Ce îi cere Slovacia olandezului Mark Rutte ca să-i susțină candidatura la șefia NATO

Marti, 18 Iunie 2024, ora 15:42
1790 citiri
Ce îi cere Slovacia olandezului Mark Rutte ca să-i susțină candidatura la șefia NATO
Mark Rutte, prim-ministru în exerciţiu al Olandei Foto: X/NEXTA

Slovacia va sprijini candidatura premierului interimar olandez Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO, a anunţat marţi, 18 iunie, noul preşedinte slovac Peter Pellegrini, după un summit european extraordinar, transmit agenţiile TASR şi Reuters.

În schimbul acestei susţineri, Slovacia doreşte sprijin din partea Olandei pentru a-şi asigura apărarea antiaeriană, după ce guvernul care a precedat actualului executiv condus de Robert Fico a donat Ucrainei singurul sistem antiaerian S-300 de care dispunea Slovacia, iar statele aliate şi-au retras bateriile Patriot amplasate temporar în această ţară.

Pellegrini a menţionat că Slovacia şi-ar fi dorit un secretar general al NATO mai apropiat "geografic" de Europa Centrală şi de Est, precum preşedintele român Klaus Iohannis, care de asemenea candidează, dar, "în urma consultărilor cu ambii candidaţi şi după consultarea premierului Robert Fico şi a guvernului slovac, Slovacia îşi poate imagina să-l susţină pe premierul Mark Rutte" pentru a fi ales secretar general al NATO.

Preşedintele slovac a insistat asupra faptului că această susţinere este însoţită de solicitarea ca Mark Rutte să facă, din poziţia de secretar general al NATO, demersurile pentru asigurarea protejării spaţiului aerian al Slovaciei.

"Slovacia nu mai are astăzi niciun sistem de apărare antiaeriană, de acea am discutat cu Rutte despre situaţia în care, dacă este ales secretar general al Alianţei, să facă eforturile pentru asigurarea protecţiei şi apărării spaţiului aerian al Slovaciei - cel puţin până când Slovacia va putea să-şi asigure cu capacităţi proprii protejarea spaţiului aerian. Rutte şi-a exprimat disponibilitatea de a soluţiona această problemă în viitor", a explicat preşedintele Peter Pellegrini.

"Vom solicita NATO să găsească undeva în statele membre un sistem antiaerian" care să poată fi amplasat în Slovacia până când această ţară va dispune de propriul sistem, a completat preşedintele slovac.

El a mai precizat că i-a cerut lui Rutte să aibă în vedere principiul geografic în ocuparea posturilor la nivelurile inferioare celui de secretar general al NATO.

Premierul olandez a avut luni, 17 iunie, o discuţie la Bruxelles şi cu premierul ungar Viktor Orban, care până în prezent a refuzat să-l susţină pentru postul de secretar general al NATO, după ce Rutte a declarat în urmă cu trei ani că Ungaria trebuie să fie "pusă în genunchi", şi această ţară ''nu mai are ce să caute în Uniunea Europeană'', după ce Ungaria a adoptat o lege de protecţie a minorilor care interzice în şcoli materialele despre homosexualitate.

Potrivit presei olandeze citate de Reuters, în urma discuţiei de luni Viktor Orban şi-ar fi ridicat obiecţiile faţă de candidatura lui Rutte şi nu i-a mai cerut acestuia să prezinte scuze pentru declaraţia din 2021.

Dacă relatările presei olandeze se confirmă, Rutte ar mai avea nevoie doar de sprijinul României pentru a obţine consensul asupra numirii sale în postul de secretar general al NATO.

De ce scade producția mondială de bere. „Efectele războiului”
De ce scade producția mondială de bere. „Efectele războiului”
Producţia mondială de bere a scăzut anul trecut cu aproape 1,7 miliarde litri, până la 188 miliarde litri, un declin anual de 0,9%, a anunţat marţi, 16 iulie, cel mai mare trader mondial de...
Războiul din Ucraina a dus la un exod masiv al rușilor. Țările în care s-au refugiat sute de mii de oameni
Războiul din Ucraina a dus la un exod masiv al rușilor. Țările în care s-au refugiat sute de mii de oameni
Războiul din Ucraina a determinat un exod masiv al rușilor din propria țară de teama încorporărilor, dar și din cauza reprimării celor care au vorbit împotriva guvernului și a lui Putin....
#Mark Rutte, #sefia NATO, #slovacia, #sistem antiaerian, #razboi Ucraina, #conducere nato , #stiri externe
  1. Submarinele nucleare americane ies la suprafață în curtea din spate a Chinei
  2. Pericolul care pândește în Marea Neagră. Avertismentul autorităților FOTO
  3. Accident tragic, după ce un autocar s-a răsturnat. 17 pasageri au murit, iar alţi 34 au fost grav răniţi
  4. Cât de eficientă este strategia statelor europene de a boicota președinția Ungariei și cum se poate întoarce împotriva UE un succes al lui Trump
  5. Copil accidentat grav pe un traseu de mountain-bike din staţiunea Azuga. A fost dus de urgență cu elicopterul la spital
  6. Regele Charles a înnobilat o capră. Ce are atât de special animalul și cu ce a fost spălat înainte de întâlnirea cu Majestatea Sa
  7. Scandal în Țara Galilor. Premierul a demisionat. Ce acuzații i se aduc după patru luni de la alegeri
  8. Canicula face prăpăd și-n Grecia. Ce a interzis guvernul elen să se facă în aer liber
  9. Rusia nu iartă pe nimeni. Ce a pățit un avocat celebru după ce l-a criticat pe Putin
  10. Furtuna de "urgență gravă" a făcut ravagii în București. Vijelia a lăsat în urmă zeci de copaci și stâlpi de iluminat doborâți FOTO