UDMR: Eliminarea predarii materiilor in limba minoritatilor arunca in aer coalitia

Marti, 17 Mai 2011, ora 19:30
2773 citiri
UDMR: Eliminarea predarii materiilor in limba minoritatilor arunca in aer coalitia

Eliminarea predarii istoriei si geografiei in limba minoritatilor, adoptata tacit de Camera Deputatilor, ar putea arunca coalitia de guvernare in aer, sustine senatorul UDMR Marko Bela.

Mai mult, acesta sustine ca stie, in urma unei discutii cu premierul, ca seful Guvernului se delimiteaza de initiativele si proiectele lui Mircia Giurgiu, care zilnic propune "cate o prostie" in Camera Deputatilor.

"Repet, coalitia si Guvernul sustin varianta deja adoptata in Legea invatamantului si sustinerea unei astfel de initiative, ca a domnului Giurgiu, ar putea sa arunce in aer coalitia, va spun sincer.

Este o problema extrem de sensibila pentru noi, dar nu am cunostinta ca majoritatea guvernamentala sau cineva din majoritate ar sustine aceasta initiativa.

Putem ridica problema daca apare o suspiciune ca lucrurile nu sunt in ordine, dar, in afara de ideile extrem de proaste ale domnului Giurgiu, eu nu am cunostinta ca in coalitie ar exista probleme in legatura cu istoria sau geografia", a mai spus Marko, pentru Mediafax.

Din punctul sau de vedere, faptul ca a trecut o astfel de inititiva demagogica si ultranationalista prin Camera Deputatilor, in mod tacit, dovedeste defectiunile coalitiei.

"Eu stiu ca Mircia Giurgiu nu mai face parte din grupul parlamentar al PD-L si ca acum este independent. In ceea ce priveste problema Istoriei si Geografiei, aceasta a fost deja transata prin Legea invatamantului si atat Guvernul, cat si coalitia majoritara sustin formula adoptata in Legea invatamantului.

Faptul ca a trecut o astfel de inititiva demagogica si ultranationalista prin Camera Deputatilor in mod tacit dovedeste insa defectiunile coalitiei, si anume ca nu reusim sa avem majoritate nici pentru adoptarea unei legi, nici pentru respingerea unor proiecte proaste", a completat vicepremierul Marko Bela.

Kelemen Hunor ameninta cu iesirea din coalitie

La randul sau, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca adoptarea legii care elimina obligativitatea predarii invatamantului in limba materna pentru minoritatile nationale reprezinta un semnal prost si, daca nu va fi corectat, Coalitia de guvernare nu va mai exista.

"Este un semnal foarte prost, un semnal foarte negativ pentru colegii nostri care de fiecare data (...) cand e vorba de reciprocitate si cand e vorba de un proiect care pe noi ne afecteaza dispar. Din acest punct de vedere, noi vom discuta in grupurile parlamentare si este un semnal extrem de prost, care foarte repede trebuie discutat in Coalitie.

Trebuie reglat, corectat, ca sa nu afectam Coalitia. Daca nu vrem, atunci nu va mai exista Coalitia, nu va exista majoritate, nu va exista disciplina, iar niciun proiect pentru Coalitie, pentru Guvern nu va mai trece", a afirmat Kelemen Hunor, pentru Agerpres.

Presedintele UDMR a aratat ca i-a avertizat inca de acum cateva saptamani pe partenerii de guvernare ca acest proiect de lege va fi adoptat tacit de Camera Deputatilor si ca acest lucru va insemna o problema in Coalitie.

"Daca (n.r. initiativa) trece si de Senat si daca majoritatea existenta va deveni inexistenta si in Senat, in comisii si in plen, atunci Coalitia este pusa sub semnul intrebarii. Din acest punct de vedere noi nu putem accepta un comportament duplicitar, nici neglijenta, nici lipsa de disciplina, de responsabilitate, chiulul", a spus Kelemen Hunor.

Declaratiile celor doi survin in contextul in care deputatul Mircia Giurgiu a propus, in proiect, abrogarea alineatului 8 al articolului 46 din Legea 1/2011 privind educatia nationala, care stipuleaza ca in invatamantul primar, gimnazial si liceal cu predare in limbile minoritatilor nationale Istoria si Geografia Romaniei sa fie predate in aceste limbi, dupa programe scolare si manuale identice cu cele pentru clasele cu predare in limba romana, cu obligatia transcrierii si a insusirii toponimiei si a numelor proprii romanesti si in limba romana.

Initiativa a fost adoptata tacit deoarece termenul stabilit pentru dezbatere si vot final, 1 mai 2011, a fost depasit. Comisia pentru invatamant a propus respingerea proiectului, iar Guvernul nu a transmis un punct de vedere cu privire la acest proiect. Camera Deputatilor este primul for sesizat cu acest proiect, Senatul fiind decizional.

Ion Iliescu şi Petre Roman, urmăriţi penal în Dosarul Mineriadei, pentru infracţiuni contra umanităţii. ”Au lansat o politică de represiune împotriva populaţiei”
Ion Iliescu şi Petre Roman, urmăriţi penal în Dosarul Mineriadei, pentru infracţiuni contra umanităţii. ”Au lansat o politică de represiune împotriva populaţiei”
Parchetul General anunţă, miercuri, 15 ianuarie, că s-a dispus urmărirea penală a lui Ion Iliescu, fost preşedinte al României, şi a lui Petre Roman, fost premier, în Dosarul Mineriadei,...
Călin Georgescu, interviu cu un conspiraționist american falimentat după minciuni repetate: "NATO a preluat conducerea militară a SUA pentru a ajuta Ucraina"
Călin Georgescu, interviu cu un conspiraționist american falimentat după minciuni repetate: "NATO a preluat conducerea militară a SUA pentru a ajuta Ucraina"
Candidatul suveranist la alegerile prezidențiale din România, Călin Georgescu, a acordat miercuri, 5 ianuarie, un interviu unuia dintre cei mai controversați conspiraționiști americani, Alex...
#Marko Bela, #legea educatiei, #eliminare predare limba minoritati , #guvern
  1. Ion Iliescu şi Petre Roman, urmăriţi penal în Dosarul Mineriadei, pentru infracţiuni contra umanităţii. ”Au lansat o politică de represiune împotriva populaţiei”
  2. Călin Georgescu, interviu cu un conspiraționist american falimentat după minciuni repetate: "NATO a preluat conducerea militară a SUA pentru a ajuta Ucraina"
  3. PSD, vizat de o plângere penală: ”Au direcționat voturi către George Simion și Călin Georgescu. Sunt fapte penale extrem de grave”
  4. Audieri la Parchet în dosarul bătăii din Parlament, când Dan Vîlceanu l-a mușcat de nas pe Florin Roman VIDEO
  5. Ministrul Finanţelor, mesaj ironic la adresa premierului. "Nu îmi place întrebarea cu dacă răspund cu funcţia, nici cu tatuajul, nu sunt abordări care să mă caracterizeze"
  6. Adversarul din SRI al generalului Coldea se afișează cu Georgescu: „Eu, ca pleavă a societății, alături de viitorul președinte al României Reale"
  7. Klaus Iohannis trebuie să rămână la Cotroceni, susține Ciprian Ciucu: ”Problemele României nu țin de demisia lui”
  8. Care sunt pașii pentru suspendarea președintelui. AUR a depus deja o cerere pentru convocarea parlamentarilor
  9. Mai multe ONG-uri cer răspunsuri despre anularea alegerilor: ”Tăcerea și inacțiunea autorităților sunt puternic speculate de candidații anti-europeni și Rusia”
  10. Ce spune USR despre reforma administrativ-teritorială propusă de PSD și Ciolacu. Cristina Prună: „Discuțiile trebuie să aibă loc în Parlament, cu toate partidele”