Principalele masuri ale programului lui Mario Monti

Luni, 24 Decembrie 2012, ora 15:35
1700 citiri
Principalele masuri ale programului lui Mario Monti

Ocuparea fortei de munca, justitie, crestere, fiscalitate, Europa, frauda fiscala - acestea sunt marile teme abordate de Mario Monti in programul sau publicat duminica si intitulat "A schimba Italia, a reforma Europa, un program pentru un angajament comun".

Acest program de 25 de pagini vizeaza prelungirea rezultatelor obtinute pe parcursul celor 13 luni ale guvernului Monti.

Europa este una din axele majore ale programului. Scopul este de a continua munca deja intreprinsa, atat in planul cresterii cat si al intaririi instrumentelor pentru stabilizarea pietei titlurilor de stat. Monti sustine ca trebuie construita "o Europa mai integrata si mai solidara, impotriva tuturor populismelor".

In materie de ocupare a fortei de munca, Monti pledeaza pentru modernizarea si simplificarea drastica a pietei fortei de munca, depasirea dualismului dintre lucratorii protejati si cei neprotejati. Totodata, preconizeaza lansarea unui program pentru ocuparea fortei de munca pentru tineri, cu stimulente la angajarea celor cu varsta sub 30 de ani.

In ceea ce priveste cresterea, premierul demisionar doreste liberalizarea comertului si a serviciilor. In plus, cresterea economica nu poate fi obtinuta recurgand la datoria publica, ci dimpotriva, trebuie sa existe "finante sanatoase", ceea ce inseamna sa se atinga echilibrul bugetar in 2013 si sa se reduca datoria publica cu 5% cu incepere din 2015.

In materie de fiscalitate, programul sustine ca impozitul funciar pe resedinta principala, restabilit de guvernul Monti si foarte nepopular, poate fi revizuit, dar nu abolit. Solutia privilegiata este de reducere a cheltuielilor publice si aceasta de o maniera mult mai ferma decat pana in prezent. Ecuatia consta in a reduce cheltuielile dar si in a impozita marile averi si produsele de lux pentru a reduce povara fiscala, in principal in beneficiul intreprinderilor si al muncii.

Legat de frauda fiscala, Monti afirma: "Nu-mi plac impozitele, dar le consider o datorie legitima a cetatenilor". El apreciaza drept vatamator "limbajul folosit atunci cand se afirma ca se baga mana in buzunarele italienilor. Adevarul este ca unii cetateni italieni baga mana in buzunarele altor cetateni italieni". Programul prevede "toleranta zero fata de coruptie, frauda fiscala si economie subterana".

In ceea ce priveste intreprinderile, programul subliniaza ca trebuie sa creasca nivelul investitiilor straine in Italia, pana la media europeana.

Referitor la costurile politicii, Monti recunoaste ca guvernul sau a dus cu bine pana la capat "mult mai putin din ceea ce a dorit", in primul rand reducerea numarului de departamente. "A existat o puternica rezistenta", afirma el. Pentru Monti, "costul cel mai important al politicii consta in deciziile neluate". Premierul demisionar propune o reducere drastica a finantarilor publice ale partidelor politice si grupurilor parlamentare.

In materie de justitie, programul pledeaza pentru sfarsitul legilor ad personam, lege privind conflictul de interese, lege privind interceptarea convorbirilor telefonice.

La capitolul saracie, Monti propune un venit minim subordonat urmarii unor cursuri de formare si de insertie profesionala.

Mario Monti a demisionat vineri, dupa adoptarea bugetului, asa cum anuntase, dupa ce-a pierdut sprijinul partidului lui Berlusconi. Dupa demisia lui Monti, presedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a dizolvat sambata parlamentul, iar guvernul in exercitiu a anuntat in aceeasi seara ca alegerile legislative anticipate se vor desfasura pe parcursul a doua zile, pe 24 si 25 februarie 2013.

Intr-o conferinta de presa tinuta duminica, premierul in exercitiu, Mario Monti, a afirmat ca nu va candida la alegeri, dar, daca partidele politice care-i sustin agenda anticriza ii vor cere sa conduca guvernul viitor, atunci va lua in considerare aceasta oferta.

Citeste si:
Trecutul palpitant al ministrului Agriculturii, cercetat de DNA. De la ofițer „Doi și-un sfert”, la viceprimar al Caracalului, în prezent doctorand
Trecutul palpitant al ministrului Agriculturii, cercetat de DNA. De la ofițer „Doi și-un sfert”, la viceprimar al Caracalului, în prezent doctorand
Adrian Chesnoiu, fostul ministru al Agriculturii, acuzat de DNA de abuz în serviciu, a lucrat la „Doi și-un sfert”. Informația nu apare în CV-ul ministrului Agriculturii însă acesta...
Adrian Chesnoiu află marți dacă rămâne fără imunitate. Camera Deputaţilor votează cererea DNA
Adrian Chesnoiu află marți dacă rămâne fără imunitate. Camera Deputaţilor votează cererea DNA
Camera Deputaţilor dezbate şi votează marţi, 28 iunie, cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de ridicare a imunităţii deputatului Adrian Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii....