Cazul de coruptie al senatorului Isaila: Cine l-a denuntat si cum se negocia spaga in toaleta

Marti, 22 Aprilie 2014, ora 14:20
5743 citiri
Cazul de coruptie al senatorului Isaila: Cine l-a denuntat si cum se negocia spaga in toaleta

Senatorul PSD Marius Isaila a fost denuntat succesiv de colaboratorii sai, pe parcursul cercetarilor in dosarul in care e acuzat de trafic de influenta, procurorii constatand ca parlamentarul discuta in toalete si isi dezbraca interlocutorii pentru a verifica daca au aparatura de ascultare.

Conform referatului DNA, senatorul Isaila a fost denuntat pe parcursul cercetarilor de "intermediarul" Catalin Cristescu, pe care l-a folosit pentru a obtine aproximativ 200.000 de euro din trafic de influenta, dar si de "prietenul" si consilierul sau parlamentar, Stefan Cristian Ene.

Cei doi au colaborat cu procurorii DNA pentru a proba infractiunile in cazul senatorului PSD, Cristescu participand la organizarea flagrantului lui Ene si, la randul sau, Ene pentru a completa probleme de trafic de influenta si instigare la fals in inscrisuri.

Senator PSD, urmarit penal pentru trafic de influenta: Mita de 200.000 de euro (Video)

Cazul senatorului Marius Isaila se afla in atentia Comisiei juridice din Senat, care urmeaza sa propuna plenului o rezolutie pentru incuviintarea arestarii preventive sau respingerea solicitarii formulate de DNA.

Procurorii spun ca solicitarea de arestare preventiva a lui Isaila este justificata de faptul ca au fost constatate "repetabilitatea actelor infractionale, intinderea acestora in timp (2012-2014), modalitatea concreta de savarsire a infractiunilor - prin folosirea/interpunerea altor persoane care primeau sumele de bani pretinse urmare a traficarii influentei".

Discutii cu tematica infractionala in toaleta

De asemenea, au fost avute in vedere si modalitatea conspirata de a aborda discutiile cu tematica infractionala (in toalete, prin dezbracarea interlocutorului pentru a nu avea asupra sa aparatura de inregistrare, dialog in soapta insotit de gestica), precum si incercarile de a sterge urmele infractiunilor prin redactarea unor contracte false care sa creeze o alta aparenta decat realitatea primirii unor sume de bani.

DNA cere arestarea senatorului PSD Marius Isaila

De asemenea, DNA sustine ca Isaila a incercat sa afle date nedestinate publicitatii, despre posibile cercetari ce s-ar fi putut efectua fata de persoana sa de catre organele judiciare.

Procurorii precizeaza ca Marius Isaila a ocupat o serie de functii in sistemul public de finante, fiind director in Administratia Financiara sector 5, director adjunct al Directiei de Control din cadrul ANAF, sef serviciu in Ministerul de Finante, la Oficiul de Plati si Contracte PHARE, pentru ca din decembrie 2012 sa fie ales senator.

Ministerul Justitiei cere Senatului sa incuviinteze arestarea lui Isaila

Isaila a solicitat mita in calitate de sef serviciu in Ministerul Finantelor

In 2012, Isaila ar fi solicitat o mita de 200.000 de euro de la un om de afaceri pentru a interveni in solutionarea favorabila a controlului ANAF, el fiind la acel moment sef serviciu in Ministerul Finantelor.

Actualul senator PSD, alaturi de consilierul sau Stefan Cristian Ene, ar fi primit 180.000 de euro, in vreme ce un intermediar al mitei a obtinut 20.000 de euro din suma totala.

Intermediarul, Catalin Cristescu, era comisar in cadrul Garzii Financiare si reprezenta legatura cu omul de afaceri Lucian Timofanovici, detinator al firmei SC Dave Research SRL.

Ca urmare a faptului ca situatia controlului ANAF la firma omului de afaceri nu fusese rezolvata, dar si sub pretextul ca de fapt ar fi fost vorba de o noua verificare asupra firmei, lui Timofanovici i s-a solicitat o noua suma, de 150.000 de euro.

In iulie 2012, omul de afaceri realizeaza un denunt la DNA, in care pune la dispozitie inclusiv o serie de inregistrari ambientale in sustinerea demersului.

Ulterior, procurorii au dispus interceptarea comunicarilor dintre Timofanovici si Cristescu, intermediarul folosit de Isaila si Ene, in cursul carora s-au confirmat plata mitei de 200.000 de euro, precum si solicitarea facuta pentru o noua suma, de 150.000 de euro.

Supravegherea intalnirilor dintre cei doi a fost realizata inclusiv prin mijloace audio-video, cu scopul pregatirii unui flagrant, insa in cele din urma demersul a esuat ca urmare a unei scurgeri de informatii din cadrul DNA.

Cristescu a decis sa colaboreze cu DNA dupa inceperea urmaririi penale

Intermediarul Catalin Cristescu este pus sub invinuire, iar dupa aplicarea sechestrului si inceperea urmaririi penale acesta se decide sa colaboreze cu procurorii.

El ofera declaratii care confirma infractiunile suspectate de procurori cu privire la intermedierea realizata de acesta in scopul solutionarii favorabile a controlului ANAF pentru firma lui Timofanovici.

Ulterior, procurorii reusesc cu ajutorul lui Cristescu sa realizeze un flagrant, in martie 2014, in care Stefan Cristian Ene primeste suma de 20.000 de euro cu scopul ca senatorul PSD Marius Isaila sa-i faciliteze castigarea concursului pentru un post in Directia Generala Antifrauda Fiscala.

Prins in flagrant, si Ene a fost de acord sa colaboreze cu procurorii

Urmare a acestui flagrant, Ene decide sa colaboreze cu procurorii si confirma infractiunile in care au fost implicati atat el, cat si senatorul Isaila.

De asemenea, consilierul lui Isaila participa la operatiuni de supraveghere in calitate de colaborator al DNA, redactand la solicitarea senatorului un contract de imprumut prin care Ene sa stearga urmele mitei de 20.000 de euro primita de la Cristescu.

Astfel, procurorii probeaza infractiunea de instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata.

In argumentatia procurorilor pentru incuviintarea solicitarii de arestare preventiva a lui Isaila, se precizeaza ca activitatile infractionale ale acestuia "releva un grad de pericol social ridicat, care este apt a determina in randul opiniei publice o reactie negativa - in contextul actual al diminuarii increderii populatiei in institutiile bazale ale statului roman".

DNA sustine ca activitatea acestuia mai arata un grad ridicat de pericol, dar si riscul ca Isaila sa poata influenta negativ persoanele care au depus/depun marturie in dosarul de urmarire penala.

In cazul in care Senatul nu ar accepta solicitarea de arestare preventiva a senatorului PSD, spun procurorii, acest lucru ar avea un impact negativ cu consecinta directa in scaderea increderii in Parlament si autoritatile publice.

Astfel, s-ar induce "treptat in constientul colectiv ideea ca persoanele cu functii importante, care comit ilegalitati, scapa de rigoarea si aplicarea legilor si a masurilor coercitive corespunzatoare gradului de pericol social al faptelor savarsite de respectiva persoana".

Comisia juridica are ca termen data de 29 aprilie pentru depunerea raportului in cazul lui Marius Isaila.

Adevăratele motive din spatele candidaturii lui Ludovic Orban. Ciucă, atacat pe toate
fronturile. „E la îndemână muniția”
Adevăratele motive din spatele candidaturii lui Ludovic Orban. Ciucă, atacat pe toate fronturile. „E la îndemână muniția”
Nicolae Ciucă, candidatul PNL la alegerile prezidențiale, este unul dintre cei mai atacați prezidențiabili, iar în contextul în care liderul liberalilor nu are o situație foarte bună în...
Marile controverse din jurul candidaților la alegerile prezidențiale. De la acuzații de plagiat la spionaj și legături cu Rusia
Marile controverse din jurul candidaților la alegerile prezidențiale. De la acuzații de plagiat la spionaj și legături cu Rusia
Unii dintre candidații anunțați pentru fotoliul de la Cotroceni au fost „actorii principali” ai unor situații controversate. Printre cei mai cunoscuți, cu un trecut „bogat” în...
#Marius Isaila denuntat DNA, #senator Isaila trafic influenta , #DNA
  1. Adevăratele motive din spatele candidaturii lui Ludovic Orban. Ciucă, atacat pe toate fronturile. „E la îndemână muniția”
  2. Marile controverse din jurul candidaților la alegerile prezidențiale. De la acuzații de plagiat la spionaj și legături cu Rusia
  3. Liberalii care l-au trădat pe Ciucă. Deranjat de ieșirile unei „bombe sexy”, generalul a ordonat excluderea soțului de pe listele de la parlamentare
  4. Prima reacție a universității care a constatat plagiatul lui Ponta: „Nu e nici primul, nici ultimul politician hoț"
  5. Cum se poate vota prin corespondență. Termenul limită pentru înregistrare
  6. Fostul judecător Cristi Dănileț, după ce Victor Ponta a primit înapoi titlul de doctor. „Plagiatorul va pierde din nou”. Procedura juridică explicată pas cu pas
  7. Rareș Mănescu nu mai are legătură cu activitatea de susținere a lui Mircea Geoană: ”De 5 luni nu mai are nicio responsabilitate în cadrul campaniei”
  8. Rețelele sociale, luate cu asalt de candidații la prezidențiale. Suma uriașă cheltuită pe reclame doar într-o săptămână de Geoană, Ciucă, Simion, Ciolacu și Lasconi
  9. Geoană ia apărarea nevăzătorilor: Guvernanții nu fac destul ca nevăzătorii să aibă o „viață demnă”
  10. Ponta a primit înapoi titlul de doctor în Drept. Decizia instanței este definitivă