Actorul Marius Manole a afirmat, în urma recentului scandal în care este implicat Teatrul Naţional Bucureşti, că nu-l mai interesează lumea teatrală din România, subliniind pe Facebook că i se pare „absurd” felul în care „se concertează înlăturarea acestui director (Mircea Rusu, n.r) care nu a apucat să facă vreun fel de greşeală în ceea ce priveşte activitatea artistică”.
În legătură cu ceea ce s-a întâmplat duminică, în Sala Mare a TNB, atunci când la o conferinţă susţinută de Dan Puric a fost distribuit un „ziar antisemit”, el s-a întrebat „de ce directorul, care era de faţă, nu a fost curios să vadă ce citeşte o sală de 500 de locuri”.
„Faptul că directorul teatrului nu vrea să se implice în activităţile civice, pe care o parte din trupă i le cere, nu cred că trebuie să atârne la judecata prestaţiei lui ca director. Nu cred că intră în fişa postului. Faptul că Dan Puric (cu al cărui discurs nu sunt de acord) a fost lăsat să vorbească de ziua teatrului, da, poate fi o greşeală. Din câte ştiu Mircea Rusu i-a cerut ca niciun moment să nu vorbescă despre altceva decât despre teatru. Ceea ce a făcut. Bine sau rău, nu ştiu, n-am fost acolo, nu pot judeca.
Cum au ajuns ziarele acelea pe scaune, cum au intrat în teatru, cine le-a pus, asta urmează să stabilească ancheta care a început azi la iniţiativa ministrului. Faptul că ministrul nu a luat decizia sa-l demită pe Mircea Rusu mi se pare foarte corect. Punem cazul în care eu care vreau să-i fac un rău directorului intru în teatru şi pun foile alea pe scaun. E posibil? E.
Încerc sa fac ce pot mai bine pe scenă. Totuşi mi se pare absurd felul în care se concertează înlăturarea acestui director care nu a apucat să facă vreun fel de greşeală în ceea ce priveşte activitatea artistică. Dimpotrivă”, a scris Marius Manole, actor de 20 de ani al TNB, subliniind că şi-a asumat scandalul cu fostul director Ion Caramitru, „care, între noi fie vorba, era mult mai puternic decât actualul director interimar”.
Actorul s-a arătat uimit de faptul că în TNB se lucrează la „capacitate maximă”. „Eu credeam că un director de teatru trebuie să aibă grijă ca pe timpul mandatului său să se lucreze, să se monteze spectacole, actorii teatrului să îşi facă meseria. În acest moment, în Naţional se repetă 6 spectacole şi urmează să intre în repetiţii încă 3. Aproape toţi actorii teatrului sunt prinşi in distribuţiile astea. De când sunt în teatru nu s-a mai întâmplat asta. E prima oară când vin la repetiţii şi mă întâlnesc pe holurile teatrului cu colegi pe care nu i-am văzut de ani de zile. Au şi ei repetiţii. Bugetul e mult mai mic ca în alţi ani. Şi totuşi e prima dată după ani buni când în teatru se lucrează la capacitate maximă”, a mai scris el.
Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a trimis Corpul de control la Teatrul Naţional Bucureşti.