Marko Bela: Guvernul in functie trebuie sa atace hotararea instantei privind UMF Targu Mures

Sambata, 05 Mai 2012, ora 11:39
2372 citiri
Marko Bela: Guvernul in functie trebuie sa atace hotararea instantei privind UMF Targu Mures

Vicepremierul in exercitiu, Marko Bela, a declarat sambata ca hotararea Curtii de Apel Targu Mures de suspendare a aplicarii Hotararii de Guvern referitoare la Universitatea de Medicina si Farmacie este "un abuz", iar Executivul in exercitiu trebuie sa o atace.

"In privinta deciziei Curtii de Apel Targu Mures, dupa parerea mea - si trebuie sa va spun acest lucru - e un abuz. Nu inteleg cum e cu putinta sa suspenzi aplicarea unei Hotarari de Guvern cand nu exista inca o sentinta, deci am inteles ca se va da o sentinta candva, in fond, in decembrie.

Dar deja se suspenda aplicarea HG. Trebuie sa-mi pun intrebarea: instanta deja stie care va fi sentinta in decembrie sau, daca nu, atunci de ce au suspendat aplicarea HG? Fiindca acest lucru inseamna ca, de fapt, cu foarte mare usurinta s-a decis pierderea unui an universitar in ceea ce priveste aplicarea legii invatamantului. (...) Eu cred ca, in primul rand, se va cere - si trebuie sa se ceara - stramutarea acestui proces din Targu Mures in alta parte si bineinteles ca trebuie atacata decizia. (...) Vom discuta cu colegii. Inclusiv Guvernul care pana la investirea noului Guvern este in functiune, dupa parerea mea, trebuie sa atace aceasta decizie", a afirmat, la Targu Mures, Marko Bela.

Vicepremierul s-a aratat ingrijorat de discursul public in privinta invatamantului in limba maghiara, adaugand ca nu se urmareste scindarea UMF Targu Mures, "ci crearea unor structuri de decizie in cadrul acesteia similare celor care functioneaza la Universitatea 'Babes-Bolyai' din Cluj Napoca sau la Universitatea de Arte din Targu Mures".

"Trebuie sa va spun ca pe mine ma ingrijoreaza discursul legat de invatamantul in limba maghiara in acest moment, ma ingrijoreaza ceea ce se intampla in legatura cu Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures, fiindca, asa cum ati vazut si asa cum am relatat, in acest moment, functioneaza foarte multe institutii de invatamant de sine statatoare cu limba de predare maghiara in Romania. (...) Iar faptul ca in acest moment foarte multi politicieni contesta dreptul maghiarilor din Romania de a avea invatamant in limba maghiara, inclusiv in cadrul Medicinii, si de a avea dreptul de decizie ma ingrijoreaza, inseamna ca exista pericolul intoarcerii in timp", a accentuat Marko Bela.

Politicianul a sustinut ca, dupa ce in ultimele decenii s-a avansat in largirea drepturilor minoritatilor, exista o incercare de a restrange drepturile de invatamant in limba materna.

"Exista o incercare de a intoarce roata istoriei. Deci exista, dupa parerea mea, o pista foarte periculoasa pe care s-a intrat si eu as solicita tuturor politicienilor si tuturor oamenilor responsabili sa se gandeasca la ceea ce am realizat in perioada trecuta prin largirea drepturilor minoritatilor si ca in continuare trebuie sa mergem mai departe pe calea colaborarii interetnice si nu pe calea generarii unor tensiuni in relatiile dintre romani si maghiari", a spus Marko.

El a adaugat ca intrucat premierul desemnat Victor Ponta a aratat ca va milita pentru respectarea legalitatii atunci inseamna ca va pastra Hotararea de Guvern referitoare la noua facultate din cadrul UMF Targu Mures.

"Domnia sa a spus ca va milita pentru aplicarea legii - ceea ce e clar - si ca vrea 100% legalitate. Trebuie sa va spun ca aceasta HG impune legalitatea in cazul UMF Targu Mures si cei care s-au impotrivit aplicarii unor dispozitii ale Legii Educatiei au militat pentru nerespectarea legii. Deci, daca domnul prim-ministru desemnat vrea intr-adevar respectarea legii, atunci va pastra HG, fiindca aceasta este calea respectarii legii", a punctat Marko Bela.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Marko Bela, #atacare hotarare Curte Apel Targu Mures, #suspendare aplicare HG UMF , #guvern