Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Când e momentul potrivit să ceri o mărire de salariu. Secrete dezvăluite de specialiști

Duminica, 17 Iulie 2022, ora 22:10
8573 citiri
Când e momentul potrivit să ceri o mărire de salariu. Secrete dezvăluite de specialiști
Un sondaj recent a arătat că pentru 50,4% dintre români, banii din salariu nu ajung până la sfârșitul lunii FOTO Pixabay

În timp ce inflația a depășit 15%, românii au puterea de cumpărare din ce în ce mai scăzută. Iar din salarii le rămân din ce în ce mai puțini bani, având în vedere scumpirile din ultima perioadă.

Un sondaj recent a arătat că pentru 50,4% dintre români, banii din salariu nu ajung până la sfârșitul lunii. Cei care vor să ceară o mărire de salariu trebuie să știe că scumpirile reprezintă un argument, spun specialiștii în resurse umane, dar trebuie să țină cont și de alte aspecte.

Sorina Faier, Managing Partner la o firmă de recrutare, a explicat pentru Ziare.com cum trebuie să procedeze un angajat care își dorește o mărire de salariu.

„Un angajat ar trebui să ceară o mărire de salariu după unul sau doi ani în companie, dacă a avut rezultate bune și nu i-a fost propus un plan de dezvoltate profesională sau o creștere de salariu. De asemenea, poate solicita o creștere dacă a fost promovat și nu i s-a modificat și salariul odată cu noile atribuții, dacă a crescut inflația foarte mult sau i s-au adăugat alte responsabilități în fișa postului.

Vechimea într-o companie contează atât pentru actualul angajator, pentru că ai oportunitatea de a învață cât mai mult și de a performa, cât și pentru viitorul angajator, care observa că nu ești un job hopper și dai dovadă de profesionalism și încredere. Nu poți să performezi la nivelul tău maxim dacă stai doar 6 luni într-o companie. În timpul acesta abia te acomodezi cu colegii, mediul de lucru și cultura companiei”, a declarat specialistul în resurse umane, Sorina Faier.

Ea le recomandă angajaților să nu se axeze pe „motive emoționale”.

„Pentru o mărite de salariu un angajat se poate adresa managerului său direct și trebuie să fie cât mai pragmatic, să-i prezinte realizările și rezultatele și perioada de când nu a mai avut o creștere salarială. Sfatul meu pentru angajați este să nu folosească motive personale sau emoționale ca argumente pentru o creștere de salariu pentru că nu sunt un factor care să convingă managerul. Accentul trebuie pus pe rezultatele obținute și pe argumente concrete legate de job”, a adăugat specialistul.

O altă variantă pentru cei care vor să-și mărească veniturile o reprezintă orele suplimentare.

„Piața muncii este în momentul acesta destul de dezechilibrată din cauza incertitudinii, provocărilor legate de lipsa forței de muncă, inflației mari și scumpirilor. Angajații cu salarii mici doresc mai degrabă să lucreze peste program atâta timp cât sunt bine plătiți decât să caute un al doilea job. Dar se reorientează și către o altă companie dacă le oferă un salariu mai mare și stabilitate.

Înainte de hotărî dacă să facă o schimbare, eu sfătuiesc angajații să vorbească cu managerul direct deoarece o comunicare deschisă și transparentă poate rezolva multe probleme legate atât de salariu, cât și de promovare sau flexibilitatea programului”, a adăugat Sorina Faier.

Cele mai bine plătite joburi și căutate sunt cele din IT și, în general, job-urile de top din FMCG, retail, farma, agribusiness. De asemenea, sunt căutate și bine plătite posturile de ingineri și medici, spune experta în HR.

Românii și banii

Un procent de 66,5% dintre români declară că nu au niciun fel de economii. Dintre cei care au reușit să pună bani de-o parte, cei mai mulți (77,6%) au economii de-o viață sub 10.000 de euro, rezultă dintr-un sondaj realizat, recent, de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.

La polul opus, economii de peste 20.000 de euro reușesc să aibă doar 9,8% dintre respondenți. La întrebarea ce sumă de bani reușesc să economisească în fiecare lună, 52,8% dintre cei chestionați afirmă că nu reușesc să pună bani deoparte, 21,8% economisesc sub 300 lei, 13,6% între 300 de lei și 600 de lei, 5,8% între 600 de lei și 1.000 de lei. Doar 6% reușesc să economisească lunar sume peste 1.000 de lei.

Cash-ul este metoda preferată atunci când vine vorba de modul de păstrare a economiilor

49,7% dintre respondenți economisesc în numerar, în lei. Urmează conturile curente, preferate de 20,3% dintre respondenți.

11,95% preferă economisirea cash în valută (euro/dolari), peste ponderea celor care operează pentru depozite bancare - 11,25%.

Doar 4,9% dintre respondenți își plasează fondurile în acțiuni și fonduri de investiții. Deși este un domeniu relativ nou, 1,9% dintre respondenți au investit în criptomonede.

Românii declară că nu dispun de rezerve financiare pentru situaţii neprevăzute

În cazul în care ar apărea cheltuieli urgente de genul reparațiilor la mașină sau a instalațiilor din casă, 55,4% dintre români declară că nu dispun de rezerve financiare.

În ceea ce privește fondul pentru situații neprevăzute, recomandată să acopere cheltuielile și ratele pe 3 luni, 71,7% dintre respondenți susțin că nu dispun de astfel de resurse și doar 28,3% și-au constituit un astfel de fond.

La întrebarea dacă au obiceiul să își urmărească lunar bugetul de venituri și cheltuieli, 63,6% spun că fac acest lucru în fiecare lună, 17,1% spun că fac acest lucru doar în unele luni, iar 19,3% își urmăresc bugetul rareori sau niciodată.

Pentru 50,4% dintre respondenți, banii din salariu nu ajung până la sfârșitul lunii, iar 41,9% din cei chestionați sunt nevoiți să renunțe la cheltuieli opționale cum ar fi ieșirile la restaurant și cumpărăturile la mall. 22,2% spun că fac cumpărături din impuls și de aceea nu reușesc să pună bani deoparte.

42% dintre respondenți spun că au deja credite în derulare, cei mai mulți (peste două treimi) plătesc rate pentru credite de nevoi personale. Puțin peste 30% dintre îndatorați au contractat împrumuturi pentru locuințe.

Gradul de îndatorare este sub 25% pentru cei mai mulți dintre respondenți (59,6%), iar la polul opus – 11,6% dintre cei cu credite sunt supraîndatorați, cu grade de îndatorare peste 50%.

Sondajul privind situația financiară a românilor a fost realizat pe un eșantion de aproape 1.400 de respondenți din toată țara, reprezentativ pentru utilizatorii de internet.

60,3% dintre respondenți sunt salariați, 44,2% au declarat venituri între 2.500 lei și 5.000 de lei, iar aproape jumătate – 46,9% - sub 2.500 de lei lunar, 38,1% dintre cei chestionați au vârsta cuprinsă între 25 și 40 de ani, 36% au studii superioare și puțin peste 13% studii postuniversitare.

Horoscop zilnic. Joi, 25 aprilie. Zodia care va câștiga niște bani
Horoscop zilnic. Joi, 25 aprilie. Zodia care va câștiga niște bani
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: Va trebui să...
Despăgubiri de milioane de dolari pentru victimele medicului Nassar
Despăgubiri de milioane de dolari pentru victimele medicului Nassar
Departamentul american de Justiţie a ajuns la un acord pentru plata a 138,7 milioane de dolari în procesul civil cu sutele de victime ale fostului medic al Federaţiei americane de gimnastică,...
#marire salariu, #salarii, #bani, #angajati, #angajatori , #stiri sociale