va creste. Fiecare masura luata de guvern este pe spatele bugetului de pensii, inclusiv ideea lui Emil Boc legata de diponibilizarea pe cale naturala. Deci ii trimitem la pensie. Trebuie insa sa avem cat mai multi angajati care sa contibuie la acest buget. Altfel, este clar ca acest buget va fi cu un deficit tot mai mare", a adaugat vicepresedintele PNL.

In ceea ce priveste viitorul sistemului pensii private, Mariana Campeanu considera ca, in timp ce in toata lumea acest sistem prinde tot mai mult teren, in Romania el nu este luat in considerare pe cat ar trebui. Aceasta a sugerat ca, pentru a fi promovat acest sistem, ar trebui sa fie acordate anumite facilitati fiscale celor care cotizeaza.

"Peste tot in lume pentru aceste persoane exista un sistem de deduceri din impozite, asta pentru persoana in cauza cat si pentru angajator. Dar, la noi, Guvernul nu se gandeste la facilitati fiscale, care sa incurajeze angajatorul si angajatul sa participe la acest sistem", a continuat Mariana Campeanu.

Cresterea salariilor ar putea acorperi inflatia

Desi Guvernul a anuntat posibilitatea ca anul viitor salariile din sectorul bugetar sa creasca undeva in jurul la 15%, fostul ministru considera ca nu este vorba de o crestere, ci de o recuperare a reducerii salariilor cu 25%, care a avut loc la 1 iulie.

"Aceste recuperari nu fac decat sa acopere inflatia si taierea celui de-al 13-lea salariu. Practic, nu vor creste salariile. Pentru rezolvarea crizei din Romania nu trebuie sa adoptam Legea educatiei. Aceasta are efect pe mai multi ani. Legea pensiilor de asemenea. Altele trebuie sa fie masurile", a precizat aceasta.

Mariana Campeanu sustine ca nu este de acord nici cu disponibilizarile din aparatul bugetar, ci vede o masura multa mai eficient in stimularea anagajarilor in sectorul privat.

"Prin crearea foarte multor institutii, pentru a avea o structura administrativa ca cea din UE, poate la un moment dat aparatul bugetar sa para incarcat. Insa este incarcat in ceea ce priveste numarul de salariati, pentru ca celelalte sisteme economice ale Romaniei nu functioneaza. Daca nu am avea numai 3 milioane, ci 6-7 milioane de angajati in privat, acesta ar fi un aparat insuficient.

Daca la un moment dat vrem sa facem disponibilizari trebuie sa facem o analiza pe structura administrativa", a mai spus aceasta, precizand si ca, daca in decembrie 2008 personalul Casei Nationale de Pensii era la nivelul Ungariei, "cu aceste faimoase reduceri au mai plecat acasa 1.000 de persoane".

Desi venitul minim garantat a creat multe controverse, chiar presedintele Traian Basescu sustinand la un moment dat ca ar trebui eliminat, PNL doreste in continuarea existenta lui.

"Trebuie sa existe, sa fie acordat celor care are nevoie de el si sa se faca munca pentru el", a mai spus Campeanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Mariana Campeanu, #lege pensii, #deficit buget pensii , #stiri Mariana Campeanu