Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Marko Bela: Cand iti asumi guvernarea, nu poti alege numai ce e placut

Vineri, 18 Decembrie 2009, ora 21:58
1670 citiri
Marko Bela: Cand iti asumi guvernarea, nu poti alege numai ce e placut

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat vineri, la Targu Mures, la finalul sedintei CRU, dupa decizia intrarii Uniunii la guvernare, ca ministerele primite presupun un mare efort si ca nu putea negocia doar portofoliile bune, transmite.

"Cei care spun ca Ministerul Sanatatii este cu probleme au dreptate, chiar cu foarte multe probleme, au dreptate. Dar atunci cand iti asumi guvernarea, atunci nu poti alege numai ce e confortabil si placut. Nimic nu va fi placut in acest Guvern, fiindca suntem intr-o perioada de criza", a declarat Marko Bela.

El a raspuns, astfel, reprosurilor unor reprezentanti unionali, printre care si Gyorgy Frunda, care se declara nemultumiti ca UDMR nu a obtinut Ministerul Dezvoltarii, dar a primit Ministerul Sanatatii.

In ceea ce priveste protocolul care va fi incheiat cu PD-L, Marko Bela spune ca documentul va contine principii generale.

"Vom avea un regulament de functionare al coalitiei, trebuie sa stabilim cum luam deciziile, cu ce peridodicitate ne intalnim, cele doua formatiuni, dar si un protocol care trebuie sa contina principii, cum ar fi descentralizarea, domeniul economic, inclusiv problema minoritatilor. Nu un program detaliat, fiindca vom avea program de guvernare, dar si un astfel de protocol trebuie", a spus liderul unional.

Potrivit unor surse participante la sedinta CRU, protocolul PDL-UDMR ar urma sa prevada ca deciziile sa fie adoptate numai in unanimitatea conducerii coalitiei. O alta recomandare este ca Uniunea sa ceara includerea, in protocol, a reglementarii situatiei reprezentantilor UDMR in deconcentrate, de preferat pana in 15 ianuarie, in cazurile in care situatiile din teritoriu permit respectarea acestui termen.

Subiectul reorganizarii regiunilor de dezvoltare ar trebui, de asemenea, sa fie inclus in intelegerea dintre PDL si UDMR, fiind considerat mai important decat cel al statutului minoritatilor nationale.

Consiliul Reprezentantilor Unionali (CRU) al UDMR a votat, vineri, cu majoritate de voturi, si doar doua impotriva, intrarea Uniunii la guvernare, dupa cateva ore de dezbateri in care s-au adus multe reprosuri conducerii Uniunii, inclusiv pentru ca participantii nu au fost multimiti de modul cum au decurs negocierile. Marko Bela a considerat toate aceste discutii drept un exercitiu de democratie.

"S-au spus argumente, contraargumente si ceea ce s-a conturat: ca in acest moment prezenta intr-un guvern sau prezenta intr-o coalitie guvernamentala este o responsabilitate foarte mare pentru oricine care-si asuma aceasta raspundere, tara se afla in criza, trebuie sa se gaseasca solutii pentru combatrerea crizei, trebuie sa se ia masuri dure, ferme, in acest sens si s-a cantarit acest lucru. In urma dezbaterilor, CRU, aproape in unanimitate, a votat participarea UDMR intr-o coalitie guvernamentala, impreuna cu PDL", a spus liderul unional.

UDMR a primit ministerele Mediului, Culturii, Sanatatii si un post de vicepremier. Numele vehiculate pentru ocuparea acestor posturi sunt Borbely Laszlo, Kelemen Attila, Cseke Attila si Marko Bela.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Marko Bela, #Marko asumi guvernarea, #Marko confortabil placut , #guvern