S-a incheiat in apoteoza Editia Jubiliara a Festivalului si Concursului Darclee 2015

   

S-a incheiat in apoteoza Editia Jubiliara a Festivalului si Concursului Darclee 2015Arhiva personala Mariana Nicolesco
Tenorii romani Ioan Hotea si Adrian Dumitru triumfa la Concursul Darclee
Mariana Nicolesco: Editia Jubiliara 2015 a Festivalului si Concursului International de Canto Hariclea Darclee s-a incheiat in apoteoza


  • 15 minute de aplauze si ovatii la finele reprezentatiei cu opera L'Elisir d'amore de Gaetano Donizetti  • Concertul Extraordinar de pe Esplanada Dunarii, Doua decenii in lumea capodoperelor, a incantat peste 10 mii de spectatori  • 30 de tinere talente stralucesc la Gala Laureatilor
Trei serate senzationale au incheiat in apoteoza Editia Jubiliara 2015 a Festivalului si Concursului International de Canto Hariclea Darclee asezate sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei si sub Inaltul Patronaj UNESCO.
Mesajele Presedintelui tarii si al Directorului General UNESCO adresate Marianei Nicolesco subliniaza importanta exceptionala a manifestarilor inchinate legendarei soprane Hariclea Darclee, marele cotidian milanez Corriere della Sera, intr-un splendid articol intitulat Prima Tosca, considerand Concursul Darclee drept "unul dintre cele mai importante din lume".

Splendoarea unei capodopere a genului melodramma giocoso

In geniala creatie donizettiana L'Elisir d'amore, compusa in numai zece zile, si care cucereste lumea la fiecare reprezentatie, au stralucit prin frumusetea vocilor si a interpretarii muzicale si scenice, prin poezie si verva comica incomparabila, soprana Silvia Micu (Adina), tenorul Ioan Hotea (Nemorino), baritonul Alvaro Lozano (Belcore), basul Zoltan Nagy (Dottor Dulcamara) si soprana Mihaela Alexa (Giannetta), acompaniati de Corul Filarmonicii George Enescu si de splendida Orchestra a Festivalului Darclee, sub bagheta maestrului Marco Balderi.
"Specificul acestui act de cultura, asa cum il savarsim aici - spunea Mariana Nicolesco - e concentrarea asupra esentei manifestarii muzicale: vocea, cantul, cu un minim de miscare scenica definind caractere, actiuni, si sugerand complexitatea creatiei; si asta fara decoruri, fara costume, fara lumini".

Marele concert popular de pe Esplanada Dunarii

Sute si sute de spectatori venisera deja sa asiste cu incantare la repetitia pentru concertul intitulat Doua decenii in lumea capodoperelor. Numarul acestora avea sa creasca la peste 10 mii la evenimentul de sambata seara la care artistilor amintiti li s-au alaturat mezzosoprana Oana Andra, soprana Adela Zaharia, basul Bogdan Talos si tenorul Adrian Dumitru, baritonul Alvaro Lozano, laureat al Marelui Premiu Darclee 2010 - care intre timp a studiat arta dirijatului - si caruia Marco Balderi i-a incredintat bagheta pentru a dirija Intermezzo din Cavalleria Rusticana de Mascagni.
Publicul a aplaudat cu un mare entuziasm pagini celebre de Mozart, Donizetti, Rossini, Gounod, Bizet, Weber, Delibes, Puccini, Verdi, Ceaikovski, precum si Hora staccato de Grigoras Dinicu.

Teatrul, neincapator pentru Gala Laureatilor

"Stiind pasiunea fiecarui tanar a carui viata e dedicata muzicii, nelinistile, cautarile, aspiratiile acestora, am fost dintotdeauna adepta premierii cat mai multor noi talente", spunea Mariana Nicolesco.
Reprezentand Spania, Abhazia, Coreea de Sud, Armenia, Turcia, Polonia, China si Romania, 14 soprane, 4 mezzosoprane, 4 tenori, 4 baritoni, 3 basi si un contratenor s-au intrecut pe sine la Gala Laureatilor, duminica seara.
Marele Premiu Darclee a revenit tenorilor romani Ioan Hotea si Adrian Dumitru, care confirma astfel marile lor succese recente: primul a castigat nu de mult la Londra Concursul Operalia, cel de al doilea si-a adjudecat in toamna trecuta laurii Concursului International de Canto al Chinei.
Premiul I a fost obtinut de soprana Ekaterina Morozova din Rusia, de soprana Silvia Micu, din Romania si de tenorul Pavel Kolgatin din Rusia. Premiul II a revenit contratenorului Victor Jimenez Diaz din Spania, mezzosopranei Florentina Soare din Romania si mezzosopranei Anna Marshania din Abhazia. Iar Premiul III a fost atribuit sopranelor Irina Baiant din Romania, Martyna Cymerman din Polonia si Alida Barbu.
Au mai fost atribuite: Premiul de Excelenta, baritonului Alexandru Chiriac, sopranei Marcelina Beucher din Polonia, tenorului Sung Hyun Kim din Coreea de Sud, mezzosopranei Sorana Negrea-Stoica, baritonului Jang-Won Lee din Coreea de Sud. Premiul Special al Juriului, baritonului Wenbo Su din China, sopranelor Apollonia Egyed din Romania, Alexandra Tarniceru, Armine Vardanyan din Armenia si mezzosopranei Yuan Lu din China. Premiul Fundatiei Darclee, basului Iustinian Zetea, sopranei Galina Averina din Rusia, baritonului Krzysztof Caban din Polonia, sopranei Ramona Paun, sopranei Ayse Ozkan-Winell din Turcia. Premiul celui mai bun tanar interpret, basului Andrei-Paul Nicoara, sopranei Zhouni Pan din China, basului Ion Stancu si sopranei Aida Paval.
In seara de neuitat a Galei Laureatilor 2015, seara incununata de nesfarsite ovatii, Mariana Nicolesco, sufletul evenimentelor, Artist UNESCO pentru Pace, amintea crezul sau: Nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decat cantul si sublinia ca - laureat sau nu - fiecare participant la evenimentele Darclee este invingator in masura in care s-a depasit pe sine.


Legenda foto:

In jurul Marianei Nicolesco, laureatii Marelui Premiu Darclee 2015, tenorii Adrian Dumitru si Ioan Hotea
Luni, 10 August 2015, ora 15:55
Sursa: Ziare.com
Cele mai citite stiri
Politistii din Braila sunt in alerta. O fata de 12 ani a fost data in urmarire internationala dupa ce a disparut de la domiciliu
O femeie de 37 de ani, din Braila, a anuntat marti, 7 iulie, disparitia fiicei sale de 12 ani, ...
Un batran si-a ucis cu sadism fostul ginere. "N-am niciun regret. Cand o batea pe fata mea, lui ii parea rau?"
Un barbat de 76 de ani a fost trimis in judecata pentru omor calificat prin cruzimi pentru ca si-a ...
S-a simplificat procedura pentru rezervarea locurilor de parcare din municipiul Braila
* pentru evitarea clasicelor deplasari la ghiseu, totul se face in prezent exclusiv on-line, ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor