Ce sfaturi au experții pentru a solicita o mărire de salariu. Lucrurile de care trebuie să ții cont: ”O atitudine de aliat, nu de dușman”

Vineri, 13 Decembrie 2024, ora 03:42
2746 citiri
Ce sfaturi au experții pentru a solicita o mărire de salariu. Lucrurile de care trebuie să ții cont: ”O atitudine de aliat, nu de dușman”
Specialiștii în resurse umane au oferit sfaturi angajaților legate de cum să ceară salarii mai mari. FOTO: iStock

Mulți dintre angajații români sunt nemulțumiți de salarii și vor să caute noi locuri de muncă mult mai bine plătite, potrivit unui sondaj realizat anul acesta. De multe ori însă, aceștia fie se tem de o discuție cu șefii lor, fie nu știu care este momentul oportun pentru o negociere. Experții din domeniu au explicat când și cum ar trebui să ne arătăm rezultatele, dar și cum să procedăm în fața unui refuz.

Conform celui mai recent sondaj realizat de eJobs.ro şi Up România, 34% dintre angajați exprimă nemulţumiri în legătură cu jobul lor actual, în timp ce 7% se declară foarte nemulţumiţi. Mai mult, 43,9% spun că o contraofertă salarială i-ar putea face să se întoarcă din drum, iar 12,7% s-ar răzgândi dacă angajatorul actual le-ar oferi un pachet de beneficii mai generos.

Experții din domeniul recrutării recomandă ca, înainte de a face acest pas, angajații să se documenteze foarte bine și să vină cu informații concrete în fața șefului lor, astfel încât totul să fie cât mai transparent și credibil.

”Negocierea unei măriri de salariu necesită pregătire, documentare, o abordare strategică și o comunicare clară. Poți începe cu a cerceta salariile pentru poziția ta, în industria și regiunea în care lucrezi. Poți folosi platforme precum Glassdoor sau Payscale. Pe urmă identifică realizările tale, proiectele finalizate cu succes, economiile generate pentru companie sau alte beneficii măsurabile aduse. Oricât de bine "ne-am vinde" verbal, rezultatele noastre sunt cele care contează”, a declarat Corina Neagu, specialist HR, pentru Ziare.com.

Tot aceasta a spus că o întâlnire ar trebui planificată într-o perioadă mai relaxată pentru manager și după realizări ceva mai semnificative. Managerul ar trebui anunțat din timp asupra discuției legate de performanța și posibilele ajustări salariale, astfel încât să i se dea timp să se pregătească.

”Poți începe prin a-ți exprima recunoștința pentru oportunitățile de creștere din cadrul companiei și prin a sublinia cât de mult îți place să contribui la succesul echipei. Vorbește despre realizările tale și modul în care acestea au avut impact asupra obiectivelor companiei. Susține-ți argumentele cu date și exemple concrete. Întreabă ce poți face pentru a-ți crește șansele de a obține mărirea dorită în viitor”, a adăugat specialista.

Angajatorul trebuie să fie conștient de performanțele angajaților

Importantă este și cercetarea de piață, deoarece companiile pot face oferte salariale diferite, chiar dacă obiectul de activitate este același. Chiar și așa, dacă angajații nu primesc banii în plus doriți, ei pot accepta sau propune alte beneficii, precum un abonament medical, bonuri de masă, bonuri cadou sau abonamente pe care firma le poate cumpăra. Timpul este și el foarte important, deci pot cere mai multe ore libere sau mai multe zile de concediu.

”Totul trebuie legat de performanță și de productivitate, adică angajatorul vrea să vadă cât de conștient e omul că este plătit în funcție de contribuția pe care o are și de valoarea pe care o aduce echipei și organizației. Ca să poată să-și facă o idee despre care e valoarea lor în piață, îi sfătuiesc să iasă din când în când în piața muncii și să candideze pe posturi identice cu cele pe care le ocupă, la alte companii. Apoi le pot spune angajatorilor că au primit o oferă cu suma respectivă, iar așa pot avea un punct de reper pe care îl pot folosi în negociere și așa arată angajatorului că îi e loial. E posibil ca angajatorii să nu poată să ofere o majorare salarială la nivelul așteptat de angajat, însă, pe lângă salariu, oamenii pot să primească o serie de alte beneficii. Dacă angajatorul nu poate să le dea bani, măcar să le ofere timp pe care oamenii pot să-l folosească în beneficiul propriu, ori să aibă un al doilea angajament cu jumătate de normă în altă parte sau un angajament ocazional”, a declarat Doru Șupeală, consultant HR, pentru Ziare.com.

De asemenea, acesta explică că negocierea nu ar trebui văzută ca pe ceva nefiresc, ci mai degrabă ca fiind un parteneriat, din care are atât el are de câștigat, cât și angajatorul său.

”Cred că ea trebuie abordată win-win (n. r câștig), ”uite ce câștigă firma dacă eu câștig mai mul. Vreau să ajut compania să aibă o performanță mai bună, și în direcția asta uite ce pot eu să fac. E vorba de o mentalitate de partener, de aliat, nu de dușman. Noi, în general, în mod greșit vedem o discuție între doi adversari și, de fapt, negocierea ar trebui să fie între parteneri care se gândesc împreună la cum să-și îmbunătățească relația, contribuind ambele părți la lucrul acesta. Cei mai mulți văd jocul acesta ca pe un joc cu sumă 0”, adaugă expertul.

Ce trebuie să facă angajații în fața unui refuz de mărire salarială

S-ar putea ca, de multe ori, oamenii să se afle în fața unui refuz, însă specialiștii în resurse umane au explicat că acesta poate fi de mai multe feluri. Desigur, în unele privințe ei trebuie să înțeleagă și contextul în care se află compania, fiindcă pot exista perioade mai bune, dar și perioade mai nefaste, importantă fiind gestionarea situației.

”Trebuie să existe un motiv pentru care sunt refuzați și trebuie să fie un termen pentru care sunt refuzați. Dacă răspunsul este categoric nu, atunci relația cu angajatorul se poate strica. Dacă răspunsul este mai nuanțat și spune ”în momentul acesta nu pot, dar uite ce pot face”, această propunere practic îți dă ceea ce vrei, dar într-un termen cumva în etape. Contează mult cum e refuzul. Oamenii trebuie să țină cont că suntem într-o perioadă de dificultate economică și mulți angajatori nu scot posturi noi, ba, din contră, fac concedieri multe. Dacă te duci în altă parte și ești ultimul venit, s-ar putea să fii primul plecat. Deci nu e o perioadă foarte bună să-ți schimbi angajatorul și mai degrabă este bine să-ți îmbunătățești relația actuală cu angajatorul, nu neapărat punându-te în genunchi ci dezvoltând o relație de încredere reciprocă”, menționează Doru Șupeală.

Legat de momentul perfect în care ar trebui să se ceară o mărire salarială, acesta poate diferi în funcție de companie, de situația economiei, fie de expertiza omului. În unele situații, angajatorii oferă anual măriri salariale, trimestrial sau la 6 luni. Experții precizează însă că cel mai corect ar fi ca munca să fie răsplătită în mod continuu, în momentul în care rezultatele apar și respectivul angajat a făcut performanță, deoarece s-ar putea ca, în timp, managerul să uite.

”Eu mizez pe o relație continuă de evaluare, deoarece cea anuală pune o tensiune inutilă asupra omului și asupra firmei. De asemenea, ea nu e mereu obiectivă, pentru că e foarte posibil ca omul acela să fi progresat în primele luni de la negociere și în ultimele 9 luni să facă performanță constantă, iar ca șef nu-ți mai aduci aminte. În momentul în care omul performează, șeful să ia atitudine și să mărească salariul sau să acorde niște prime. E importantă și aprecierea verbală, dar sunt foarte puțini șefi care acționează în această direcție. Ar trebuie să existe mai multă flexibilitate. Contează mult și contextul firmei, și situația din economie”, a spus consultantul.

În cele din urmă, el a spus că sunt și domenii în care se vorbește de scăderea salariilor în acest moment, unul dintre ele fiind IT-ul. În acest context, mulți încearcă să accepte situația așa cum este, primind în schimb o micșorare a timpului de lucru sau alte beneficii în locul unei creșteri de salariu.

”Trecem printr-o perioadă care este de dificultate mare, iar oamenii simt asta”, a conchis Doru Șupeală.

Călin Georgescu și-a luat concediu fără plată. Unde figurează cu cartea de muncă, drept angajat
Călin Georgescu și-a luat concediu fără plată. Unde figurează cu cartea de muncă, drept angajat
Călin Georgescu și-a luat concediu fără plată până în luna februarie a anului curent. Câștigătorul alegerilor prezidențiale, turul 1, este lector universitar la Universitatea din...
Cum va deschide Georgescu un canal navigabil în Rusia și cum vor veni germanii să se angajeze în România. Ce va face „din secunda zero” VIDEO
Cum va deschide Georgescu un canal navigabil în Rusia și cum vor veni germanii să se angajeze în România. Ce va face „din secunda zero” VIDEO
Călin Georgescu se laudă că va face un canal între Marea Neagră și Marea Caspică, dacă va deveni președintele României. De asemenea, fostul candidat susține că va deschide toate minele...
#marire salariu, #salariu minim, #salarii Romania , #salariu
  1. Încep reducerile de personal la o mare companie de stat. Angajații, invitați să-și scrie raportul
  2. Adrian Sîrbu și Miron Cozma, inculpați în Dosarul Mineriadei, chemați să dea explicații în fața procurorilor. Sunt acuzați de infracțiuni contra umanității
  3. Avioane rusești au încălcat spațiul aerian românesc / Două aeronave F-16 ridicate de la sol / Atacurile, filmate de localnici / Reacția MapN VIDEO
  4. Informații cutremurătoare în dosarul prostituatei românce găsite moarte în curtea unei firme de dezmembrări auto. Ce au descoperit anchetatorii, cine ar fi principalul suspect și cauza morții
  5. SUA se pregătesc de temperaturi de - 31 de grade. Vremea la învestirea lui Trump va fi cea mai rece din ultimele patru decenii
  6. Vremea se încălzește în mare parte din țară. Prognoza pe regiuni: Unde va fi cald și unde va ninge
  7. Când se va putea circula pe trei benzi pe București-Pitești. Care este cea mai optimistă varianță pentru una dintre cele mai aglomerate autostrăzi
  8. Se schimbă regulile în Parlamentul European. Cum vor fi eurodeputații forțați să nu absenteze
  9. Cum își pot face dreptate românii cu efecte adverse după administrarea serului COVID: „Curajul oamenilor a revenit”. Ce spun medicii
  10. Presiunea lui Trump crește pentru Putin: Ce condiții ar accepta Rusia și de ce, pentru a pune capăt războiului