Marko Bela, despre viitorul UDMR, Schengen si Tokes - Interviu video Ziare.com

Sambata, 15 Ianuarie 2011, ora 23:29
4750 citiri
Marko Bela, despre viitorul UDMR, Schengen si Tokes - Interviu video Ziare.com

In UDMR nu exista voci foarte importante sau grupari care fac presiune pentru iesirea de la guvernare, interesul formatiunii maghiare in acest moment fiind acela de a-si asuma guvernarea cu rezultate, sustine Marko Bela, presedintele Uniunii Democratice a Maghiarilor din Romania.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Marko Bela a afirmat ca UDMR va ramane la guvernare alaturi de democrati-liberali pana la finalul mandatului, indiferent cine va ajunge la conducerea PD-L, atat timp cat acest partid ramane unit si dupa congres.

Totodata, Marko Bela nu concepe ca UDMR sa-si asume o prietenie sau o alianta vesnica cu un anumit partid, indiferent care ar fi acesta, sub conducerea viitorului presedinte. Cat priveste celelalte posibile aliante de pe scena politica, Marko Bela este de parere ca liberalii ar putea avea cele mai mari dificultati in a se apropia de celelalte formatiuni politice.

Nu in ultimul rand, liderul UDMR a recunoscut ca-l ingrijoreaza aparitia Partidului Popular Maghiar din Ardeal, infiintat de europarlamentarul Laszlo Tokes, dar apreciaza ca acesta va imparti cu Partidul Civic Maghiar acelasi segment al electoratului, maxim 15% din alegatorii maghiar.

Exista voci in partid care se intreaba de ce sa mai ramana UDMR la guvernare, spunand ca Uniunea a platit cu varf si indesat intr-un an de zile pentru obtinerea Legii Invatamantului. Compenseaza succesul obtinut prin Legea Educatiei nemultumirile electoratului maghiar, care a fost si el afectat de masurile de austeritate luate de Guvern?

Aici nu este vorba de o anumita compensare, ci pur si simplu trebuie sa ne punem periodic intrebarea, in mod firesc, daca in aceste conditii de austeritate o sa putem duce mai departe reforma. In UDMR, voci foarte importante sau grupari care ar face presiuni in privinta iesirii noastre din Coalitie nu exista. Sunt cativa colegi care, intr-adevar, tot timpul ne propun o alta formula de guvernare, dar aceste voci sunt foarte, foarte sporadice in UDMR.

Intr-adevar, din acest punct de vedere, Legea Invatamantului a fost o problema cheie. Nu numai legea in sine a fost importanta, ci faptul ca noi ne-am asumat guvernarea intr-o perioada foarte dificila, intr-o perioada in care am fost nevoiti sa luam masuri destul de dureroase, care, in mod firesc, nu au ridicat popularitatea partidelor de guvernamant, ci dimpotriva. Intr-o astfel de perioada este si mai important sa reusesti totusi sa impui o anumita reforma in diferite domenii. Legea Invatamantului este o dovada ca totusi se poate, ca aceasta coalitie a reusit sa fie solidara.

Noi in 2010 am spus de mai multe ori: daca nu reusim sa aplicam o reforma, daca nu reusim sa realizam anumite puncte din programul de guvernare, atunci prezenta noastra nu isi are niciun rost. Iata ca in acest moment Legea Invatamantului ne da o anumita sansa.

In ce masura alegerile interne din PD-L, din aceasta primavara, vor influenta pozitia UDMR fata de acest partid si fata de mentinerea la guvernare? Ramanerea lui Emil Boc la sefia PD-L ar fi un plus sau un minus?

Eu nu cred ca noi, cei din UDMR, sau eu personal ar trebui sa ma implic in aceste prognoze privind viitorul PD-L. Nici nu stiu in acest moment la ce concluzii s-a ajuns in acest partid, cand vor avea congresul, fiindca noi suntem prea ocupati cu propriul congres. Pentru mine cel mai important este ca acest partid sa fie cat mai unit dupa congresul pe care il vor avea si sa fie in continuare un partener de incredere. Acest lucru nu depinde de o anumita persoana, ci de climatul existent sau inexistent intr-un anumit partid.

Care dintre cei trei candidati anuntati pana in prezent pentru sefia UDMR, ma refer aici la Eckstein Kovacs Peter, Kelemen Hunor si Gergely Olosz, ar putea apropia si mai mult Uniunea de PD-L, poate chiar sa o impinga intr-o alianta populara cu democrat-liberalii?

Eu am anuntat ca nu o sa mai candidez si as vrea sa nu imi inchei cariera politica asa dintr-o data, voi mai continua si in Parlament, eventual si in Guvern. Dupa 18 ani am luat aceasta decizie si trebuie sa dau sansa schimbarii in UDMR, dar anumite lucruri nu trebuie sa se schimbe.

De exemplu, noi de foarte multe ori am fost criticati ca nu ne-am asumat o prietenie vesnica sau o alianta vesnica cu un anumit partid, am fost criticati pentru acest lucru si aici in Bucuresti, dar trebuie sa va spun ca si la Budapesta pentru relatiile noastre cu diferite partide din Ungaria.

Eu in continuare afirm ca noi, ca reprezentanti ai unei comunitati etnice, ca o formatiune care vizeaza reprezentarea intregii comunitati nu poate sa-si permita sa-si asume o singura alianta pentru viitor sau sa-si asume o singura doctrina. Noi avem mai multe curente, mai multe grupari in UDMR si, intr-adevar, am fost capabili sa lucram in diferite coalitii.

Atunci cand am facut o intelegere sau atunci cand am facut o anumita alianta, am respectat intelegerile, am respectat cuvantul dat si sunt convins ca am fost parteneri de incredere.

Nici vorba ca eu sa ma gandesc ca un presedinte al UDMR trebuie sa fie mai apropiat de PD-L, mai apropiat de PNL sau mai apropiat de PSD. Presedintele UDMR trebuie sa fie apropiat in primul rand de UDMR si de propria comunitate. In acest moment suntem in coalitie cu PD-L si vrem sa continuam aceasta colaborare.

Este adevarat ca sunt diferente de viziune, eventual si de doctrina, intre candidati. Eu as vrea sa avem un presedinte care sa tina un echilibru in UDMR, intre diferite curente, care sa nu isi asume o reprezentare doar a unei anumite tabere sau a unei anumite grupari din UDMR si care sa aiba empatia necesara sa inteleaga toate gruparile din aceasta formatiune destul de complicata.

Cat de credibil, de viabil, este proiectul Aliantei de Centru Dreapta? Clarifica aceasta alianta cu ceva lucrurile in Opozitie sau este doar o madalitate prin care PNL isi asigura vizibilitatea?

Cu tot respectul, PC a fost in alianta cu PSD si in acest moment brusc si-au schimbat optiunile, dar acest lucru nu inseamna ca au si reusit sa-si schimbe peste noapte convingerile. Din acest punct de vedere, probabil ca este o problema. Nu cred ca in acest moment aceasta alianta a reusit sa limpezeasca apele in cazul Opozitiei. In continuare avem un PSD care este de stanga si un PNL care, dupa parerea mea, este mai ales de dreapta. De ce spun acest lucru, pentru ca mai ales in Europa exista si partide liberale care sunt mai aproape de stanga, sunt partide liberale care sunt mai aproape de dreapta.

In cazul PNL, ceea ce am vazut si ceea ce cunosc eu, ei au mai ales convingeri de dreapta. Problema lor in continaure este o compatibilitate cu PSD, iar din acest punct de vedere alianta lor cu PC nu schimba lucrurile.

Va este teama ca un Vasile Blaga, din pozitia de presedinte al PD-L, ar putea reface Alinta D.A.? Cum se va pozitiona UDMR fata de o alianta ACD-PDL?

Dupa ce am spus ca nu comentez, totusi imi cereti sa comentez. In PD-L sunt multi politicieni cu care am colaborat si cu care colaboram foarte bine. Colaboram bine si cu Emil Boc, colaboram bine si suntem in relatii bune si cu Vasile Blaga. In rest, in acest moment, daca ma intrebati, eu nu cred ca problema PD-L ar fi daca trebuie sa se apropie sau nu de liberali, spre exemplu. Problema liberalilor ar putea sa fie daca sa se apropie de actuala coalitie de guvernare.

La vremea respectiva, alianta DA a fost viabila si a existat o perioada in care noi insine am optat pentru astfel de coalitie, dar in acest moment nu prea avem o astfel de prognoza, cel putin nu una foarte apropiata.

Infiintarea de catre Laszlo Tokes a Partidului Popular Maghiar din Ardeal va diviza cu siguranta voturile maghiarilor. Ar putea fi salvata intrarea in Parlament in 2012 a UDMR printr-o alianta cu un alt partid, avand in vedere ca pentru cele zece procente ale maghiarilor se vor bate 3 formatiuni (UDMR, Partidul Civic Maghiar si Partidul Popular Maghiar)?

Da, si nu afirm ca nu ma ingrijoreaza intentia lui Laszlo Tokes si a colegilor sai. Cred ca nici nu este corect ceea ce vor ei, dupa ce, destul de greu, am reusit sa facem o alianta cu ei. Tokes a intrat in Parlamentul European pe listele UDMR. Si noi am avut interesul unei astfel de liste comune, fiindca n-am vrut sa ajungem intr-o situatie in care maghiarii din Romania sa nu aiba reprezentanti la Bruxelles.

Dar, totusi, Laszlo Tokes a intrat astfel in Parlamentul European. Ceea ce insemna ca am putut ajunge la o intelegere si am fi putut ajunge la o intelegere si in viitor, deci nu e corect ce vor ei.

Acum, ce se va intampla in 2012, noi ne-am mai confruntat cu o astfel de situatie. Si pana acum a mai existat PCM care a incercat sa ne stranga cu usa, au participat la alegerile locale. UDMR a obtinut la alegerile locate 85%, ei in jur de 15%. Probabil ca in continuare va fi aceeasi situatie. Chiar daca un singur partid sau doua vor incerca sa se confrunte in alegeri cu UDMR, probabil rezultatul va fi acelasi. Ei intre ei vor imparti acelasi segment al electoratului, dar noi am avea nevoie si de acei alegatori.

Mai multi lideri ai Opozitiei, printre care si Adrian Nastase, au declarat ca singura sansa a UDMR de a intra intr-o alianta de guvernare cu actualele partide de Opozitie este in 2011, anul urmator nici PNL, nici PSD nu vor mai dori sa negocieze cu UDMR. Cum comentati?

In locul celor din Opozitie eu as zice ca ar fi mai bine sa asteptam alegerile din 2012 si m-as pregati pentru ele. Ceea ce vor ei, ca cu ajutorul UDMR sa bulversam din nou stabilitatea politica, sa facem o alta coalitie, nu cred ca ar fi bine in acest moment societatii si Romaniei in general. Eu, cel putin in principiu, nu vreau sa accept ca in Romania nu suntem capabili sa consumam un mandat.

Ultima data, tocmai in vremea lui Adrian Nastase, a existat o guvernare de 4 ani. Intre 2000 si 2004 a guvernat PSD, tot timpul a fost premier Adrian Nastase. Deci ar trebui sa stie cel mai bine ce inseamna sa ai o perioada stabila, un mandat stabil si sa incerci sa-ti realizezi programul de guvernare.

Dupa aceea au fost mai multe guverne, au existat mai multe animozitati, au fost conflicte permanente si nu cred ca acest lucru este bine. In acest moment interesul UDMR, daca tot si-a asumat guvernarea, este sa faca acest lucru cu rezultate. Daca nu reusim sa mergem inainte, numai atunci o sa ne gandim la schimbari.

Cum ar putea fi regandite si corectate relatiile cu FIDESZ si Viktor Orban? Ce ar trebui sa faca sau sa obtina UDMR pe plan intern pentru a-si imbunatatii relatiile cu principala forta politica din Ungaria?

Noi nu suntem certati cu FIDESZ, ei s-au suparat in anii trecuti fiindca UDMR a incercat sa aiba relatii bune cu toate partidele parlamentare din Ungaria si pentru ca atat timp cat FIDESZ a fost in Opozitie, timp de 8 ani, noi am avut o colaborare cu partidele de guvernamant. Cei din FIDESZ nu prea au inteles acest lucru, in timp ce eu imi pun intrebarea "ce s-ar intampla daca maghiarii din Romania, reprezentanti politic de UDMR, timp de 4 sau 8 ani, ar fi in opozitie fata de un guvern din Ungaria?"

Noi nu suntem un partid politic doctrinar, functionam pe alte reguli si, daca cei din FIDESZ vor intelege acest lucru, atunci in mod firesc o sa fim in relatii cat mai bune cu ei.

Plecand de la premisa ca orice lege este perfectibila, cum ar arata o lege mai buna a Educatiei pentru dvs si electoratul maghiar?

Ultima data noi am adoptat o lege a Educatiei in 1999. Acea lege, la vreme respectiva, a fost buna, inclusiv din punct de vedere al invatamantului in limba materna. Fata de legea din 1995, legea din 1999 a insemnat un pas extrem de important si a fost un rezultat extrem de important si pentru noi, in ceea ce priveste dispozitiile speciale care privesc invatamantul in limba materna, si in general, privind cadrul in care se desfasoara invatamantul in Romania.

A trecut un deceniu si a fost nevoie de un alt pas important, iar actuala lege ne-a dat sansa sa realizam un astfel de pas, sa ne aliniem criteriilor Uniunii Europene si sa avem un invatamant modern.

Daca ma intrebati, probabil ca vor trece cativa ani dupa care o sa ne dam seama ca avem nevoie de modificari esentiale. Nu stiu, peste 5 ani, peste 10 ani, dar nu prea repede. Nu e bine sa mentinem o stare de incertitudine tocmai intr-un domeniu foarte important, Invatamantul. Dar periodic, din deceniu in deceniu, cam aceasta ar fi perioada, trebuie sa regandim functionarea Educatiei.

Este probabil legea perfectibila, s-ar putea sa avem si in acest moment dispozitii in legatura cu care, mai curand sau mai tarziu, trebuie sa venim cu modificari, dar in ceea ce priveste cadrul general afirm ca legea este potrivita si trebuie sa o aplicam.

Amanarea aderarii Romaniei la spatiul Schengen, cel mai probabil cu 6 luni, este un esec in mai mare masura al presedintelui Traian Basescu sau al Guvernului din care faceti parte?

Asa cum nici meritul nu este al unui anumit presedinte sau al unui anumit guvern, de a intra in Uniunea Europeana sau de a intra in NATO, ci tot timpul am afirmat ca este meritul tuturor guvernelor, ceea ce nu inseamna ca au actionat la fel de bine. In Romania, in acesti ultimi 20 de ani, toate partidele politice si toate guvernele au stiut sa actioneze in interesul integrarii noastre euro-atlantice si europene. Asa ca nici esecurile nu pot fi puse pe seama unui anumit guvern.

Eu in acest moment inca n-as vorbi despre esec; daca am vorbi totusi despre un esec ar trebui sa cautam care este partea Romaniei de vina si care este partea Bulgariei. In mod cert noi suntem legati, nu se va intampla ca una dintre cele doua tari sa intre in sistemul Schengen, iar cealalta nu.

Ceea ce eventual s-a gresit in ultimii ani sau in aceasta perioada, in special, este lipsa unui lobby intens si eficient in cazul acelor tari care, iata, in acest moment, ne pot impiedica intrarea: Germania, Franta. Probabil ca trebuia sa incercam sa construim relatii mult mai stranse cu aceste tari. In rest, eu afirm ca am indeplinit criteriile tehnice, considerentele sunt de ordin politic din partea Germaniei, Frantei sau a altor tari, ori considerentele politice pot fi influentate. Acolo probabil nu am fost destul de eficienti.

Rameneti vicepremier si dupa congresul UDMR sau faceti o rocada cu Kelemen Hunor in eventualitatea in care Uniunea merge pana la capat alaturi de PD-L?

Nu s-a pus problema unei astfel de rocade. Nici nu se leaga functia de presedinte al UDMR de functia de vicepremier. Eu am luat decizia sa renunt la presedintia UDMR dupa februarie, asa cum se stie acest lucru. Pe termen lung o sa ma retrag si din politica, dar deocamdata nu.

Mandatul de senator o sa-l duc mai departe si, daca in UDMR se va dori acest lucru, atunci o sa duc mai departe si functia de vicepremier, dar acest lucru probabil ca nu o sa-l mai discut eu in partid. N-am legat aceste functii intre ele, in acest moment este vorba doar de decizia mea de a nu mai fi presedinte in UDMR si, dupa aceea, pe termen lung sau pe termen mediu voi renunta si eu la politica, dar inca nu.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Marko Bela guvern, #Marko Bela UDMR congres, #Marko Bela PNL, #Marko Bela FIDESZ Orban , #guvern
Comentarii
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
Paradoxal Alianţa Centru Dreapta este de fapt şi în fapt Alianţa Centru Stînga