Avalanșă de pomeni către bugetari. Trei noi zile libere în 2023 și majorare cu 50% a salariilor pentru cei care lucrează cu PNRR

Marti, 08 Noiembrie 2022, ora 22:37
105142 citiri
Avalanșă de pomeni către bugetari. Trei noi zile libere în 2023 și majorare cu 50% a salariilor pentru cei care lucrează cu PNRR
Ministrul Muncii Marius Budăi a găsit bani pentru bugetar, însă nu și pentru pensionari FOTO Facebook / Marius Budăi

În ciuda crizelor cu care se confruntă România, Ministerul Muncii condus de social-democratul Marius Budăi vrea să dea frâu liber a unor noi serii de avantaje pentru bugetari, respectiv trei zile libere în plus în 2023 și un spor de 50% la salariu pentru toți cei care lucrează cu PNRR. Același spor se va aplica și pentru primarii și președinții de Consilii Județene.

Un proiect de hotărâre de guvern inițiat de Ministerul Muncii a stabilit ca pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice, ziua de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 să fie libere. Acestea vor fi o „punte” între sărbătorile legale deja stabilite și weekend.

Pe lângă asta, un alt proiect de ordonanță de urgență elaborat de către același minister prevede „majorarea salariului de bază, soldei de funcție/salariului de funcție, indemnizației de încadrare cu până la 50%” pentru toți bugetarii care lucrează cu fonduri comunitare. Primarii, președinții de consilii județene, viceprimarii și și vicepreședinții consiliilor județene vor putea primi acest spor, conform proiectului.

„Anul 2022 este un an de importanță majoră pentru România în care se impune și realizarea unei reforme profunde și o eficientizare și o simplificare a sistemului de management a fondurilor europene având în vedere obiectivele pe care România și le-a asumat că le va atinge pentru perioada de programare 2021-2027. (...) Monitorizarea și implementarea PNRR implică alocarea de resursă umană și financiară, astfel încât acestea să fie eficientizate în regim de urgență, iar România să aibă majoritatea apelurilor de proiecte lansate în cel mai scurt timp”, motivează Executivul.

De notat că nici una dintre aceste măsuri nu este însoțită de un calcul al impactului bugetar. Cu toate astea, PSD și PNL se luptă în continuare asupra procentului de majorare a pensiilor, liberalii fiind pentru o creștere de 15%, în timp ce social-democrații, care dețin ministerul muncii și au propus creșterile salariale pentru bugetari, vor o majorare mai mică, spre 10%, motivând că nu mai sunt bani.

Propunera PNL

Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni, 7 noiembrie, că liberalii susţin creşterea pensiilor cu 15% dacă bugetul o va permite.

"Am discutat la nivelul partidului că trebuie să găsim acea soluţie prin care să acoperim creşterea inflaţiei. Creşterea inflaţiei în momentul de faţă este de peste 15%. Dacă bugetul ne va permite, propunerea PNL este de 15%", a spus Ciucă, după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat duminică, 6 noiembrie, că la nivel guvernamental se discută despre o majorare a pensiilor cu 10%, plus sprijinirea pensionarilor cu pensii mici şi a categoriilor vulnerabile, mai ales pe perioada iernii.

Propunerea PSD

Ministrul Muncii al PSD, Marius Budăi, a declarat că la nivel guvernamental se discută despre o majorare a pensiilor cu 10%, plus sprijinirea pensionarilor cu pensii mici şi a categoriilor vulnerabile mai ales pe perioada iernii.

„Noi, PSD, nu ne-am schimbat opțiunea. Am spus din august că se impune o majorare de cel puțin 10%. A prezentat și Marcel Ciolacu versiunea pentru o majorare de 15%, aici vorbim despre cei cu contributivitate. Vorbim despre o majorare de 10% și pentru iarnă să sprijinim categoriile vulnerabile.

Suntem în dezbateri, pe ultima sută de metri a bugetului pentru 2023. Trebuie ca aceste majorări să meargă cu alte măsuri, prețurile din energie, protejarea locurilor de muncă. Voi rămâne echilibrat și am să fac anunțul final prin intermediul liderilor coaliției. Suntem pe final cu construcția bugetului și când îl vom depune în primă lectură, în guvern, se va regăsi și suma de bani, cu majorarea punctului de pensiile și intențiile pentru perioada de iarnă”, a declarat Marius Budăi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#marius budai, #bani pensionari, #avantaje bugetari, #zile libere bugetari , #stiri Marius Budai