Marko Bela, declaratie surprinzatoare in presa ungara: "Transilvania nu poate sa revina Ungariei, deoarece romanii sunt in majoritate de mult"
Marko Bela / stiri Marko Bela
Marko Bela a oferit un interviu portalului maghiar www.24.hu, tradus in limba romana si publicat de G4media, in care a venit cu cateva raspunsuri, nu neaparat pe placul vecinilor de la Vest. Printre subiectele vesnic sensibile s-a aflat situatia din Transilvania, iar raspunsul fostului lider, atunci cand a fost intrebat daca se mai asteapta ca ...
Marko Bela nu va vota la referendum: Probabil urmeaza o initiativa despre avort, apoi religia de stat, pedeapsa cu moartea
Joi, 04 Octombrie 2018, ora 15:56 - Marko Bela nu va vota la referendum: Probabil urmeaza o initiativa despre avort, apoi religia de stat, pedeapsa cu moartea
Marko Bela / UDMR
Fostul presedinte al UDMR Marko Bela a publicat, joi, un text in care prezinta motivele pentru care nu va participa la referendumul pentru redefinirea familiei in Constitutie, organizat in acest...
Marko Bela: Ceea ce se intampla azi in Romania este esecul politicii barbatesti
Sambata, 21 Noiembrie 2015, ora 13:30 - Marko Bela: Ceea ce se intampla azi in Romania este esecul politicii barbatesti
Marko Bela / UDMR
Senatorul Marko Bela a declarat, sambata, la cel de-al III-lea Congres al delegatilor Organizatiei de Femei din UDMR, organizat la Targu Mures, ca ceea ce se intampla astazi in Romania reprezinta...
Marko Bela: Unii politicieni nu pot fi reformati si nu avem nevoie de ei
Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 23:08 - Marko Bela: Unii politicieni nu pot fi reformati si nu avem nevoie de ei
Marko Bela / UDMR
Senatorul UDMR Marko Bela a declarat presei, joi seara, la Targu Mures, ca foarte multi politicieni si-au pierdut credibilitatea si doar o oferta credibila a acestora ar mai putea sa fie raspunsul...
UDMR nu vrea vot prin corespondenta: Romanii din diaspora ar fi favorizati (Video)
Vineri, 09 Octombrie 2015, ora 10:44 - UDMR nu vrea vot prin corespondenta: Romanii din diaspora ar fi favorizati (Video)
Marko Bela / UDMR
Votul prin corespondenta ar crea inegalitati intre romanii din strainatate si cei din tara, spune senatorul UDMR, Marko Bela. El crede ca formatiunea sa nu ar putea vota o astfel de lege, mai ales...

Despre Marko Bela

Marko Bela este un om politic roman de origine maghiara, fondator al Uniunii Democrate Maghiare din Romania, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si Ungaria. Din decembrie 2009 este vicepremier in Guvernul Emil Boc II.

Nascut pe 8 septembrie 1951, in orasul Targu Secuiesc, afltat pe atunci in Regiunea Stalin, Marko Bela este casatorit cu Anna Kos si are trei copii. 

Din 1990 este senator de Mures. Din 1992 este liderul grupului parlamentar UDMR din Senat iar, din 1993, presedinte al acestei formatiuni politice. Ulterior a fost reales in aceasta functie la alegerile din anii 1995, 1999, 2003 si 2007. In 2011 a renuntat insa la presedintia formatiunii pe care a infiintat-o,lasandu-i locul lui Kelemen Hunor.

De-a lungul activitatii sale politice, Marko Bela s-a facut remarcat prin sustinerea controversatei legi a statutului minoritatilor si prin promovarea autonomiei Tinutului Secuiesc.

De asemenea, Marko Bela a venit cu ideea ca limba maghiara sa devina limba oficiala in Romania si disciplina obligatorie la scoala pentru copiii romani din zona judetelor Harghita si Covasna, majoritar maghiare.

Gratie lui Marko Bela si colegilor sai din UDMR, minoritatea maghiara a castigat in Romania drepturi importante precum cel de a studia in limba materna, de a fi judecati in aceeasi limba sau de a avea reprezentanti in administratia locala.

In plus, datorita calculelor politice, pentru ca partidele aflate la putere au avut nevoie mereu de un aliat in Parlament ca sa obtina majoritate, in perioada 1996-2008, UDMR a facut parte din fiecare guvernare. Formatiunea sa a ajuns iar la putere dupa alegerile prezidentiale din decembrie 2009, iar Marko Bela este vicepremier.

A publicat volume de poezie, inclusiv pentru copii, volume de eseuri si studii. A avut lucrari pe teme literar-artistice si politice publicate in tara si strainatate.

Bela Marko
Bela Marko

Data nasterii: 8 septembrie 1951

Cariera:  scriitor, om politic

Evenimente importante:  vocepremier (2004-2007 si 2009-prezent)

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Marko Bela, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.

Bancuri despre Marko Bela

Clasa de maghiari la ora de limba romana. - Gyury, spune, te rog, o propozitie! -...citeste tot bancul
- Mai Ioane, ii spune vecinul Gyury,la un sprit, eu cu nevasta-l meu traiesc de 20 de...citeste tot bancul
Inspirati de acordul la nivel inalt, Ion si Janos semneaza si ei un protocol pe plan...citeste tot bancul